Airbus A340 - Wiener Philharmoniker

Airbus A340

1:144, Revell
Pintér György - Múzeumi krimik Üdv mindenkinek!

Már régóta szerettem volna szép igényes maketteket készíteni, de gyermekkoromban mindig csak az 1-2000 Forintos maketteket kaptam meg, azokat is festék és normális ragasztó nélkül, mondván "Erre most nincs pénzünk kisfiam!" .

Telt-múlt az idő, az építési vágy nem enyhült. Hobbi nélküli fiatalként kb. fél éve határoztam el, hogy elkezdek komolyan makettezni. Első próbálkozások még apró repülők voltak, aztán következett egykét 1:144-es kisebb méretű gép.

Az A340-es az első nagyobb 1:144 méretarányú gép amit építettem. Párommal nem kifejezetten ezért indultunk a boltba, de amikor megláttuk, egyből tudtuk, hogy meg kell építenem. A doboz kibontása után a méretein csak ámultam-bámultam, hisz egy A319-el összehasonlíthatatlan.

Az öntőkeretet illetően az alkatrészek egyáltalán nem voltak sorjásak, az alkatrészek tökéletesen illeszkedtek egymáshoz. A géptest összeállítása után tömítettem, majd a fehér színt olcsó Tesco gazdaságos fehér festékkel fújtam (hozzáteszem először festettem fújós festékkel). Az összes többi színt mind kézzel festettem, itt ott meg is látszik rajta. A gép hasa és a hajtómű miatt kénytelen voltam színt keverni, ezt is először... Lehet nevetséges, de pipettának szívószálat használtam, és hülyegyerek módjára az egyik végét a festékbe mártva a másikat befogva utaztattam át a festéket a keverőtálkába. Összességében szerintem egészen jól sikerült a színek kikeverése elsőre.

Következett a gép sajátossága, a hatalmas matrica. Ilyen nagy matricákkal még nem dolgoztam előtte, számomra akkor nehezen kezelhető volt. Vért izzadva sikerült a legjobbat kihozni belőle, meg voltam elégedve magammal. Kész! Hívjuk át a haverokat!

Egy átitalozott este után és miután átmentem a szomszédokkal közölni, hogy hiába ütik a falat csak annál hangosabbak leszünk, nos azután ért a legrosszabb dolog makettező karrieremben. Mire visszaértem a párom egy marék gépalkatrésszel, letört szárnyakkal és könnybelábadt szemmel várt... "Ez ... leesett..." mondta. Valahogy a haveroknak sikerült megreptetni ezt a szépséget 1,5 m magasról... de sikerült helyrepofozni! A képek már a helyrehozatal után készültek.

Várok minden építő kritikát, a durvábbakat is, maximum megköszönöm, hisz ingyen van! :)
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
2012.01.16.
Atakacs, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Bálint89
2012.01.19. 08:23:05
Szia Ákos!
Én nem értek a repülőkhöz, de ez nagyon megtetszett! Tetszik a történeti leírásod, hogy "hülyegyerek módjára utaztattad a festéket" - ezen sokat nevettem. A szín keverésed is bejön, szerencse, hogy sokat kevertél ki a színből, mert kétszer ugyanazt úgysem lehet eltalálni. A matrica is nagyon tetszetős, először azt hittem valami profi Airbrush-os emberke csinálta neked. Szép munka, gratulálok, nagyon tetszik! Üdv: Bálint
Martin
2012.01.19. 10:39:32
Szia.
Szép lett a makett, gratulálok hozzá :)
Nem is kritika, inkább tanács:
Pipettát legegyszerűbben patikában szerezhetsz be forintokért (üvegcső, végén gumi)
Kézzel való festés titka pedig a kitartáson alapul. Én minden egyes makettem kézzel festettem. Annyi a lényege hogy nagyon híg festékkel kell rámenni ecsettel. A kitartás azért szükséges mert 4-5 réteget kell így felvinni, és a rétegek között legalább 4 nap száradási idő kell. De a végeredményen senki nem fogja észrevenni, sőt, nem fogják elhinni hogy ecsettel dolgoztál.
További szép maketteket :)
Tibcsi
2012.01.19. 13:59:27
Ákos,

Nagyon szép lett, gratulálok! Ha nem mondod, hogy egyszer már ripityára tört, észre sem vettem volna. Szépen helyrepofoztad. :)

A szívószálas módszert ne szégyeld, egyszerű, occó és kiválóan működik. :)

Tibcsi
maffiás
2012.01.19. 15:27:09
Igazi makett kalóz vagy! Tetszik nagyon! Hajrá Tolna!
Atakacs
2012.01.19. 16:29:27
Köszönöm a dícséreteket!

Bálint89: Pedig a színeket kétszerre kevertem ki, mert két rétegben festettem.

Martin: Nem ismerem a pipetta árfekvését, de a szívószálat azért szeretem, mert a festékes részt levágom és kidobom. A pipettát mosni kellene, de köszönöm a tanácsot.

maffiás: Mi az a makett kalóz? :)
gforce9
2012.01.19. 18:02:00
Pipetta helyett szívószál? Én festékes keverő tálkának söröskupakot használok :) Amire futja... :) A makett kafa, grat!
torzi
2012.01.19. 18:27:06
jól néz ki a gép.
zoli1989
2012.01.20. 18:23:51
Szia!

Nagyon tetszik a makett, jó lett! :) Ha nem írod, hogy összetört, akkor észre sem veszem.
És a szívoszálas módszer pedig igenis jó ötlet, nekem nem jutott eszembe szégyen-szemre. De azthiszem betárazok pár csővel... :)
maffiás
2012.01.21. 19:30:57
A Makett Kalóz a jég hátán is megél! És egy kicsit megggájver is egyben! :)
hobbista
2012.01.22. 10:25:25
Ennyit a féktelen házibulikról, és az antiszociális emberekről egy lakóközösségben, nálunk is vannak ilyenek...! Amúgy a géped szuper, és tényleg nem látszik rajta, hogy összetört.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció