Messerschmitt Bf-109 G-10 (fehér 4)

Messerschmitt Bf-109 G-10 (fehér 4)

1:72, Revell No.4160
Pintér György - Múzeumi krimik Sziasztok!

Íme még egy makett ami már pár éve készült.
A Revell készlete a középkategóriába sorolható, semmi kirívó negatívum, de semmi extra poztívum sincs, ami felhozható lenne. Szép, vésett panelvonalak, tiszta felület, használható kabintető. A plexi alkatrészt egy darabban kapjuk, így nyitott tetővel bajos megépíteni. Az ERLA-tető fejpáncélját a törzs elemeihez öntötték, az nem külön elem.
Amikor ezt készítettem, akkor még nem mertem belevágni abba, hogy nyissam a tetőt.

A nyomozgatás során nagyon megörültem, hogy a készletben található matricákkal a Királyi Honvéd Légierő fehér 4-esét meg lehet építeni, olyannyira, hogy még a gyári számot is össze lehet legózni a készletben lévő gyári számokból. Akkor elsiklott a figyelmem azon az "apróságon", hogy ez a betütípus, amivel a 4-es írva vagyon, nem éppen köszön össze a mi messzereinkem látható számok típusával. A magyar nemzeti jelzések (fehér kereszt és a trikolor) persze nincsenek benne a készletben, azok egyedileg, maszkolással készültek.

Amennyire emlékszem az építés nem volt problémás. Akkoriban az útkeresgélés fázisában voltam, biztos nyomot hagyott volna bennem, ha valami extra illesztési, tömítési gond lett volna. A futók is szépen megépíthatők behúzott állapotban, csak a kerekek hátoldalát kell egy kicsit lecsiszolni. A G10 változatnál megnövekedett kerékméret befogadására nőtt meg a szárnyon pukli, ami a G6-nál még csak dudor volt. Ezt az elemet külön kapjuk, és egy kicsit vastag, de könnyen lehet rajta vékonyítani...

Még nem volt akkor szórópisztolyom, de itt már körvonalazódott az érzés, hogy kelleni fog előbb-utóbb. A festést ecsettel követtem el, a foltok fültisztító pálcikával és szárazabb ecsettel készültek.

A makett talapzata plexi lapból készült, ami mögé légifotó részletet ragasztottam.
img
img
DSCF3736
DSCF3736
DSCF3732
DSCF3732
DSCF3733
DSCF3733
DSCF3735
DSCF3735
DSCF3737
DSCF3737
DSCF3738
DSCF3738
2012.01.17.
Utolsó módosítás: 2015.09.17.
cserbal, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
ecsetes
2012.01.24. 01:36:10
Szia!
Örülök hogy más is készít magyar gépeket! Jól összerakott gép, nincsenek rajta építési hibák és a festése is egészen jól sikerült. Nekem is most készül egy, nem tudom hogyan fogok boldogulni a foltokkal. A talapzat látképe kifejezetten jól néz ki. Ha megengedsz pár gondolatot...Festés: szerintem az orron és a függőleges vezérsíkon is volt sárga sáv, illetve trikolor nem volt. A szárnyakon a kereszt nem fehér volt (legtöbb esetben a törzsön sem). Egyébként hogy maszkoltad? Kicsit olyan mintha papírra készült volna és úgy került felragasztásra. Főleg a hason hiányolom a koszolást, ebben a megjelenítésben nagyon jól mutatna. És egy utolsó szőrszál hasogatás: nem vízszintesen repül a gép, tehát ebben az esetben a csűrőknek illene kitérni :)
Ezeket tényleg nem bántásból írtam, ha nincs igazam cáfoljatok meg. Még több magyar gépet építs, de tudod, az ördög a részletekben rejlik! További jó makettezést!
cserbal
2012.01.24. 09:00:13
Szia!
A makett még a szárnypróbálgatós időszakomban készült, talán ez volt az első, amire egyedileg készítettem felségjelet. Simán maszkoló szalaggal maszkoltam, csak még tartottam attól, hogy a panelvonalak kapillárisan elszippantják a festéket, így nem hígítottam eléggé a feketét, ezért néz ki úgy ahogy kinéz. Sajnálom, de ez volt a tanulópénz. Azóta törlesztettem már a Messzerek felé, mer tkészült egy magar G6-os is, ami már szebb lett.
Én úgy tudom, hogy csak a háború első szakaszában volt az orron sárga festés. Ez az első Messzereken is megjelent, de csak az orr alsó (lenyitható) eleme volt festve, később elhagyták. A szárnyvég és a törzsgyűrű emlékeim szerint tovább megvolt, de a függ. vezérsíkon sárga jel nem volt rendszerben. A fehér keresztekkel és a nemzeti szín fehér részével tényleg sáros vagyok, ugyanis azokat nagyon gyorsan beködölték szürkével, mert a fekete-fehér jelzések javították a láthatóságot..... A későbbi gépeken már nem is festettek fehéret, csak a felségjel fekete részeit (így lett a "lyukas" kereszt).
Amióta ez a gép kész lett, azóta egyre több részletre tudok figyelni. Végülis folyamatosan tanul az ember.

B
J_K
2012.01.24. 11:31:11
Szia!

Gratulálok a maketthez, és örülök, hogy magyar témát választottál.
A festéssel kapcsolatos pontatlanságokat kiegészítve: G-10-eken már soha nem festették fel a trikolórt. A szárny- és törzskeresztek valóban "keretesek" -nincs fehér rész. Az alsó szárnykereszt közepe valószínűleg 75. A "fehér 4" jelzéssel több gond is van. Az első, hogy rossz a szám alakja. A második, hogy mi nem használtunk keretes számokat.(A fehér 4-ről egy fotó ismert, ott ellenőrizni lehet a méretet és formát.)
A sárga jelzések kérdése érdekesebb. A sárga orrgyűrű (nem alsó motordekli!) és az oldalkormány (nem a függőleges vezérsík!) sárga festése a Luftflotte 4 megkülönböztető jelzése volt '45 tavaszától. Ide tartoztak a magyar egységek, így kevés kivételtől eltekintve ez rákerült a gépeinkre. Sárga törzsgyűrűt már nem festettek fel.

Üdv
Tremere86
2012.01.24. 14:04:29
Gratulálok a maketthez. Külön dicséretes az ötletes talpazat, ami nagyon nyerő szerintem. Igazán üdítő színfolt a sok jagdflieger után egy magyar Messzert látni. Ha ma kezdenél neki egy magyar 109-es építésének, már nem kellene maszkolással pepecselned mert a Hobbyboss is és a Master craft is piacra dobott már magyar festéssel egy-egy készletet.
vrauko
2012.01.24. 21:41:20
Szia!
Szép makett. A gép oldalának a foltozását, ha nem fújva végezzük, akkor a legegyszerűbb úgy csinálni, hogy egy sűrű szövetű mosogatószivacsból (ami még nem volt mosogatásra használva) csipesszel kicsípünk egy kis darabkát. Nem a dörzsifelületből, hanema sima szicsrészből. Így egy kb. fél centiméteres, vagy annál is kisebb, szabálytalan alakú szivacsdarabkához jutunk, amely céljainknak leginkább megfelel. Ezt beletunkoljuk festékbe, majd papíroson - megfelel újság széle is - elkezdjük kinyomkodni. Amikor már csak kevés festék van benne, és alig hagy foltot, akkor lehet vele a gép oldalát foltozni. Elég élethű lesz.
cserbal
2012.01.25. 09:47:31
Sziasztok!
Köszönöm szépen a dícséreteket, az ötleteket és az ismeretterjesztést!

Kedves J_K!
Emlitetted, hogy a fehér4 rõl van fotó. El tunád küldeni nekem?
Emailcímem : balage981 kukac yahoo.com
Elöre is köszönöm!

Cseresznyés Balázs
J_K
2012.01.25. 09:56:54
Szia cserbal!
A héten biztosan nem tudom szkennelni, de addig is megmondom, hol található. A Kageronak van egy 3 kötetes Bf 109 G/K monográfiája, és, ha jól emlékszem, a fotó a harmadik kötetben van. A "fehér 4"-et már a háború után félig roncs állapotban, becsuklott futóval ábrázolja.
cserbal
2012.01.25. 10:59:51
Köszi szépen, várni fogom.
:)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció