Boeing 767-300ER Malév HA-LHC

Boeing 767-300ER Malév

1:144, Zwezda
Mit is írhatnék eme makettemről....
Egyszerűen gyönyörű lett :)

A maketthez A HAD matricáját használtam.
A tartó kis átalakításon esett át, hogy szép repülési szögben álljon a gép. A tartót kettévágtam és addig csiszoltam a vágási éleket még a kellő szöget el nem érte. Akkor pillanatragasztóval összeragasztottam, lecsiszoltam, tömítettem, és fehérre festettem.

Az összeállítás tökéletesen rendben ment, most nem nagyon szúrtam el semmit :)
Sajnos a doboz nem tartalmazza az antennákat de ezt érdemes pótolni mert mutatós. Én az öntőkeret maradékából csiszoltam ki őket, elég jól sikerültek szerintem. Egyedül a hajtóműről hiányzik a kis terelő szárnyacska.
Revell festéket használtam hozzá amelyek az alábbiak voltak:
Alapozás: 5M
Fehér: 04
Kék: 54
Szárny közepe: 76M és 8M keveréke
Szárny világos része: 76M és 04 keveréke
Belépő élek: 99
Hajtómű középső rész fúvóka: 90
Hajtómű hátsó rész fúvóka: 91 és 8M keveréke.
Lapátsor: 8M és 91 keveréke.
Matrica: HAD és a gyári.

Festés:
Mint mindig, most is ecsettel dolgoztam, kezdve az ablakok aprólékos körbe festését alapozóval. Majd telibe festettem a többi részét 2 alkalommal. Köztük 4-5 nap száradási idő kell mert ha ecsettel dolgozol akkor az előző réteget felszedi a második ha nem vársz vele eleget. Több napi száradás után sem túl egészséges neki ha sokat húzgálod az ecsetet, csak határozottan! :)
A fehér 04-es színt 3 alakalommal kellet felvinni mire szépen takart. A szárny festése egy sötétebb és egy világosabb szürkéből áll alul és felül is. A két szín találkozásához matricaívre fekete csíkokat nyomtattam és ragasztottam fel.

A HAD matrica ívét erre a célra kapható "LIQUID DECAL FILM" folyadékkal kétszer vékonyan átkentem, mivel a matrica nagyon vékony és a legkisebb feszülésre is szétpattan, elszakad, vagy törik. Így "felület kezelve" pedig egész használható, azonban így is nagyon óvatosan kell használni. A logo színei alá fehér alátét matrica felragasztása szükséges, ami ha nincs akkor mindenképp alá kell festeni a színes szalagokkal megegyező méretű fehér alapot. Ha ez elmarad akkor a színek halványak és nagyon csúnyák lesznek mivel ezek a matricák, vékonyak és átlátszóak valamennyire, így a kék átüt rajta és tönkre vágja az egészet. A Szárny alatti, és a hátsó fehér lajstrom valamiért méretesebbre sikerült mint a valóságban, de ugy gondolom ennyi még megbocsájtható.

Cockpit ablak:
Hát igen, örökös probléma kifesteni az ablak oszlopait. Matricát sem a készlet sem a HAD matrica nem tartalmaz, de egész jól sikerült.
Az egyenes részeket először függőleges irányba kimaszkoltam, és a vékony csíkokat a szokásosnál sűrűbb festékkel húztam rá nehogy aláfolyjon, mert a plexiről a legkisebb festéket sem lehet leszedni, a hígító pedig egyenest a kukába küldi az egészet mert megmarja.Száradás után az ablak széleit is kifestettem ehhez megint csak körülményes,és aprólékos maszkolás kellet.

A végső művelet a cockpit ablak beragasztása volt ami szintén óvatosságot követel mert a ragasztó is "beködösíti" könnyen a plexit.
A kis hézagokat fehér festékkel töltöttem fel az ablak körül.

Végül OBI aeroszolos lakkal fújtam le egy rétegben hogy a matricák ne sérüljek a tisztítás során.
A tartóra nem ragasztottam rá, mert arról levéve könnyebb a szállítása, ki tudja hová fog kerülni :)
Uj2
Uj2
Ragasztás
Ragasztás
Összeállítás
Összeállítás
Összeállt
Összeállt
Antennák
Antennák
Ablak körül festés
Ablak körül festé…
festés közben
festés közben
Elkészült a festés
Elkészült a festé…
Uj1
Uj1
Uj3
Uj3
Uj4
Uj4
Uj5
Uj5
Uj6
Uj6
Végeredmény
Végeredmény
2011.06.06.
Utolsó módosítás: 2012.01.17.
Sárközi Norbert (Martin), Budapest
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
szecsigeri
2011.06.27. 09:08:34
Elismerésem! A festés kimondottan tetszik főleg úgy, hogy ecsettel lett festve ami szerintem nem is lászik rajta! :) További jó makettezést! Üdv!
salitomi
2011.07.01. 12:39:05
Egy újabb gyönyörű Malév gép!
Gratulálok hozzá,szép munka!
viper
2011.07.05. 18:04:42
Jól néz ki állványon is;)
A hajtóműn lévő szárnyat könnyen pótolhatod, akár még most is, az enyém ha jól emlékszek a tejfölös doboz átlátszó műanyag fedeléből van:)
A címet javísd még ki: LOC és 737 az nem korrekt.

üdv
viper
Martin
2011.07.05. 18:57:08
Köszönöm. Kicsit bekeveredtem mert egy régi 737-800 nak-készült leírást írtam át 767 re, és voltak eltérések :S Javítottam :)
Hm ez a tejfölös poharas dolog nem is rosz :) nem tudom hogy nem jutott eszembe még :) De már nem piszkálok bele, le van lakkozva és nem szeretném ha a ragasztó megmarná a lakkot :S
korenpityu
2012.01.24. 09:54:46
Szia! Fantasztikus a madár, nagyon tetszik, gratulálok hozzá! Egy szakmai kérdést szeretnék feltenni: Hogyan tudsz így festeni ecsettel? Sokat segítenél egy-két trükkel, nemrégiben költöztem el és sajnos nincs lehetőségem fújni. Emiatt van jónéhány befejezésre váró madárkám:)
Martin
2012.01.24. 11:41:02
Szia korenpityu.
Én is pont a lakókörnyezet miatt kényszerültem az ecsetes festegetésre. Igazából semmi különleges sincs benne, csak sok türelmet igényel a festés.
Én úgy csinálom, hogy a festést már már a vízhez hasonló hígítottságú festékkel végzem. Így nem hagy ecsetnyomot a festés hanem szépen eloszlik, viszont kevésbé takar. Épp ezért (főleg ha az alap szürke színű mint a Zwezda esetében) a festési rétegek száma elérheti színenként az 5-6 réteget is mire a megfelelő eredményt adja. A türelem azért kell mert a rétegek között 3-4 nap száradási idő (vagy több) kell, ellenkező esetben az új réteg feloldja az előzőt. Talán ezen a képen lehet látni, hogy mennyire fed az első réteg: http://makettinfo.hu/upload/201101/tn_800x600_snc00839.jpg, illetve a végeredmény pedig ezen: http://makettinfo.hu/upload/201101/tn_800x600_2011-01-20_15.34.32.jpg
Természetesen ecsettel nem lehet a festékszóróhoz hasonló végeredményt produkálni mivel itt vastagabb a festési réteg. Minden makettemet a végén lakkozom (OBI lakk aerosol) így a minimális ecsetnyomokat is eltünteti a lakk. A lakkozást viszont valamilyen formában megoldom hogy ne a lakásban kelljen csinálni.
Remélem tudtam segíteni :)
korenpityu
2012.01.24. 22:24:04
Köszi az ötleteket! Hamarosan tesztelem őket, aztán ha a végeredmény jó lesz, bemutatom:)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció