Az égi kopó

Cessna O-1 Bird Dog

1:48, Hasegawa No.SP162 (1996)
A második világháborúban a Stinson Sentinel és a Piper Cub repülőgépek bizonyították, hogy van létjogosultsága a katonai könnyű súlyú, könnyen vezethető egymotoros kisgépeknek. A háború után a Cessna gyárthatta az új, könnyű futár- és megfigyelőgépet. Eleinte L-19, később O-1 Bird Dog néven a gép szép karriert futott (repült) be. A vietnami háborúban az USAF előretolt légi irányító szerepkörben alkalmazta, meglehetős sikerrel. A háború 10 éve alatt 469 O-1 veszett el. A kis gép egy hathengeres léghűtéses boxermotort kapott, teljesen fémépítésű volt. A pilóta mögött még egy személynek volt hely. A Bird Dog 20 ország légierejében szolgált.

Ha valaki 1/48-ban szeretne Bird Dog-ot megépíteni, annak nincs könnyű dolga. A piacon (ott is inkább a külföldin) ott van a Model USA Cessnája, szép matricázással, de bevallom, én idehaza nem találkoztam még vele. Arról meg nem is tudtam, hogy a Hasegawa is gyártotta ennek a gépnek a makettjét valaha. Az interneten szinte semmit nem lehet fellelni a Hasegawa makettjéről, viszont az menet közben kiderült, hogy a Model USA makettje megegyezik a japán gyártóéval, csak a matricázás más. (És a japán doboza sokkal szebb)
A makettet egy kedves barátomtól kaptam, már félig meg volt kezdve. Az alkatrészek a keretekről már le voltak törve, ám így is látszott, hogy szép és részletes makettről van szó. Leszámítva a mindenütt fellelhető kevés sorját. Negatív panelvonalak, szép és tiszta üvegfelületek. A belső tér is szépen kidolgozott, csak a műszerfalak nem sikerültek szépre, de matricaként is mellékelik, érdemes ezt felhasználni. A belső térben olyan nyalánkságok vannak, mint két hamuzó, egy távcső, egy "A-oszlopra" akasztott fényképezőgép, eü csomag... A boxermotor és a kipufogók is szép darabok, de főleg a motorból semmi sem fog látszani. A makett legpontatlanabb pontja a tető és a törzs találkozása, itt sokat kell játszani, és nem árt, ha végtelen a türelmünk, és drótkötelekből vannak az idegeink. A géphez "fegyverzetként" füstjelző rakétákat kapunk. (A dobozban volt egy parányi M16 karabély is, de azt nem tudom, hogy ehhez a maketthez való-e. Az összerakási rajz nem mutatja)
A matrica nyomása pontos, sehol egy színelcsúszás. Sajnos nekem szinte mindegyik be/elszakadt, kész rémálom volt a matricázás. Amúgy 2 géphez kapunk jelzéseket, egy egyféle szürke, és egy érdekes oliv/alu/fehér színekben pompázó géphez. Apró hiányosság, hogy az amúgy precíz összerakási rajz nem jelzi, melyik alakulat gépei ezek.
Hosszú kihagyás után kezdtem újra a makettezést ezzel a géppel. Igaz, hogy nem kapna díjesőt egyik versenyen sem, de nem is ez volt a célom vele. Jól akartam magam érezni, és ez (a matricázás ellenére) maradéktalanul sikerült is. Kívánom ezt az érzést másoknak is!
boxart
boxart
1
1
2
2
3
3
matr
matr
BD1
BD1
bd2
bd2
bd3
bd3
bd4
bd4
bd6
bd6
2011.06.05.
trooper
Pelikán Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció