Ausztrál sólyom

Sikorsky UH-60A Black Hawk (S70A-9)

1:72, Hasegawa, Italeri, Hobby Boss No.D03, 1328 (1999)
Pintér György - Múzeumi krimik Nagyobbik fiammal közösen megnézvén Ridley Scott "A Sólyom végveszélyben" című nagyszabású eposzát, a Blackhawk helikopterek láttán sejtetni engedte a srác, hogy "neki kell egy ilyen forgószárnyas", így számára vásároltam egy Italeri 1328-as dobozszámú UH-60 Black Hawk Night Raid makettet, amit ismét közösen építettünk meg. Csodálkozom, hogy nem diorámában képzelte el, levegőben az egy helyben álló szélkavarót, leeresztett köteleken lógó deszantosokkal...

Az Italeri kit ragasztásának nagyobb részét ő, a festését én végeztem. Az Italeri dobozához három gép matricái voltak csomagolva, többek közt egy ausztrál RAAF S70A-9 Black Hawk csodás, háromszínű mintázatához való jelzéseit is kézbe vehettük, konkrétan a 203-as számú gép matricáit. Nagyon érdekes, hogy nem csak számozásban különböztették meg ezen helikoptereket, hanem nevükön is voltak nevezve. A 203-as gépet Endeavour-ra (Törekvés) keresztelték. Olyannyira megtetszett számomra ez a barna-zöld-fekete színösszeállítás, hogy azonnal építeni akartam ausztrál színekben egy Black Hawk-ot de az általam jobban kedvelt 1/48-as méretarányban.
Sajnos 48-as méretben eddig semelyik makettgyártó nem csomagolt ausztrál matricasort egyik Black-Hawk kitjéhez sem, így bár helikoptert sikerült szereznem ezen nagyobb méretarányban is, matricákat nem tudtam. Vagy rendelnem kell egyszer eBay-ről - vagy nyomtattatnom valakivel.

Kényszerűségből, hogy azért mégiscsak legyen mielőbb egy ausztrál gépem, kompromisszumot kötöttem magammal: legyen akkor az első ausztrál építés egy 1/72-es méretarányú makett, amolyan főpróbának szánva a majdani nagyobb testvér építése előtt. Elkunyeráltam az Italerihez adott ausztrál matricákat a fiamtól, így neki maradt az amerikai US Army változathoz való sor és számomra is jutott valami.
A neki szánt Italeri készlet építésében többször is segédkeznem kellett, elég sok volt a sorja, az illeszkedési pontatlanság, főleg az átlátszó alkatrészek terén. Az egész makett egy a szemnek nagyon zavaró ezüst színű műanyagból volt öntve, a szerszám már valószínűleg kopott is volt. Végül az Italeri készlete elkészült, nem lett túl szép, de rájöttem, nem egy 13 éves gyerek kezébe való a sok apró, sérülékeny alkatrésze miatt. Itt el is határoztam, hogy a következő gépnek biztosan nem egy újabb Italeri készlet lesz építve.
(Akkor még nem sejtettem, hogy elvethetem ugyan, de az Italerié ebben a méretarányban a legpontosabb készlet a piacon. De erről majd később)

"Le roi est mort, vive le roi!" vagyis
"Meghalt a király, éljen a király!"

2021. december 10-én az ausztrál hadsereg nyugdíjba küldte a megmaradt S70A-9 Black Hawk helikoptereit. Az ausztrál verzió az Egyesült Államok hadseregének UH-60A modelljén alapult, de más jelölést kapott, mivel nem az Egyesült Államok kormányának külföldi katonai értékesítési (FMS) mechanizmusán keresztül vásárolták. Ezen helikoptereket 1986-tól állították rendszerbe, összesen 39 darabot üzemeltettek.
2007-től 46 darab, az NH Industries által gyártott MRH-90 Taipan helikopterrel megkezdték az öreg sólymok leváltását, de sorozatos szervizelési problémáik adódtak (és mai napig adódnak) a Taipanokkal, ezért a sólymok nyugdíjaztatását jócskán el kellett halasztaniuk egészen 2021-ig.
Vicces, hogy a Taipanok nyugdíjaztatását ugyanaznap jelentették be (2021 dec. 10), mint amikor az utolsó Black Hawkot kivonták. Kapaszkodjatok meg: a tervezettnél 15(!) évvel hozták előbbre. És vajon mi lesz a Taipan-ok váltó helikoptere? Az UH-60M!

És akkor jöjjön végre az ausztrál makett építése.
A megmentett Italeri matricákkal a birtokomban rendeltem meg a Hasegawa D03 és a HobbyBoss 87216 készletét azzal az elhatározással, hogy valamelyikből csak sikerül egy tisztességes sólymot építeni. Naivitásomra később döbbentem rá. Bizony tévedtem, amikor másfelé kacsintgattam, mert egyik dobozból sem lehet egy teljesen korrekt gépet összerakni, mindkét készletnek elég nagy hiányosságai vannak; így kényszeredetten be kellett valljam magamnak: mégiscsak a "nemnagyontetszett" Italeri készlete a No.1. 1/72-ben.

A HobbyBoss készletéből egy nagyon leegyszerűsített UH-60A helikopter építhető, ami (bár nem jártam utána) lehet, hogy méret- és alakhibás is. Olyan játékszerűen egyszerű az egész. A HobbyBoss készletének az összerakását már a doboz kinyitása után elvetettem.
A Hasegawa készlete igaz hogy idősebb, viszont sokkal jobb. Elég kemény és jól csiszolható a műanyag, szép a felülete, vésettek a panelvonalak és szépen illeszkedik minden alkatrésze egymáshoz, beleértve az áttetsző ablakok illeszkedését is. Egy nagyon jó alap készlet annak, aki a hibáit ismerve ki is akarja azokat javítani. A Hasegawa elég sok, egy konkrét UH-60A építéséhez egy sor elengedhetetlen alkatrészt kihagyott az öntőkereteken levő összetevők összeállításakor. Érthetetlen, miért hagytak el fontos fődarabokat és fröccsöntöttek keretre inkább pilótákat, deszantosokat, M16 gépkarabélyokat...

A D03-as Hasegawa készlet hiányosságai a következők:
- hiányzik a makett teljes belső terének teteje, vagyis egyáltalán nincs plafon
- a deszanttérbe adott ülések inkább hajaznak egy kényelmesen párnázott konyhaszékre, mint egy csővázra felhúzott vászonborítású kempingszékre; teljes átalakítást kell itt véghezvinni, vagy teljes cserét eszközölni (pl. az Italeri készlet székeit beépíteni)
- nincsenek a készletben hajtóműkiömlők (HIRSS-ek) ezeket szintén az Italeri készletéből érdemes átépíteni.
- egyáltalán nincsenek a készletben kábelvágók; érdemes az Italeri dobozához fordulni ez ügyben is.
- nem található a készletben a farok téglalap alakú vízszintes vezérsíkja; megint az olasz dobozhoz kell nyúlni, ők mindkét fajtát mellékelik.

Végül belevágtam a Hasegawa építésébe, amit réz és gyanta feljavítók nélkül szándékoztam véghezvinni, csak némi saját kezűleg készített kiegészítő legyártásával, átalakításával.
Nagyon részletesen nem akarom újra leírni az építést ebben a cikkben, a Hasegawa-Italeri alkatrészek cseréjének, néhol összeházasításának menetét, ugyanis a Makettinfó fórumának "Mi készül éppen" rovatában majdnem csavarra pontosan kibeszéltük ezt több fórumtárs jelenlétében, fotókkal dokumentálva ezen építési mozzanatokat 2023 április 16-tól, a 707982-es hozzászólástól kezdődően.
Míg a tető hiányát orvosoltam a HobbyBoss készletéből átemelve és átszabva azt, a Hasegawa üléseinek és széklábainak formai javítása megrekedt, nem tudtam javítani.

Végül mindent összesítve, mennyi plusz és csere kell egy sikeres építéshez, rájöttem, hogy be kell szereznem egy újabb Italeri készletet, amiből át tudok emelni ezt-azt. Így megrendeltem újra a 1328-as dobozukat és az építés végre lendületet vett. Valamint maradhattam az eredeti elképzelésemnél, hogy nem egy újabb Italeri makettet építek meg másodszorra is. Olcsóbban is jöttem ki az újabb dobozzal, mint ha egyenként műgyanta és réz feljavítókat vásároltam volna hozzá.
Drótszálakra cseréltem az Italeri készletből átemelt székek lábainak zömét, figyelve a beépítésüknél az amerikai gépekétől különböző elrendezésre. Kissé feljavítottam az üléseket saját készítésű hevederekkel és csatokkal, ez sokat dobott a végeredményen. Csináltam egy tűzoltópalackot és egy fejszét is, amiket a deszanttérbe helyeztem. A padlón lévő széklábaknak fenntartott lyukakat nem teljesen, de valamennyire eltömítettem. Az igazi gépeken is maradnak üres "szerelőlyukak".
A két törzsfelet könnyen össze lehetett illeszteni annak dacára, hogy bekerült egy tető, nem sok tömítenivalót hagyva maga után.
A Hasegawa póttartályainak tartószárnyait a kilépőcsonknál elvágtam, formára alakítottam, tömítettem. Függesztményeket nem akartam felhelyezni.
A hajtóműkilépő lemezborítását (HIRSS) az Italeri készletéből átemelve kis házi feljavítással beépítettem, tömítettem. Meglepően jól illeszkedett.

A gép átlátszó alkatrészeinek maszkolása nagyon sokáig tartott, túl sok munka számomra a helikoptereken fellelhető ablakok kitakarása.
Az ajtókat becsukva MrHobby 1200-as Surfacerrel lealapoztam a gépet, amit száradás után megcsiszoltam.
A kamószínek a következők lettek: MrHobby C340 zöld, C310 barna, Tamiya XF1 fekete. A barnával kezdtem a színfelvitelt, majd blu-tack-kel maszkolva jöhetett a zöld foltozás, majd újabb blu-tack maszk után a fekete foltok.
Matricázás előtt a Gauzy Intermediate Agent zöld címkés lakkját fújtam fel. A matricákat összevariáltam, némelyik az Italeri, más-melyik a Hasegawa készletéből valók. Maga a gép megnevezése, az "Endeavour" felirat túl kicsire és túl sárgára sikerült az Italeri részéről.
Matricázás után a zárólakk a Microscale Micro Flat terméke lett, nevével ellentétben csak félfényes felületet ad, viszont jó tartós réteget.
Leszedvén a maszkot következett az általam csak "sok kis mütyür"-nek nevezett csörlő, késantenna, antennatartó, kábelvágó, pilótafellépő, deszanttér fellépő legyártása, lefestése, felragasztása (néha itt is az Italeri alkatrészekből emeltem át elemeket, néha fénymásolópapírból gyártottam le ezt-azt). A deszanttér nagy elhúzható ajtóit nem ragasztással hanem csak Blu-Tack-el rögzítettem a helyükre. Akár becsukhatók, akár kinyithatóak így. A farokrész bal oldalán levő UHF antennaszál az AmmoMIG rigging super fine 0,1 mm-es elasztikus szálából készült.

Ahogy haladtam az építéssel és kezdte végső formáját felvenni a gép, elégedetten nyugtáztam, hogy nem volt rossz ötlet a két készlet összeházasítása. Egész szemrevaló gép kerekedett ki végül.

Az általam megépített 203-as gép 2021 február 17-én kényszerleszállást hajtott végre a Watson öböl egyik parkjában Sydney-ben miután egy terrorelhárító gyakorlat során megsérült az egyik rotorlapátja. Egy komp fölött lebegve kötélzeten katonákat eresztettek a hajófedélzetre ,de túl közel került a gép a hajóhoz. A penge elvágta a komp egyik szerkezetét. Szerencsére nem történt emberi sérülés.

Köszönettel tartozom medor fórumtársnak, aki még csak az építés tervezési szakaszában járva sem sajnálva az információt, a készletek hiányosságainak ismertetését, végig figyelemmel kísérve a gép megszületését támogatott a munkámban.

A cikk megírása után, csak úgy találomra rákerestem a Google keresőben az "ausztrál sólyom" kifejezésre, kaptam is találatot egy a kontinensen honos ragadozó madárról ausztrál kabasólyom néven, melynek latin elnevezése: Falco longipennis. Csak semmi somolygás, a pennis tollakat jelent latinul. Hasonló rokon szó a penna, ami ugyebár a régen írásra használt lúdtollat jelenti... eh... na mindegy, ebből már úgysem jövök ki jól. :)
1688877613989
1688877613989
Hasitaboss
Hasitaboss
drótláb
drótláb
hasegawa beltér Italeri ülésekkel
hasegawa beltér…
fejsze palack ülések ,új tető
fejsze palack ülé…
Italeri HIRSS Hasegawa maketten
Italeri HIRSS…
maszk
maszk
alapozva
alapozva
barna első szín
barna első szín
blue tak maszk
blue tak maszk
barna után zöld
barna után zöld
barna zöld
barna zöld
fekete
fekete
has
has
1688877613996
1688877613996
1688877614004
1688877614004
1688877614014
1688877614014
1688877614023
1688877614023
1688877614032
1688877614032
1688877614041
1688877614041
Az Italeri makett és a Hasegawa feljavítva
Az Italeri makett é…
MyAviationNetPhotoID01506431m_AustA_S_70A_9_A25_203_YSRI_21Oct06
MyAviationNetPhotoID…
A25_203_21st_October_2006
A25_203_21st_October…
Blackhawk_A25_203_Richmond_21st_October_2006
Blackhawk_A25_203_Ri…
98338_1613655593
98338_1613655593
83803_1331550250
83803_1331550250
sérülés angol
sérülés angol
IMG_20230720_153822
IMG_20230720_153822
IMG_20230720_151651
IMG_20230720_151651
IMG_20230720_150039
IMG_20230720_150039
IMG_20230720_145903
IMG_20230720_145903
2023.06.30.
Utolsó módosítás: 2023.10.10.
Johnie
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
atika
2023.07.20. 07:10:20
Követtem az építést és vártam a cikket.
Kár lenne túlragozni: ez szép lett! Gratulálok!
warbirds
2023.07.20. 07:36:59
Köszönjük az összefoglalást, így bárki bármikor vissza tudja olvasni egyben a remek építést és a tudnivalókat.
slowmotion
2023.07.20. 14:38:37
Szerintem durva jó lett. Gratula!
joshe
2023.07.20. 19:29:47
Gratulálok az építéshez, a cikkhez, a fotókhoz, így egyben. Színvonal, elegancia, összehangolva és egyensúlyban adagolva. Remélem sok ilyen cikkhez lesz még témád, kedved, időd és energiád! Jó volt egyben olvasni, köszönöm!
medor
2023.07.20. 23:26:48
Szia!
Jó kis makett lett!Gratulálok!
Egy hibát vettem még észre miután írtad,hogy az "Endeavour" felirat kicsi.
Az "ARMY" matrica is mintha kisebb lenne a fotók alapján a farokrész két oldalán.
Ez is az Italeri hibája,nem a tiéd.Amit lehetett kihoztál a két/három makettből.
Johnie
2023.07.22. 17:28:52
Köszönöm szépen mindenkinek a pozitív visszajelzéseket!
zoli75
2023.07.29. 17:37:56
Szia!

Végigkövettem elejétől a végéig az építés folyamatát, nagyon érdekes és tanulságos! Gratulálok a végeredményhez! Valóban szép munka!
(ui.: nekem egy "48"-as Academy lapul a dobozában évek óta, de a cikk után kedvet kaptam hozzá, hogy nekilássak....)
Üdv.,
Gyarmati Zoltán
Johnie
2023.07.29. 21:17:27
Köszönöm szépen Zoli. Örvendetes, hogy kedvcsinálóként hat az építésem :)
Csak sebtében átnéztem az Academy 48-as dobozokat, van egypár saját szerszámos kiadása (fa034, fa035, 02139, 11621, 2153 ezeknek talán úgyszintén "konyhaszék" lábai vannak a deszanttér üléseinek) és van a szintén 48-as 12287 doboz (UH60p) amely az Italeri készlete Academynek csomagolva ferde széklábakkal. Melyik készlet lesz általad építve?
zoli75
2023.08.11. 16:51:53
Szia,

MH-60G Academy (02139).... De lehet maradok a '72-es léptéknél a helikopterek esetében... Valahogy nekem jobban tetszenek a kisebb méretarányos helikopterek.
A példád mutatja, hogy nagyon szépet lehet alkotni a '72-es kategóriában is.

Üdv.,
Gyarmati Zoltán
Johnie
2023.08.12. 21:12:49
Szia Zoli!

Az az Academy készlet még akár pontos is lehet, egyáltalán nem tartalmaz beépíthető üléseket a deszantérben, málhát viszont annál többet...
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció