A "népszuper" vadászgép

Mikojan-Gurjevics MiG-21MF Fishbed

1:72, KP (1986)
Pintér György - Múzeumi krimik Ez a makett a cseh(szlovák) KP terméke 61 alkatrészben elbeszélve, amit manapság Kopro néven álcáznak. A cseppet sem csinos grafikájú dobozt kinyitva az ember nem tudja: sírjon, vagy nevessen?

Nevessen, mert a makett alakhűsége és illeszkedése kifogástalan, a (matricás) kabin egész jó (de lehetne jobb is...), a panelvonalak pozitívak, de dicséretreméltóan finomak, minden szegecs a helyén van, a függesztmény ellátmány is tisztességesnek mondható.

Vagy inkább sírjon, mert néha az ember alig győzi kifaragni a sorjából az alkatrészeket, a kabintető nem eléggé átlátszó és az illeszkedése is tökéletlen. A futóműszárak "stilizáltak", a fegyvertartók jelzésszerűek.

Mégis, minden ismerősöm meg akarta venni... Vajon miért? Hmm... A titok nyitja a matrica: a matricalapon megtaláljuk a régi (csillagos) magyar felségjelet és két teljes, csak a Magyar Légierőre jellemző számsort, méghozzá színeire bontva! Ha a maketten el vannak csúszva a színek, arról csak a makettező tehet, a nyomda nem!

Átlagos igényeknek kétség kívül megfelel ez a makett, de aki többet akar, annak keményen meg kell dolgoznia a jobb eredményért. Nagyon szép makett, de igazából nem kezdőknek való.

De azért az élet nem ennyire kegyetlen: az angol P.P. Aeroparts cég, némi "precíz" magyar segítséggel kiadott egy feljavítókészletet, amiben a következőket sikerült összeszedniük: egy fehérfém katapultülést és egy fotomaratott lemezt, amin egy halom apró csecsebecsét találhatunk: műszerfalat (filmmel), antennákat, féklapokat, futóműakna ajtókat, a kiömlőbe való GSF redőnyöket, lángstabilizátort, valamint kétféle keréktárcsát, bis-hez és az MF/UM-hez is.

A képen látható makettbe én ezeket mind be is építettem. Ez volt életem első feljavítókészlete, így az eredmény is olyan, amilyen...
A makett kabinteteje gyárilag zárt, én megnyitottam, hogy látsszon is valami a feljavításból...

A gépen látható oldalszám (4258) kitalált. Az történt ugyanis, hogy a matrica piros részei nem voltak eléggé pirosak, így át kellett festenem a számsort pirossal. Sajnos nem sikerült tökéletesen, a "4", a "2", az "5" és a "8"-as számból lett mind a kettő kb. egyforma jó, így ezekből kellett gazdálkodnom...

A gép festéséhez Humbrol festékeket használtam. Név szerint:

zöld, a 149-es számú,
a barna a 83-as,
a kék a 65-ös.
mig21mf_kp_1
mig21mf_kp_1
mig21mf_kp_2
mig21mf_kp_2
A két KP.
A két KP.
2007.11.29.
Utolsó módosítás: 2012.06.20.
Nagy Tibor (Tibcsi), Pécs
Armada Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Miggyuri
2008.03.28. 06:03:12
Szerintem, kihoztál minden ebből a kitből, amit ésszerűen lehet. Gratu!
Miggyuri
Tibcsi
2008.03.31. 12:30:03
Kösz! :)
Monox
2008.11.23. 23:00:11
Nagyon jól néz ki. Csak azt sajnálom, hogy nem létező oldalszámot tettél rá. Ezzel sajnos agyonlőtted a történelmi hűséget, közvetve a gép értéket.
apcyrobi
2008.11.24. 09:48:34
Tibcsi! Gratulálok hozzá, nekem nagyon tetszik a létra is és a féklapok is. Azért megnéztem volna a műsz.falról is egy képet. Ez viszont nem von le egy fikarcnyit sem a munkádból! Üdv.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció