AH-64D Longbow Apache

Bell AH-64D Longbow Apache

1:144, Revell No.04046 (2005)
Első makettemet szeretném megmutatni. Tudom, hogy nem sikerült valami jól, és azért is teszem fel, hogy tanuljak az észrevételekből.

Nagyon régen, még gyerekkoromban raktam össze maketteket nyaranta amolyan unaloműzésképpen, hogy az esős napok alatt is lehessen valami csinálni a nyáriszünet alatt. Aztán nem foglalkoztam fele.
Anyám hosszú évek munkájával lerombolta mindegyik darabot takarítás címszóval.Most gondoltam, miért ne éljem újra a gyerekkoromat, csak éppen most komolyabban közelítve a kérdéshez.

Ez egy kezdő készlet, így alapvetően a készlethez adott festékkel álltam neki ecsettel. Most már hosszas fórumolvasgatás és youtube-nézegetés,illetve sok zsákmányszerző körút alkalmával sikerült talán a legfontosabb dolgokat beszereznem.

Tehát miután az összes hibát elkövettem, próbáltam a következő lépést már jobban folytatni.Természetesen az első mozdulattal sikerült kettévágnom az egyik botkormányt.Amiről még tudom, hogy elszúrtam, azok az illesztések, mert nem csiszoltam eleget. Ami talán nem teljesen az én hibám, hogy a gázturbinák gondoláit a leírás fordítva számozta, így a két kiálló antennát, vagy sebességmérőhöz utólag kellett mikrofúróval lyukat fúrnom, aminek következtében nem ott lett pontosan, ahogy lennie kellett volna.

A festést túl vastagon kezdtem, később pedig a matt lakkozás foltos lett. Például azt sem tudtam megfejteni, hogy a Revell matt 02-es lakkját milyen arányban kéne hígítani.

A matricák felragasztásánál előbb túl sok vizet hagytam a felületen, amitől foltos lett, később kevesebb vizet hagytam alatta, de akkor meg alatta maradt a levegő.

A időjárás nyomait, koszolást, panelek körvonalait próbáltam megcsinálni videók alapján, de nekem nagyon nem jött össze. Négynullás ecsettel, nagyon híg fekete matt, vízbázisú festékkel próbáltam a leírásoknak megfelelően körbefolyatni a panelek körül, de annyit értem el, hogy nagy fekete körvonalú cseppek maradtak a maketten.Egyáltalán ebben a méretarányban meg lehet ezt normálisan csinálni?

Szóval minden építő kritikának nagyon-nagyon örülnék tőletek, és köszönöm előre is.
Doboz
Doboz
1
1
2
2
P1010237
P1010237
P1010238
P1010238
P1010244
P1010244
P1010245
P1010245
P1010256
P1010256
2012.07.31.
Utolsó módosítás: 2012.08.06.
rgyozo, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Phoenix89
2012.08.20. 09:21:12
Szia rgyozo!

Nos, az Apache helivel semmi gond nincs, nagyon jó modellt lehet csinálni belőle. DE! Kezdésnek ott vétettél hibát, hogy Revell készlettel próbálkoztál, ami részemről a makettvilág egyik legrosszabb képviselője (nem is értem, hogy nőhette ki magát ekkora gyártóvá). Én eddig próbálkoztam 6-8 készlettel, de még sosem találkoztam olyannal ,amelyik nem rejtett volna magában valami orbitális gyártási hibát. De ami örökre idegesíteni fog, az a pozitív panelezés, amit már bizony illene egy ilyen kaliberű cégnek orvosolni végre. No de mindegy.
A másik hiba az az, hogy túl kicsi méretarányt választottál, ami talán helikopterek rendes megépítését szinte ellehetetleníti, nagyon törékenyek az alkatrészek, nem beszélve arról hogy 144-ben aliha lehet szép kidolgozott makettet összehozni.
Ha ezt a helikoptert szeretnéd jobb ,,verzióban\'\' elkészíteni, akkor javaslok pl Hasegawát, és legalább 72-es arányban, bár én személy szerint nem szeretem még azt sem, amit tökéletesnek mondanék, az a 48-as lépték, nem lesz belőle sem egy bumszli makett, de elég szépen lehet kihozni belőle a részleteket.
Ami még jobban megöli ezt a készletet, az a matrica. Ilyen kicsi gépnél bizony szembetűnő, hogy a feliratok és jelzések matricalapja szinte kiugrik a felületből. Kezdésnek, vagy gyakorlásnak talán elmegy ez a kis szitakötő, de komolyabb építgetés címszó alatt inkább hagyd ki. : )

További szép napot!
Solo
2012.08.20. 10:06:59
Helló!
Ne hallgass Phoenix89 kollégára. :) Ez a Revell egyik legszebb újkori terméke. Egy igazi kis ékszer. A matricák sem látszanak jobban rajta ha kap egy réteg fényes lakkot a makett mielőtt felrakod.
Szerintem szép lett. Ha ecsettel festesz a Vallejo lakkokat ajánlom a matricák alá.
ecsetes
2012.08.20. 11:00:48
Szia!
Valóban, inkább 1/72-ben építsd a következő gépet, abban több örömöd lesz és gyakorolni sem túl drága. A Revell szerintem jó gyártó, csak a más cégektől átvett készletei, ill. a régi szettek újra kiadásai gyengék. Pozitív panelezést csak ezeknél tapasztaltam, de a legtöbb negatívos, jó kit, elérhető áron (szemben a Hasegawával, ami azért húzósabb, pláne 1/48-ban). Két terméküket megnézheted az adatlapomon: Fw-190 (új szerszámos Revell termék) és He-70K (régi Matchbox kit Revell dobozban). Tanácsként annyit, hogy a heliknek álló helyzetben \"belógnak\" a rotorlapátjaik. Én is az általad használt lakkot használom, de a hígítására nincs receptem. Inkább két vékony réteg, mint egy vastag! Matricázás után a vízfoltokat egyszerűen akár nedves ujjal is el lehet tüntetni, persze ekkora maketten nehéz hozzáférni. Panelezés után 1-2 perccel ugyanígy letörölheted a felesleget, csak a panelben marad majd meg.Szerintem egész jól sikerült makett ez, pláne ekkora méretben!
Phoenix89
2012.08.20. 11:33:35
Csak a saját véleményemet mondtam el, többször szívtam már a Revellel, sajnálom. : ) Ha másnak ez jobban bejön, akkor hajrá, de amúgy tényleg nem csináltad meg rosszul a gépet. ; )
rgyozo
2012.08.20. 15:00:20
Sziasztok,

Köszönöm a sok segítséget! Azóta már egész jól haladok az 1/72-es JagdPantherrel. Egy kicsit későn került ki a cikk, így mostanra már a legtöbb dolgot beszereztem, ami kell, és remélem már elkerülöm ezen hibákat. Matricafeszítőt és lágyítót is sikerült szereznem és az ebből maradt holland matricakészlettel már ki is próbáltam, hogy kellett volna szépen feltenni. :)
janosm
2012.09.17. 20:26:27
Szerintem elég jó ez a makett, múlt héten vettem meg én is, meg vagyok vele elégedve teljesen. És a kész mű is igen pofás lett!
Hadnagy94
2012.09.21. 07:54:31
Üdv!
Elég jól sikerült makett lett ez is, de helikből illetve repülőkből inkább más gyártó termékét vedd meg.
Ajánlom az Italeri Apache-ot 1/72-ben.
Harcjárművek terén a Revell elég jó minőség persze 1/72ben, 1/35ben még nem volt dolgom vele.

Üdv, Hadnagy.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció