Blackbird

Lockheed SR-71A Blackbird

1:72, Revell No.04636 (1984)
Magáról a repülőről csak néhány fontos vagy érdekes dolgot írok, hisz egy kis kutakodással sokkal részletesebb és átfogóbb cikkeket lehet találni a neten.
A repülőt a cég „Skunk Works” nevű kutatóintézete fejlesztette ki az A-12 és YF-12 repülőkből. Első repülésére 1964. 12. 22–én került sor és 1966. januárjában már hadrendbe is állították. Többször „ment nyugdíjba” 1998–ban véglegesen.

Több világcsúcsot ért el pályafutása során:
1976. július 28-án egy SR–71 két világcsúcsot is felállított a repülési osztályában: a legnagyobb sebességet (3529,56 km/h) és a legnagyobb magasságot (25 929 m).
1990–ben első nyugdíjazásakor a múzeumba repülő gép az USA keleti és nyugati partja közötti távolságot 68 perc alatt tette meg.
Néhány érdekesség a géppel kapcsolatban:

A gép törzse titánból készült amit a Szovjetúnióból importáltak különböző fantom cégek neve alatt. Összesen 32 gépet építettek, ebből balesetek során 12 megsemmisült, de az összes személyzet sikeresen katapultált.
Szolgálati ideje alatt soha egyetlen egy SR–71-est sem lőttek le. Lehetne folytatni oldalakon keresztül.

De inkább nézzük a makettet:
Nem kis darab a maga 46 cm -es hosszával és nem kimondottan mai termék.
1984 –ben adták ki. Ez meg is látszik a maketten, mihelyt a dobozt kinyitjuk. A mindössze 66 alkatrész három öntőkereten (kettő fekete és egy átlátszó) található, plusz a két féltörzs.
Első ránézésre kellemes meglepetés ért – rosszabbra számítottam. Azután megnéztem többször is. Sorját alig találtam, és ami van sem olyan veszélyes – sokkal rosszabbal is találkoztam már. Ami az öntőkeret csonkokat illeti azokkal lesz némi munka, egyik – másik eléggé szerencsétlen helyre sikeredett.
Az, hogy pozitív panelvonalas igazán nem is meglepő. Ami már sokkal bosszantóbb az a két apró ajándék a gyártótól. Nehogy elfelejtsük – ez egy Revell termék, hirdeti a felirat jó közel a panelvonalhoz és természetesen a makett külső felén. Kilökő tüske nyomokat viszont csak a belső felületeken lehet látni, beszívódást sehol.
Az apró alkatrészek egy kicsit bumszlira sikerültek, viszont a kabin, főleg az oldalpanelek és műszerfalak a vártnál részletesebbek. A katapultüléseket érdemesebb lesz kicserélni műgyantára, bár nagyon sok nem fog belőlük látszódni még nyitott kabinnál sem.
A futómű aknák meglepően részletesek, a futók szintén szépen kidolgozottak, igaz nem veszik fel a versenyt a mai termékekkel.
Az illesztésekkel – még csak ismerkedési célzattal próbáltam a törzsfeleket össze – úgy tűnik különösebb gond nem lesz, bár mintha az alsó törzsfél egy kicsit vetemedett lenne.
A készlet érdekessége, hogy mellékelik a D-21 Drone kisérleti robotrepülőt is amihez még egy szállító kocsi is tartozik. Választhatunk, hogy kocsira tesszük vagy a „Rigó” hajtóművei közé.
A matrica már az újabb kiadású (2002) és a 967 vagy a 974 számú gépek elkészítéséhez ad lehetőséget.

Összességében bátran merem ajánlani mindenkinek ezt a nem túl szép de mindenképpen különleges repülőt.
Aki úgy dönt megépíti jól gondolja meg – nekem új vitrint kell beszerezni, mert a régiben nem fér el ez több mint 46 cm –es „apróság”.
Dobozkép
Dobozkép
Átlátszó alkatrészek
Átlátszó alkatré…
Öntőkeret 1
Öntőkeret 1
Öntőkeret 2
Öntőkeret 2
Alsó törzsfél
Alsó törzsfél
Felső törzsfél
Felső törzsfél
Cocpit
Cocpit
Főfutó akna
Főfutó akna
Futóakna ajtók
Futóakna ajtók
Főfutó kerekek
Főfutó kerekek
Jobb szárny
Jobb szárny
Egy kis ajándék a gyártótól
Egy kis ajándék a…
Még egy kis ajándék
Még egy kis ajánd…
A matrica
A matrica
2008.01.15.
szapi
Pelikán Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
T.Csaba
2008.06.26. 11:38:35
Szia!
Én az építés felénél tartok kb.
Néhány éve kezdtem,de most pihen kicsit.A két törzsfél illeszkedése-talán a nagy méretek miatti vetemedés által-az én példányomon nagyon rossz.Pillanatragasztó,és tömítő "tonnákat" használtam hozzá el.Különösen a hajtómű gondoláknál problémás.Ez sajnos azzal jár,hogy a panelvonalak a sok csiszolás miatt eltűnnek.A felderítő drón két felének összeházasítását fel is adtam.Most az újrakarcolás előtt állunk,csak ihletet kell szereznem. :)
Üdv!
Csaba
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció