BBMF múzeum
Tavaly novemberben volt szerencsém meglátogatni a Battle of Brittain Memorial Flight Centert Sleafordban. Hatalmas élmény volt, bár az oda és visszajutás hagyott némi kívánni valót maga után (itt gyorsan lerántom a leplet a brit tömegközlekedésről. Vidéken egy nagyobb városba eljutni egyszerű, de egy kisebb városból egy másik kisebb városba szinte lehetetlen, a magyaréval vetekedő időtartamú. Nekünk 32 km-t sikerült megtennünk közel 4 óra alatt 3 átszállással a 20000 fős Skegnessből a 11000 fős Sleafordba…)

Odafelé a buszon már kezdtem viszketni bizonyos helyeken, mivel a reptér a mai napig működik, egy két Tornadó vezérsík, meg Eurofighter kikandikált a fák közül. A spotterkedés nyugati módját is megfigyelhettem, a reptér végi -a menetrendszerű buszjárat által is használt - út mellett aszfaltozott parkoló, mozgóbüfé, valamint a aszfaltra festett jelek találhatóak, amik eligazítást nyújtanak, hogy melyik napszakban hova érdemes állni fotózni...

A múzeum tulajdonképpen a mai napig használt veterán gépek szerelőhangárja, amit a repülési szezon végeztével érdemes látogatni – akkor található bent a legtöbb gép. Csak túravezető igénybevételével lehet bemenni, aznap egy kedves öreg úr, Brian volt segítségünkre. Mivel abban a csoportban csak én és a barátnőm voltunk, eléggé bensőséges egy órát töltöttünk a gépek között.

Meglehetősen kellemes volt így, Brian-nel beszélgetve végigsétálni a hangáron. A bejárattól a végéig látható volt C-47, Hurricane, három Spitfire, Lancaster, valamint két Chipmunk. A gépek a téli karbantartás miatt félig szétszedett állapotban voltak, kötülöttők polcokon egy rakat alkatrész volt látható, Brian mindennek kézséggel elmagyarázta a funkcióját.

Nyáron, repülési szezonban többször láttam a gépeket rendes közegükben, egy egy javítás utánni berepülés alkalmával sokszor jártak kint a tengerparton, akkori lakóhelyem környékén, valamint „hivatalosan” a waddingtoni air shown repült a Lancaster szólóban, valamint egy Spitfire egy Eurofighterrel kötelékezett. Fantasztikus hangja van egy Rolls-Royce Merlinnek!

Akit bővebben érdekel, a BBMF, valamint az ott repült gépek, az alábbi címen tájékozódhat:

http://www.bbmf.co.uk/index.html
Az egyik Spitfire a sok közül
Az egyik Spitfire a…
C-47
C-47
Chipmunk
Chipmunk
Hurricane belső
Hurricane bels
Rolls-Royce Griffon
Rolls-Royce Griffon
Rolls-Royce Merlin
Rolls-Royce Merlin
SDC10436k
SDC10436k
spitfire 2
spitfire 2
Spitfire 3
Spitfire 3
Lancaster
Lancaster
Nem kicsi...
Nem kicsi
Én és Brian

Brian 73 éves, a RAF szerelője, volt, most nyugdíj mellett végez "tárlatvezetést". Enyhe sovinizmussal és elfogultsággal beszélt a brit repülőipar nagyszerűségéről (ezt egyébként el is várja az ember :)). Jellemző mondata: "We pushed the germans"!
Én és Brian
Hurricane MkII
Hurricane MkII
2009.02.13.
Utolsó módosítás: 2009.02.16.
Tóth Balázs (Blasio), Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció