Airbus A320 Edelweiss

Airbus A320

1:144, Revell
Üdv mindenkinek!

Ezt a gyönyörű Edelweiss gépet mindig is meg akartam venni, hogy megépítsem, de végül ajándékként érkezett az összeépítendő gépek közé.

Dobozbontás után egyből észrevettem, hogy a jobb oldali géptörzs fröccsöntési hibás... Semmi gond a honlapon olvasott eljárást kipróbáltam. Küldtem egy e-mailt a Revellnek képekkel, hogy "hát sajna fiúk, de ez a helyzet, mit lehet tenni?" A departmentX (mint kiderült ez a Revell alkatrészpótlásért felelős ügyosztálya :) ) tömören, lényegre törően egyből a lakcímem után érdeklődött. Meg is adtam neki, majd közölték, hogy postázzák az alkatrészt. Mivel magam is minőségbiztosításban dolgozom az eljárás azért még Németországban is ritka. Le a kalappal a Revell előtt.

Sajnos viszont én eléggé türelmetlen típus vagyok, úgyhogy folytattam a makett építését. A fröccsöntési hibát Revell tömítőpasztával kijavítottam.

Az öntőkeretek néhol sorjásak voltak, de nem volt vészes. Az alkatrészek szépen illeszkedtek, szóval ragasztás, tömítés csiszolás, majd ismét a jó kis Tesco gazdaságos fehér fújós festék. Az összes többi színt ismételten kézzel festettem, maszkolás nélkül, majd jött a matricázás.

Az építésben gyakorlatilag a fröccsöntési hibán kívül semmi nehézség nem volt, de összességében pofás és dekoratív gép született a polcra.

A történethez hozzátartozik, hogy kb. 2 hét után meg is jött a német légiposta pecsétjével ellátott kis doboz, benne a fél géptesttel, feladó: Revell.
1
1
2
2
3
3
4
4
Fröccsöntési hiba
Fröccsöntési hiba
Kijavítva
Kijavítva
2012.01.19.
Utolsó módosítás: 2012.01.26.
Atakacs, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Dani_MiG23
2012.01.26. 15:45:08
Szia, szép gép! Már többedszer hallok a teszkógazdaságos fújós festékről - ez hogy viselkedik a Revell/Humbrol enamel festékekkel, ha mondjuk mellé, vagy rá kéne velük festeni? Mi oldja?
Atakacs
2012.01.26. 16:49:59
Szia, köszönöm a dícséretet. Maga a fújós festék DUPLI-COLOR egyébként Bricostore-ban vásárolt, leírása alapján műgyanta alapú festék. http://www.shopssl.de/WebRoot/Store2/Shops/es125162/4C48/4859/03A2/403F/838E/50ED/8962/5DC2/584893_CS_RAL_9010_400ml.jpg
A gép törzsét két részletben festettem, rétegenként 24-24 óra szárasi idővel. A gép orrán található piros színt Revell enamel festékkel vittem fel közvetlenül a fehér fújt felületre. Tökéletesen festhető az enamel nem oldja. A fújós festék adatlapja az akrillal való átlakkozást tiltja. Gondolom az akrill festék oldószere is oldja ezt a műgyanta alapú festéket, a nitro tuti oldja! :) Bár az a műanyagot is megmarja.
Próbálkoztam egyébként akrill olcsó fújós festékkel is, arra is kitűnően lehet festeni enamellel, azzal az a baj, hogy óvatosan kell bánni mert könnyen felpattogzik.
hobbista
2012.01.30. 10:16:20
Szia!
Szépen elkészítetted a repcsit! A fröccsöntési hibán egy pillanatra én is elgondolkodtam volna, de valószínűleg nem rendeltem volna újat-a javítás bátor lépés volt!
dzsoniendoszkop
2012.02.02. 03:35:42
Szia!

A dekoratív géphez szeretnék én is gratulálni!

Ami a DupliColor festéket illeti, nos én lassan 15 éve azt használom makettezéshez, és akár itt a fórumon az utasgépek közt is megnézhető az így elért eredmény.
Vigyázat, a duplinak is rengeteg féle alapú festékje létezik, attól függően, hogy mihez kell. Én többnyire a nitrós alapúakat használom, és a gyári boltban (ez Újpesten van) mattíttatom őket. Így fújás után kb.2-3 perccel már száraz, és akár 5-6 vékony rétegben is felvihető, igény szerint kevertethető színárnyalatban.
Én csakis szuperlatívuszokban tudok szólni róluk. És, ha olyan bázisú festéket használsz, akkor nem vesznek össze az enamelekkel sem!!! De ezt előtte egyeztesd mindig!!!

Remélem, tudtam segíteni..

Üdv.

D.
Dani_MiG23
2012.02.10. 13:56:11
Sziasztok,
rég jutottam el ide... Köszönöm mindkettőtöktől a kimerítő választ, ha fehér utasgépet építek, mindenképpen kipróbálom ezt a festéket.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció