Batman visszatér
1:25
Pintér György - Múzeumi krimik Az 1989-ben készült Batman film folytatása tekintettel a nagy sikerre és tetemes bevételre nem volt kétséges. A pergő és izgalmas film méltóképpen került ismét a vászonra 1992-ben. Az első részben az volt az érzésem, mintha mindig egy lépéssel le lett volna maradva Jokerhez képest a maszkos szuperhős. A második részben viszont már felnőtt a különleges karakterekhez a denevérember is, ebben jelentős szerepet kaptak a különböző furcsa járművek.

A film körül kialakult érdeklődést meglovagolva az AMT még 1993-ban megjelentette az első és második részben szereplő négy jármű mindegyikét (Batmobil, Batplane, Batmissile, Batskiboat). Ezúttal a Batman visszatérben szereplő Batmissile-t vesszük górcső alá. egy olyan járművet, mely a filmben is makettként jelent meg, - csak éppen 1/6 méretarányban, - mivel a technika akkori fokán nem tudták volna az átalakulást hitelesen megjeleníteni, így csak fázis képeket látunk ebből a moziban.

A dobozon található egyes nehézségi fokozat és a snapfast felirat már elárul valamit a készlet részletgazdagságáról és az összeállítás nehézségéről. A tetőt leemelve 42 alkatrész néz velünk farkasszemet ebből 8 vinil gumiabroncs.

Első lépésként a krómozott alkatrészekről távolítsuk el hypoval a króm bevonatot. A Steven Lee által 2007-ban készített kivitelt tartalmazó cikket alapul véve, különböző kis sztirol lapokkal és rugóval részleteztem az utasteret. Ebből sajnos vajmi kevés látszik a sötétített üveges kupola felhelyezése után. A beltér selyemfényű fekete egy középszürkével kontrasztosítva. A két hajóablakra emlékeztető oldalüveget még a karosszéria összeállítása előtt be kell ragasztani, és majd maszkolni kell a festés előtt.

A külseje is félfényes fekete lett antracittal és középszürkével koptatva, a futómű részeinél egy kis ezüsttel megspékelve. A hajtómű kivezetőjét polírozható acéllal festettem le. A lángimitáció vattából készült.

Számomra nem volt elképzelhető máshogy, mint abban az egy jelenetben, ahol a jármű megjelent a filmen. Ezért sztirolból elkészítetten a két épület sematikus mását. nem akartam nagyon részletekbe menni, így csak a fő vonalait tartottam meg. A házak horizontális osztását festéssel érzékeltettem. Az alapszín egy Dark Sea Grey, az osztások intermediate blue. A felső és hátsó részt, ahol az épület még folytatódna antracittal festettem le. Az egyik ablakon belül egy kis sztirolból fabrikált reluxa van, míg a másikon egy harisnyából kivágott részre festettem kockás mintát, így ez funkcionál függönyként. A kuka egy rovátkolt fa tipli a teteje pedig valamilyen maradék alkatrészből készült. A valószerűtlen betonfelület is sztirollapból készült, előtte bekarcoltam a filmen is látható osztásokat.

A műhó szódabikarbóna ragasztós vízzel keverve. Ez sajnos nem lett olyan, mint terveztem, mert egy hét után összezsugorodtak az addig tömött hókupacok. A filmen látható olvadt állapotot szerettem volna megjeleníteni itt is, ezért nincs a nyílt részeken hó.

Utólag már másképpen készíteném el ezt a diorámát. A fő hiba, hogy mélyebben van a színtér a kerettől, így nincs elég rálátás a jelenetre. A másik, hogy a túl szimmetrikus elhelyezés kiölte a dinamizmust a jelenetből. Az már egy másik probléma, hogy sokaknak ismeretlen a téma, ezért a filmből vett screenshot-okkal díszítettem az épületek hátulját, így biztosítva némi rálátást a szokatlan témaválasztásra.
Végül is az ember a hibáiból tanul, okos a máséból...
A folytatást tudja a kedves olvasó.
Batmissile doboztető
Batmissile doboztet…
batmissile beltere 001
batmissile beltere…
batmissile beltere 005
batmissile beltere…
batmissile beltere 009
batmissile beltere…
Batmissile talapzaton 010
Batmissile…
Batmissile talapzaton 015
Batmissile…
Batmissile talapzaton 024
Batmissile…
Batmissile talapzaton 031
Batmissile…
Batmissile talapzaton 036
Batmissile…
Batmissile talapzaton 021
Batmissile…
2009.11.04.
Utolsó módosítás: 2009.11.09.
Franky1234, Nyíregyháza
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Mokus88
2009.11.10. 16:24:56
Szia, Mindenképp vedd ki a két ház közül.. nem látszik a "lényeg"...De amúgy nekem tetszik. Respect :D
Franky1234
2009.11.11. 09:17:56
Szia! Köszi a javaslatot, ez már sajnos ott maradt, mert le van rögzítve rendesen, és nagyon megsínylené az eltávolítást, de a Batmobil teljesen más környezetet kap, és ott jobban fog
látszani a jármű.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció