BMP-1, MN 8931, 33. Gépesített Lövészdandár, Zalaegerszeg

BMP-1

1:35, Trumpeter
Mindig is terveztem egy magyar BMP-t megépíteni, mert szerintem ez az egyik legszebb, valaha nálunk rendszeresített harcjármű. Ehhez a kezdő lökést a Trumpeter új készlete adta, amihez viszonylag jó áron sikerült hozzájutnom.

A készlet igazi örömmakett, igazából csak pár trumpeteres pontatlansága van, de ezek annyira nem nagyon zavartak.

Építés
Az építés igazán gyorsan ment, csak dobozból építettem, csak pár dolgot javítottam házilag: vezetékek drótból, kipufogó védőlemeze sörösdobozból, illetve ponyva zsebkendőből. A készlethez mellékelnek szemenkénti lánctalpat, fém lövegcsövet, és maratást is.

Festés
A festést Pentart akrilokkal végeztem, ezekből kevertem nekem tetsző színt, kivéve a lánctalpat, ehhez Revell olajokat használtam. A vízszintes részeket átködöltem egy párszor világosabb zölddel, így imitálva a fakulást.Végül Tamiya selyemmatt lakkal fújtam le.

Koszolás, kopás, sár
A járművet egy tavaszi gyakorlaton képzeltem el a Bakonyban, ezért menet közben felcsapott, és rászáradt sarat terveztem rá. A sár pasztelkréta, vízbázisú padlólakk, és hintőpor keveréke, ezt hordtam fel az alvázra és a futóműre lentről felfelé csökkenve, majd foltokban világosabb pigmentet dörzsöltem bele néhol. Ragasztottam bele még néhány fűcsomót is. Híg akrilfestékkel festettem lefolyásokat azokra helyekre, ahol az eső által lemosott kosz lefolyik. Ezután puha grafittal áthúztam azokat az éleket, amik fémesre kopnak, illetve raktam pár sárfoltot oda, ahol a kezelőszemélyzet és a szállított "nyulak" összesarazzák. A kipufogónál a kormot fekete pasztellel csináltam, míg a hátsó ÜA tartályokon a megfolyásokat híg feketével.

Összegezve az eddigieket, nagyon élveztem az építést, bárkinek tudom ajánlani a készletet.

(u.i.: Azóta a csatokat cseréltem gyárira.)
bmp01
bmp01
bmp02
bmp02
bmp03
bmp03
bmp04
bmp04
bmp05
bmp05
bmp06
bmp06
bmp07
bmp07
bmp08
bmp08
bmp09
bmp09
bmp10
bmp10
bm11
bm11
2019.03.03.
Utolsó módosítás: 2019.03.20.
mercure47
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
páncélos
2019.03.08. 07:32:51
Nekem tetszik, de ez nem csoda, mert minden tetszik ami magyar vonatkozású és háború utáni.
"egyik legszebb, valaha nálunk rendszeresített harcjármű" Ez ízlés kérdése, de valóban gyönyörű. Látszik rajta a "feminin beütés", mert állítólag nők is részt vettek a tervezésében.
Szóval gratula a makettért!
Egyébként egy valódi kocsit örökítettél meg, vagy csak elképzelt?
mercure47
2019.03.08. 14:27:14
Köszönöm szépen!
Ennek az eredetijéről konkrétan nem találtam fotót, de úgy matekoztam a toronyszámokkal, hogy elméletileg léteznie kellet :).
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció