A szovjet óriás kínai kiadásban

T-35 M1936

1:72, S-Model No.PS720100
Az idei mosonmagyaróvári verseny egyik eredményének könyvelhettem el, hogy sikerült beszereznem a korábban saját gyártásban elkészített illetve a Modelkrak műgyanta készlete mellé a szovjet „látványtank” 1/72-es, műanyag változatát is – ráadásul egyszerre kettőt! (Látványtank: félelmetesnek néz ki a képeken, egyébként nagy melléfogásnak bizonyult.)
A kínai cég valami átmenetet talált a hadijátékok 8-10 alkatrészből összerakható makettjei (lásd Italeri páros makettjei) és a több, mint száz alkatrészre bontott makettek között.
A nagyalakú,egyszerű dobozgrafikával elkészített dobozban 3X2 zöld öntőkeret és egy szófukar angol és kínai nyelvű összeállítási utasítás várja a vállalkozó szellemű makettezőt. Maga a makett szép nagy- de az eredetije sem volt kicsi. A makett, a leginkább türelmet próbára tevő részt, erősen leegyszerűsítve adta. A görgősort hosszában felezte meg és az egyik felét egybeöntötte a belógásosan kialakított lánctalprésszel Az egész futómű oldalanként 11 alkatrészből összehozható és, mint egy ismerősöm mondta, egész pofás! Az öt torony mérete, kialakítása jó, nem különbözik az ukrán UM makettek tornyaitól, bár részletezése azoknál primitívebb. Csak a legnagyobb torony búvónyílása nyitható.
Összességében nem több,nem kevesebb,mint egy alapszintű készlet, amiből nagyon nem lehet rosszat kihozni. Egyetlen, komoly, az összhatást zavaró hiányosságot találtam. A harckocsi elején látható minden fényképen két masszív vonószem. Nos, ezeknek a helyét elkészítette a kínai gyártó, de a vonószemeket nem. Ezeket saját ügyességgel vagy maradék alkatrészekből el kell készíteni. Hátra a két vonóhorgot maratásból kapjuk. Kár! A vékony lemezből kialakítható horgok nem adják azt a vaskos hatást, amilyenek ezek a horgok voltak. Én egy roncs makett két horgát ragasztottam fel.
Festéséhez a orosz zöld-et javasolják. Létezett téli festése, sőt egy bizonytalan ceruzarajz megőrzött egyfajta terepszínű festésvariációt is, de nem kideríthető, hogy melyik két szín volna amit váltogattak.
Ha nekifogok, beszámolok az építésről is.
Nos, ez egy majdnem "feldobom - alkatrész, leesik - kész makett" típus. A legkomolyabb kihívást a nagyon vékony alkatrészek pl.: vontató kábel, keretantenna levágása jelentette.A keretantennát a vetemedés elkerülésére, tagonként megtámasztották két öntőcsonkkal és a kábelek oldalain sem volt kevés. A keretantennát esetleg vékony drótból vagy húzott szálból is el lehet készíteni. De ez csak afféle piszkálódás, mert az alkatrészek jól illeszkednek, tömítésre sehol sem volt szükség. Érdemes a teknőt kifesteni sőt koszolni is, mert a bontásból adódóan jóllehet a külön alkatrészként kapott görgősor alá dolgozni! A részpanelekből összeállítható lánctalp jól illeszkedik. Egyetlen helyen kíván külön figyelmet, éppen a legláthatóbb helyen, az első feszítő(?) kerék alatt. Itt figyelni kell,a két részlet csatlakoztatására!A frontpáncél előtti két lámpa nyitott állapotban szerelhető a készletezett alkatrészekből. Több képen látszik, hogy lefordítható volt és csak a félgömb alakú, valószínűleg vaskos fém ház afféle lövedékterelőként funkcionált a duda kürtje két oldalán. Léterezett olyan variáció is, ahol a főtorony lövege két oldalára is szereltek reflektorokat. Ezt majd a második maketten próbálom ki.
A másik makettet téli festéssel készítettem el.
t-35_1
t-35_1
t-35_2
t-35_2
t-35_3
t-35_3
t-35_4
t-35_4
t-35_5
t-35_5
t-35_6
t-35_6
t-35_7
t-35_7
t-35_8
t-35_8
t-35_9

Az egyik egy évekkel ezelőtti, saját gyártású a másik a félig kész gyári makett.
t-35_9
t-35_10
t-35_10
t-35_13a
t-35_13a
t-35_14a
t-35_14a
t-35_12a
t-35_12a
2015.04.19.
Utolsó módosítás: 2015.06.29.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció