Az alvó ragadozó
1:35
Fenyőfás cikkem bevezetőjében már megemlítettem, hogy belekezdtem egy téli dioráma megépítésébe. Azóta elkészült sőt az egerszegi versenyen első helyet értem el vele. Ezen felbuzdulva gondoltam, írok egy kis "Hogyan készült?" cikket.

Még tavaly nyár folyamán építettem egy királytigrist de eléggé elrontottam a festését és inkább félreraktam pihenni egy kicsit. Jött a tél úgy is ilyenkor szoktam makettezni gondoltam újra előveszem és kijavítom a hibákat. Mivel nem akartam újrakezdeni az egész festés ezért ravaszul a téli álcával eltakarás mellet döntöttem. Régóta szerettem volna egy havas diorámát építeni így ezek után nem maradt más választásom. :)

A tervezést képkeret beszerzésével kezdtem. Helyhiány miatt A/4-es méretűre esett a választásom így maradt még némi hely a tank mellett. Keretet egy 100 Ft-os boltban vettem. Ezután jött a környezet megtervezése ami egy fáskamra egy fenyőfa egy gyümölcsfa és egy bokor lett és persze sok hó. Az alapot hungarocellből készítettem a tank helyén öngyújtóval csapát olvasztottam majd burkolat ragasztóval elegyengettem a felszínt. Persze használhattam volna más anyagot is de ez volt kéznél. Száradás után megrajzoltam a fáskamra helyét és az oda vezető kis utat. Elkezdtem megépíteni a fáskamrát a szilveszterről megmaradt tűzijáték tartópálcáiból. 4 x 4 mm-es és kb. 20 cm hosszú kis "gerendák". Idén is veszek pár rakétát, hogy legyen építőanyag. :)

Hátfal kartonpapírból készült amit kívül fehér temperával festettem le mintha meszelve, belső felét pedig barnássárgával mintha vályog lenne. Oldalfalakhoz vékony léceket vagdaltam körfűrésszel. Legközelebb beszerzek egy kis balzafát azzal könnyebb dolgozni. Tetőszerkezet hurkapálca és fogpiszkáló felhasználásával épült, tető pedig ruhakeféből készült. Régi épületek fa részein megfigyeltem, hogy beszürkülnek naptól és idő vas fogától ezért befestettem a tároló külső részeit világosszürkével. Néhol megbolondítottam egy kis fekete és fehér temperával, hogy jobban hasonlítson igazira. Közben elkészült a fenyőfa is. Részletes leírást O Tannenbaum... című cikkemben olvashattok.

Ezután az alapon helyükre raktam az eddig elkészült dolgokat, hogy megnézzem hogy mutat. Különösebb probléma nem merült fel ezért fenyőt és tankot helyére is ragasztottam. Az alap és keret közötti réseket sziloplaszttal töltöttem fel és belekezdtem a hóesés hadműveletbe. Fenyő ágait bekentem a jól bevált faragasztóval majd sz.bikarbónát szórtam rá. Tankon szintúgy ezt a technikát alkalmaztam, fáskamra tetőre több rétegben felvittem, hogy meglegyen a kellő vastagságú réteg. Talajon nem használtam ragasztót hisz onnan nem tud megszökni a hó. Ezt követően újra a fáskamrával foglalkoztam. Régebbről maradt átlátszó öntőkeretből elkészítettem a jégcsapokat és felragasztottam a tetőre. Száradás után belső részre koncentráltam. A hasogatott tűzifát fűz és diófa ágakból és japánbirs szárából készítettem. Metszőollóval negyedeltem, nyolcadoltam éppen milyen vastag volt az alapanyag. Egy vaskosabb darabból készül a tuskó, vékonyabból pedig a sulyok. Fűrész rajzlapból és fogpiszkálóból készült. Tűzifarakást a szokásos Palma Fa meg víz keverékkel ragasztottam össze soronként. A padlón szabadon maradt részeket behintettem a darabolásból keletkezett törmelékkel. Mivel az eresz nélküli épületek hajlamosak földhöz közeli részükön mohásodni ezért élénk zöld vízfestékkel körbekentem tárolót. Fenyőfa és épület közé még készült egy kis farakás majd a gyümölcsfa és bokor is a helyére került. Mivel minden rendes gazda bemeszelte gyümölcsfáit törzsét télre ezért én is fehérre festettem, bokrot nem szokás. :) Tank lövegcsövére még készítettem papírzsepiből zsákot majd folytatódhatott a hóesés hadművelet. Mindent belepett a hó elkészült a mű hurrá! :)

No magát a történetet meg elfelejtettem leírni. Dragonos srácok normandiás és magyar matricákat mellékelt kitthez. Mint látható utóbbit választottam. Kis utánajárással találtam egy leírást magyar honban harcoló Királytigrisekről. Székesfehérvár - Sárkeresztúr mű úton haladtak mikor erős havazás kezdődött. Az üzemanyag fogytán és tájékozódni is elég nehéz volt ilyen időbe, ezért éjszakára tábort vertek, h bevárják az utánpótlást és az idő jobbra fordulását.
Ezt a pihenőt úgy képzeltem el, h a lakóház mögötti fáskamra mellett parkolták le a tankot és a személyzet elszállásolta magát családnál. Hajnalra a tankot belepte, lábnyomokat eltüntette a frissen hullott hó.

Felhasznált anyagok:
- hungarocell
- hurkapálca, fogpiszkáló, tűzijáték fa pálcája, fűzfa, dió és japánbirs ágak
- ruhakefe sörtéje
- Palma Fa ragasztó, sziloplaszt, burkolat ragasztó
- szódabikarbóna
- büdöske gyökere
- fenyőfához: moha, drót, vékony ág,
- tempera, vízfesték

Szeretném újra megköszönni minden fórumozós kollégának az építés során adott hasznos tanácsokat.
100_1254r
100_1254r
a talaj

olvasztás kész
a talaj
100_0997r

felszín elegyengetve
100_0997r
próba

fatároló és fenyő helypróba
próba
fáskamra

készül a zsúpfedél
fáskamra
próba 2
próba 2
100_1152r

megkezdődött a hóesés hadművelet
100_1152r
100_1163r
100_1163r
100_1166r
100_1166r
bepakolva
bepakolva
mohásítás
mohásítás
100_1178r

Minden a helyére került havasítás van csak hátra
100_1178r
100_1190r
100_1190r
100_1196r
100_1196r
100_1200r

a gondos gazda bemeszelte gyümölcsfa törzsét
100_1200r
100_1203r
100_1203r
kész
kész
100_2836r

Az utazástól kicsit megviselten de büszkén :)
100_2836r
a pálca

Ilyesmi rakéta volt
a pálca
2008.08.26.
Utolsó módosítás: 2008.08.31.
ikmo
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
pepe
2008.08.29. 19:58:36
Szia
Nagyon jó, nagyon tetszik. Ami megfogott az a fáskamra és a farakás.
Eddig még nem olvastam a fenyőfás cikkedet, de majd most.
Gratulálok a művedhez.
Pepe
Gyöngyösi
2008.08.29. 21:38:53
Szia
Szerintem nagyon jó lett a diorámád. Tetszik az ötleted, hogy egy elrontott
festést ílyenmódon javítassz. Nagyon jóra sikerült minden szerintem. Grat!!:)
gyöngyösi
Tibcsi
2008.08.30. 06:57:42
Szia,

Nem rossz módszer: így kell helyezést szerezni egy elrontott festéssel. :-)))

Viccet félretéve: láttam Egerszegen élőben is a diódat és bár nem vagyok csörömpös, nekem tetszett. Meggyőző volt a hó, nem volt eltúlzott, mint sok más diorámán.

Szép munka, gratulálok! :)
f2d
2008.08.30. 11:51:35
Gratulálok, nagyon jó lett a cikki és a dioráma is. Ami kimondottan tetszik benne, hogy igazábol a házkörül található dolgokbol oldottad meg az egész diorámát, nincs benne semmi speckó és drága makettezéshez való kellék, és így is nagyon pazar lett. Ha még azt is hozzá vesszük, hogy a tank egy rontott makett újrahasznosítva, akkor így abszolúlt megérdemelte az első helyet Egerszegen.
A cikk alcíme lehetne az: Hogyan makettezzünk olcsón, de aranyérmesen.

:-)))

Üdv. f2d
ikmo
2008.08.30. 20:37:36
Sziasztok!
Köszönöm, örülök, h nektek is tetszik. Jómagam is azért vagyok büszke dióra, mert saját kezem munkája és nem készen vett dolgokból építettem. Most látom, h történet el is felejtetem leírni ezt majd pótolom.
üdv
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció