Alternatív építési módszer
A makettépítést 5 -6 éve kezdtem. Első makettem egy F-16-os volt. Ezután jött egy Messerschmitt 109,aztán Spitfire, egy Ju-88 és végül egy Leopard A4. A makettezés nem a legolcsóbb dolog, viszont megéri a pénzét, ha van rá pénzed. Nekem egy idő után nem volt.Hát azért nem akartam abbahagyni. Eszembe jutott hogy meg lehet ezt oldani mással is. Hurkapálcika(most nem tudom miér',de röhögnöm kell).Fogtam magam,elmentem a boltba,vettem HP-t meg ragasztót. Ez így összesen asszem 500 Ft körül van. Az első próbálkozás a Fokker Dr.1-es volt.

A második egy saját gép... nem neveztem el,majd kép lesz róla. Ezután megpróbáltam valami mást,egy Pak 42-est(tankelhárító löveg vagy mi), nem sokkal utána jött egy I-153-as (ami fel lesz újítva),aztán jött egy kis lengyel gép (PZL P-11),és végül keretbefoglalva (de nem utolsósorban) ismét egy Fokker Dr.I..

Nézzük az előnyeit ennek az építési módszernek. Nyilván olcsóbb. De nem ez benne a jó dolog,ettől még nem lesz élmény a makettezés.Legfontosabb az egészben, hogy - akármennyire is "leutánzol egy rep.típust - azt mindig te tervezed meg,és te építed meg (nem előre legyártott elemekből - ez nem kötözködés, csak mondom),és ez egy jó kis kihívás, mert megvan a cél,hogy hogy kéne kinéznie,és neked meg kell próbálni ugyanolyanra megcsinálni. A másik legjobb,hogy te is fejlesztesz az építési módszereden,és végül már meglepődsz magadon, hogy "ejha, ennyiből lehet ilyet csinálni."

Hátránya az, hogy olcsó. Igen,olcsó ..ennek következménye,hogy a 20 darabos hurkapálcika-kötegből kb. 5 lesz olyan,ami egyenes.Úgyhogy ezekere vigyázni kell,mert ezek a szárnyhoz kellenek meg a törzshöz. Hát a ragasztás miatt(én technokol rapidot használok,nekem bevált,tart, erős, nem szárad meg 1 perc alatt,de annál jobb,mert így elnyúlik,és két hónapig is építhetsz valamit(na,persze,nemcsak a ragasztó hibája, hogy ilyen hosszú ideig tart). Nagy helyet foglal (egy asztalnyit), sok hulladék lesz (de ez nem is nagy dolog), a gép sosem lesz pont olyan, mint az eredeti(!), teli lesz hibával (főleg először). Hmm... más, asszem, nincs.

De nyilvánvaló, hogy az élmény az elképesztő. Mikor Látod,hogy elkészült a mű, aminek minden egyes eleme a te kezed munkája. Kegyetlen jó dolog,de ezt,gondolom,ismeritek.

Szóval aki kedvet kapott rá,az vágjon bele, közben,ha nemúgy néz ki a dolog,hogy lesz abból valami jó,akkor NE hagyja abba,mert a végén csak jó dolog jöhet létre!

Nem tudom,hogy van-e olyan ember,aki próbálkozott ezzel (gondolom, igen), én neten se találtam ilyen oldalt,ahol valaki ezzel foglalkozna..vagy csak nem kerestem eleget. Gondoltam,ide regisztrálok, ehhez van a legtöbb köze az egésznek.

Akinek van kedve hozzá,szerintem... szóval egy próbát megér, nem veszít vele semmit.
Első Fokker Dr.1-esem

Hát nem lett a legjobb, de az első és ahhoz képest elég stabil szerkezetű lett. Ja igen, aki nem tud festeni az ilyet ne fessen be, mert jól elcseszi:D ezt is a festés tette tönkre.
Első Fokker Dr.1-…
Pak - 42(AT)
Pak - 42(AT
Nevenincs
Nevenincs
PZL P-11
PZL P-11
I-153
I-153
Fokker Dr.1 - ez már komolyabb

A kerék hiányzik. Majd lesz.
Fokker Dr.1 - ez má…
Végső munkálatok 1
Végső munkálatok…
Végső munkálatok 2
Végső munkálatok…
Szárnyak
Szárnyak
2009.09.01.
Huszár Máté, Nagybajcs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Farkas_Máté
2011.01.16. 09:49:15
Nagyon szépek!
Chrisi
2011.01.16. 14:03:53
Szia Máté!

A makettezésnek ez a módja hozzám is elég közel áll. Én alapanyagnak alumínium lemezt használok, de az építési módszereim hasonlóak a tiédhez, és ahogy arra te is utaltál, a saját tervezésnek van egyfajta különleges varázsa. Gratulálok a munkáidhoz, és további jó makettezést kívánok.

Üdv: Molnár Krisztián (Chrisi)
Guliver
2011.01.16. 15:22:46
Szia Máté!
Szerintem nagyon jó a munkád! Nincs semmi baj az alternatív módszerekkel. Sokan vagyunk akik nem csak a gyári kitekkel dolgozunk,ez éppen úgy makettezés. Én pl. papírból építek csillagrombolót...
Szóval csak hajrá! Esetleg használj saslik pálcákat,drágább ugyan,mint a hurkapálca,de a minősége azért jobb.
Üdv:Guliver
bobek
2011.01.21. 08:42:58
Szia Máté
Jó hogy írtad ezt a cikket, remélem más is felfedezi hogy nem csak drága kittböl hanem olcsóbb "konyhai hulladékbol" dolgokbol is lehet maketteket készíteni,WWI-es repülőket készítek és pár százforintos maketteket javítok fel pl.jégkrémes pálcákbol
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció