A vietnami háború igáslova

Bell UH-1C Huey Hog

1:48, Revell
Pintér György - Múzeumi krimik Mindenkinek ismerős lehet a típus, és jellegzetes, csattogó hangja, aki már látott vietnami háborús filmeket, vagy foglalkozott a témával. A legtöbb embernek erről háborúról a mindenütt felbukkanó helikopterek jutnak eszébe, nem véletlen hát, hogy ez a gép sokak számára a vietnami háború jelképévé vált. Szolgálatba állításával az amerikai hadsereg egészen újfajta lehetőségeket próbálhatott ki, így például létrehozta a Légiszállítású Lövészek (Air Cavalry) alakulatait, melyek katonáit Bell UH-1 példányai szállították ki a műveleti területre, ahol harci helikopterek támogatásával végezték harctevékenységüket. A harci UH-1 alapfegyverzete két darab 12,7 vagy 7,62 mm-es géppuskából állt. A példányok egy része esetében a törzsorra 40 mm-es M75 automata gránátvetőt erősítettek, míg más változatban két M134 minigun géppuska, és a két darab 70 mm-es rakéták indítására alkalmas M157 rakétavető képezte a fegyverzetet. A katonák az így felfegyverzett gépeknek a „Hog” gúnynevet adták.
Az én makettem is egy így felfegyverzett „Huey Hog”

A makett:
Jó volt ezen a Revell készleten dolgozni, főleg a nagyobb méretarány miatt, és mert a Huey egyébként is nagy kedvencem. Kezdésként levagdostam a sorjákat, amikből elég sok volt a gép testén.
Ezután jött a belső. A pilótafülke és az utastér élethű, a matricák is jól mutatnak a műszerfalon. A 48-as méret miatt nagyon szépen látni is az oldalkormánypedálokat, a gázkarokat, a pilótafülke minden részletét. Az utastérben az üléseken ki voltak domborítva a biztonsági övek, ezeket is látványosan meg lehetett festeni. A Revell adott két figurát is, -pilótát és másodpilótát- élethű pózokban, de hatalmas, durva sorják voltak rajtuk. Csiszolni kellett a könyöküket, fejüket, elég kellemetlen volt. Persze a festés és csiszolás után sokkal jobban néztek ki, de mégsem örültem az állapotuknak. Viszont szerencsére a főpilótához külön járt a jobb karja, így hozzáigazíthattam a botkormányhoz.

Miután elkészült a belső, beragasztottam az oldalsó ablakokat, majd a törzs egyik felébe a kész belső teret és a hajtóművet (Utóbbi egyébként szintén szép és részletes.) . Itt kezdődtek a problémák. Mikor a törzs másik felét is hozzá akartam illeszteni,feszült, elcsúszott, azt hittem elrontottam valamit, de aztán rájöttem, hogy egyszerűen rossz az illeszkedés. Valamiért különösen rossz volt, de végül sikerült sok idővel és ragasztóval egymáshoz erősítenem őket. Persze ez rengeteg kis hézagot hagyott maga után, még mindig látni lehetett, hogy pontatlan az illeszkedés. Úgy döntöttem,kipróbálom a Revell tömítőpasztáját, már különben is ideje volt beszereznem egyet, nem lehet mindent ragasztóval megoldani. A paszta egész jól bevált, a hézagok eltűntek, csak nekem kell még némi gyakorlat a használatában. Volt,ahol túl sokat, máshol meg túl keveset csiszoltam, de a sötét színnek hála nem annyira észrevehetők ezek a hibák.
Sok-sok csiszolás és csinosítgatás után beragasztottam az ablakokat, és felraktam a csúszótalpat. A pilóták feje felett elhelyezkedő ablakokat színtelen-tengerzöld színkeverékkel kellett volna lefesteni, de kihagytam. Szerintem még így is egész jó. A fegyverzetet külön festettem,és csak a makett elkészülte után helyeztem fel. Jól néz ki, csak sajnos mintha egy kicsit ferdére sikeredett volna (Egy bizonyos nézőpontból legalábbis annak tűnik…) .
A forgószárnylapátokkal, illetve a faroklégcsavarral nem voltak problémáim, könnyen és szépen elkészültek. Az oldalajtókat teljesen nyitottra csináltam, hogy látni lehessen a belső teret.

A festést Revell színekkel kiviteleztem, ecsettel, egyedül a piros és a fekete felületeken használtam Hobby Colour-t. A gép egész felületét a Revell 46-os feketészöld/NATO-olív színe borítja, kivéve a stabilizátorok felső részét, a faroklégcsavart, a gép orrát, valamint a forgószárnyak alját.
A készlet két gép elkészítését kínálja fel, egy, a hadseregben, és egy, a tengerészgyalogságnál szolgáló Hueyt. Én a hadsereg gépét választottam, 1967-ben a Dél-vietnami Soc Trang bázison állomásozott. A tengerészgyalogság helikoptere pedig még a háború elejéről, 1965-ből való. A hadsereg gépének az orrára még fel kellett volna helyezni egy M75 gránátvetőt, de nekem nélküle jobban tetszik.
A matricákból a hadsereg verziójában nem volt sok, és minden rendben volt velük. A UNITED STATES ARMY feliratnál viszont az egyik oldalon nem simult rá rendesen a farokrész felületére a szegecselések miatt, és ezeken a helyeken van rajta néhány kis fehér folt. Az ilyen jellegű problémát hogy oldhatom meg?

Összességében a pár illeszkedési problémától eltekintve szerintem nagyon jó készlet. Jelenleg az íróasztalomon „állomásozik” , nagyon jól feldobva annak hangulatát. A jövőben be tervezem szerezni a vietnami háború többi híres légi járművét is. (AH-1, UH-34, F4 Phantom)
P1010318
P1010318
P1010317
P1010317
P1010316
P1010316
P1010315
P1010315
P1010314
P1010314
P1010312
P1010312
P1010311
P1010311
P1010309
P1010309
P1010308
P1010308
2013.08.03.
Utolsó módosítás: 2013.08.04.
HueyHog
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
karesz6509
2013.10.01. 17:14:57
Szia! Jó lett a "koptered"! :D Örülök, hogy felraktad a munkádat, mivel ez a készlet nekem is megvan, csak még nem fogtam hozzá! Így legalább már látom mi lehet belőle! Tetszik a munkád, gyerünk! Újabb "koptert"! :D További jó makettezést! Üdv Szeghalomról!
HueyHog
2013.10.02. 20:14:15
Szia!
Köszönöm, örülök hogy tetszik a gépem! Ez a helikopter a kedvencem, és személy szerint nagyon élveztem a munkát rajta! Egyébként tervezek még Hueyt készíteni, csak 1:72 méretarányban. :)Szerintem a tengerészgyalogos matricákból is nagyon jót lehet összehozni. További jó makettezést!
Üdv.: HueyHog
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció