Angol "szépség"

Hawker Typhoon Mk.1b

1:72, Academy No.1664 (1998)
Pintér György - Múzeumi krimik Ezt a makettet még 6 éve vásároltam és mostanáig pihent. Legfőbb oka, nemrég van csak internetem és hát a képanyag stb. Na meg nyáron sikerült beszereznem a tipushoz egy kipufogót, mert az eredeti nem valami jó.

A dobozbontás után tipikus "Academy-s" kép tárult elém. Nagyon szépen kidolgozott felület,futómű (az akna persze nem elég mély) a kabinbelső ebben a méretarányban még jó. Az építést a kabinnal kezdtem, feljavításként pár rézdrót került bele. Festése H78,ami a legjobban adja vissza az angol gépek belső színét (szerintem). Hegyesre faragott fogpiszkálóval és nagyon vékony ecsettel festettem a különböző vezetékeket és gombokat. Majd beragasztottam a törzsbe. Előtte a régi kipufogót kellet kimarnom a helyéről, ami nem ment könnyen,részint azért,mert először csináltam ilyet,részint azért,mert a nyíláshoz viszonyítva túl vastag volt az anyag. Meg is lett az eredménye: nagyobb lett a rés. Sebaj, kitöltve 0.5mm. sztirollappal és becsiszolva.

A törzsfelek egyesítésekor semmi problémó. Tömíteni csak az olajhűtőnél kellett. Újabb csiszolás egyre fínomabb vizes polírpapírral. Az eltűnő panelvonalak újrakarcolása, amiben szintén nincs nagy tapasztalatom. Meg is látszik!!! A szárnyak összeragasztása előtt javasolják a rakétavetők helyének kifúrását,ám én ezt elhagytam ,mivel találtam olyan fényképet,ami enélkül ábrázolja a gépet. Ragasztás,csiszolás. A 20 mm.-es gépágyúk csövét szerettem volna lecserélni injekcióstűre,de ilyen átmérőjűt nem találtam. Maradt a kifúrás,ami kettőnél jól sikerült,kettőnél nem, sajna.

A szárnyak beragasztásakor csak az egyik oldalon kellett egy vékony tejfölösohár-darabot beilleszteni,ragasztás,csiszolás. Legjobban a törzs alján volt "lépcső". Azt nem tudtam eldönteni,melyik antennával készüljön,de azt gondoltam,ez egy korai verzió,ezért a vizszintes vezérsík végeit kifúrtam,majd vékony drótból kis csapokat ragasztottam be.A törzset a megfelelő helyen szintén kifúrtam.

Majd jött a festés: elöször a törzsgyűrű és a légcsavarkúp Humbrol 23-mal,utána a szárny alját festettem le fehérrel(itt elfelejtettem a sárga belépőél alá alapozni )majd Tamiya-szalaggal kitakartam és jött a fekete. Ezek Humbrol és Tamiya színek voltak. Elöször azt gondoltam,ezek inváziós csíkok,később derült ki, hogy azért festették fel ezekre a gépekre,mert szemből könnyen összetévesztették a Fókákkal... Jött a sárga belépőél, majd az egész maszkolása. Most próbáltam ki előszöt a Vallejo festékeket(dark green, dark sea grey, light grej).Sokan sokféleképpen mondták mivel és mennyire higítsak. Maradt a desz víz és a 40-60% keverési arány. Bejött két finom rétegben. Maszkolni csak az olajhűtő oldalánál kellett, a többi szabadkézzel.Utána Tamiya akril fényes lakk, majd a borzalom.

Szinte minden matrica több darabban jött le a hordozóról,még jó,hogy nem volt sok belőle. Segítségül hívtam a Gunze matricafeszítőjét. A futóműnél csak egy pár fékcsövet készítettem rézdrótból,amit feketére festettem. A törzsre fúrt lyukon először egy vékony rézdrótot dugtam át, erre ragasztottam ciánnal az antennazsinórt,majd áthúztam. Majd először az egyik vizszintes vezsíkon rögzítettem,majd feszesre húztam és ugyanígy tettem a másik oldalon.

Festettem de a festék mindig kis gömböcskében összeugrott a felületén. Mi a megoldás?

A panelvonalakat nagyon híg enamel feketésszürkével futtattam be. Eddig jutottam,most jön a végleges selyemfényű lakk és a kipufogó kormozása,és a helyzetjelző lámpák festése.
Várom a kritikákat, véleményeket!
IMGP0002
IMGP0002
IMGP0005
IMGP0005
IMGP0007
IMGP0007
IMGP0008
IMGP0008
IMGP0009
IMGP0009
IMGP0010
IMGP0010
IMGP0012
IMGP0012
IMGP0013
IMGP0013
IMGP0015
IMGP0015
IMGP0016
IMGP0016
IMGP0017
IMGP0017
2010.03.16.
Utolsó módosítás: 2010.03.18.
Kátai-Kató László (ki27), Szírmabesenyő
Miskolci Makettezők Baráti Köre
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Mr_baracus
2010.04.06. 07:19:08
Szia!

Tetszik a maketted, szerintem igényes munka. Maga az alapkészlet is jó, anno én még az Airfixet építettem meg. jól eltaláltad a színeket is. Gratulálok.
lori
2010.04.06. 07:32:39
Szia!
Szép munka, gratulálok!
Az antennaszál festése... Próbáld meg Model Master polírozható gunmetal festékével. Ez eléggé híg ahhoz, hogy befuttassa a szálat, de gyorsan is szárad így nehezebben golyósodik.
Injekciós tűket bármelyik Omker (vagy más orvosi műszer) boltban lehet venni pár forintért.
lori
MDSca
2010.04.06. 10:01:24
Szia!
Tetszik a munkád, én is dolgozom ezen a készleten már egy ideje. A matricák nálam is hasonlóan viselkedtek, bár nekem a ferakás és rögzítés után kezdtek szétszakadni.
jakoa
2010.04.06. 12:42:08
A széteső matricák esetével már másodjára találkozom.
Velem is előfordult, de a Microscale Decal Fix tökéletesen bevált.
Régi matricák teljesen használhatók lettek.
bobi77
2010.04.06. 18:26:52
A matricával kapcsolatban annyit hogy az Academy sosem a jó matricákról volt híres, de jelen esetben az is közrejátzshatott hogy a makett sokáig dobozban volt(gondolom a matrica is) a makett. Ha nem rakod össze azzonnal akkor érdemes kivenni a matricát és egy védet helyen (fiók) összegyüjteni. Sajnos az idő nem a barátja a matricának és ha sokáig úgy tartod a készletett hogy viszonylag nagy hőingadozásnak van kitéve (pl. a földön a szoba sarkában) akkor így járhat. A vezetékhez annyit hogy ne próbálkozz rézdróttal, elég hamar meg fog ereszkedni a feszített rézdrót (tudom mert én is jártam már így). Inkább használj horgászzsinort, azt lehet ragasztani is, és festeni is próbléma mentes. Ráadásul különböző vastagságuakat lehet venni, de ha van pecád, vagy pecás haverod akkor inkább onnan szerezd be.
Juhasz.Adam
2010.04.06. 19:35:10
Nagyon jó lett nekem nagyon tettszik, csak így tovább!
ki27
2010.04.07. 19:25:58
Köszönöm szépen a hozzászólásokat, és a tanácsokat nagyon jól estek!!!
Igen sajnos a dobozban tartottam a matricákat is, mostantól jobban odafigyelek,
Kívánok mindenkinek jó makettezést, remélem Móváron találkozunk mindenkivel.
Maradok tisztelettel
Kató László
messzeres
2010.04.09. 11:48:23
Ezúton is szeretném kifejezni gratulációmat, nagyon szép makett!

Üdv: barátod Zolka.
Tibcsi
2010.04.09. 12:17:21
Szia,

Nekem is tetszik a Typhoon, én anno az Airfix-el bírkóztam.

Csupán egy apró észrevételem lenne: az eredeti gépeken alig van átszóródás a kamuflázs foltok között, ami a maketten gyakorlatilag éles határnak látszik. Az angolok ugyanis papírral maszkolták a foltokat (a gyárakban legalábbis), és ügyeltek arra, hogy nagyjából egyformák legyenek a gépek. Egy típuson belül legalábbis. :)

Ha legközelebb RAF gépet építesz, erre figyelj oda.

További jó bütykölést! :)

Tibcsi
Tibcsi
2010.04.09. 12:23:19
Bocsi, nem akarom elárasztani a cikked magammal, csak most találtam meg az én Airfix Typhoon-om fotóját a neten.

Itt megnézheted:
http://members.upclive.hu/kistee/tib_tyffy.jpg
http://members.upclive.hu/kistee/tib_tyffy_h.jpg


:)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció