C-47, Hawker Hurricane 1944 June 5. Upottery Sands England
1:72
Pintér György - Múzeumi krimik Ez az első makett amit bemutatok a makettinfónak. 16 éves vagyok, bár 3 éve makettezem és követem nyomon a makettinfót. Kocsikat építettem régebben, majd ez után vettem meg a Modellező ABC(D)-t és ez után tértem rá a repülőgépekre.Nézzük a maketteket!

C-47

A C-47es az Italeri kitje ami szerintem egész jó, vésett panelvonalakkal pontos illesztésekkel rendelkezik. Az építést nagyon élveztem, de ha jól emlékszem tavaly nyáron fejeztem be. Akkor még nem nagyon ismertem sok technikát, így a koszolás, panelezés később került rá. A festés szórópisztollyal történt. Sajnos akkoriban még nem ismertem a tömítő pasztát és az összecsiszolás csínját-bínját így, kérlek ezt nézzétek el nekem. Revell színeket használtam a festéshez. Az Elit Alakulat című filmből akartam ezt a C-47-est megépíteni csak sajnos a függőleges vezérsíkon az azonosítót nem tudtam a valóságnak megfelelően elkészíteni, így hát az eredeti matricák kerültek rá. Ugyanitt az S betű is egy matrica ha jól emlékszem nem fehér volt, hanem olyan mint a kockás zászló, így azt átfestettem és így került a gépre (nem volt egyszerű átfesteni…:D). Az L4-es feliratot körbe maszkoltam és kézzel festettem (meg is lett az eredménye…). Az ajtó melletti 67-es feliratot szintén kézzel festettem. Később lett száraz ecsetelve és koszolva.

Hawker Hurricane Mk II.

Ez a Revell kitje és szintén nagyon pontos, szép makett. Szerencsére ezt új szerszámozással készítették így a panelek vésettek és pontosak. Szintén nagyon élveztem a makett építését, az építés során különösebb gond nem akadt. Az Mk II.-ből akartam Mk I-est csinálni, így hát a gyári géppuskákat félreraktam és belevéstem összesen 12db géppuskahelyet. Alul a hüvelykivetőket is kézzel véstem. A festésnél itt is Revell színeket használtam. Először a homok színt fújtam, majd vártam egy napot és folyékony maszkolóval kimaszkoltam a megadott részeket, mehetett rá a zöld, majd a maszkoló leszedése. Ez sajnos valamiért a homok színt megmarta és visszaszedte. :( De sebaj mert szerintem egy kicsit olyan mintha már a nap kiszívta volna. Ez után az alapot készítettem el rétegelt lemezből. A fű a Buch terméke, amit kézzel szórtam, majd ez után került rá a homok. Ezután az egészet átfújtam hajlakkal és hagytam pár napot száradni, majd egy porszívóra kis rongyot tettem és befőttes gumival rögzítettem. Ezt követte a „porszívózás” ami nem ragadt oda, azt szépen felszedte és így nem maradt széthullós a fű. Remélem tetszenek a makettek a diorámával együtt. Még készülőben van egy P-51D amit úgymond „reptetni” szeretnék a dioráma fölött. Osszátok meg véleményetek velem, hogy mit is gondoltok a makettekről illetve tippeket, hogy ezt hogyan lehetne még fokozni.
C-47
C-47
C-47
C-47
C-47
C-47
Hawker
Hawker
Hawker
Hawker
Hawker
Hawker
A két madárka
A két madárka
A C-47-es kipufogója
A C-47-es kipufogója
Hawker hüvelykivető
Hawker hüvelykivető
A nevezetes  67
A nevezetes 67
Panelek
Panelek
2011.04.03.
szecsigeri, Mikepércs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
kiskulics
2011.04.10. 10:34:10
Szia
Ez a "Dakota" nekem ismerős valahonnan azzal az L4-es és 67-es számmal!Mégpedig a Band of Brothers című sorozatból a D-day-es ugrás miatt.Már csak Whinters hadnagy hiányzik az ajtóból:-)Egyébként nagyon tetszik!
szecsigeri
2011.04.10. 21:29:38
Köszi szépen! Bocsi amúgy a 67-esről nem sikerült valami jól a kép, majd rakok fel másikat! Igen tényleg Winters hadnagy
hiányzik az ajtóból! Csak néztem a Band of Brothers című KÖNYV-ből eredeti képet, amikor vonultak ki június 5.-én a repülőkhöz nem volt rajtuk L4-es jelzés! Ezt nemnagyon értem! De köszi még egyszer! :)
jerry82
2011.04.13. 12:10:43
Hello szecsigeri
Első maketthez képest nem lett rossz itt jön a DE
Nem szeretném elvenni a kedved makettezéstől ,csak azt hogy legközelebb ne fuss bele ezekbe a hibákba

C-47
Legfeltűnőbb hibája ,amiben egyetérthetünk az a nomandiai csíkozás legközelebb, próbáld meg lapos ecsetel felfesteni ,vagy maszkold ki ,de ne folyékony maszkolóval (Tamiya szalaggal vagy festék boltokban is kapható maszkoló szalaggal)

Hurrikan
Itt a festés (írtad hogy f. m. leszedte ),de nem ártót volna ki javítani
száraz ecsetlelést túlzásba vitted (elkapott a lelkesedés) kopásnyomókat főleg szárnytőbe ,kabin környéke ,motorburkolat ,géppuskák szerelő nyílása ,körüli részre kell DE kabin mögötti rész fa vászonborítású oda nem kelet volni tenned
Géppuskák, én nem tudok olyan hurrikánról amin 12 géppuska lett volna (legfejebb 4db 12,7mm)
legközelebb próbálj háttáranyagót gyűjteni a nettről eredeti képek (google) ,múzeumi példányok, (www.primeportal.net) ,de ha nem vagy valamiben biztos itt a fórumon nyugodtan megkérdezheted

további jó makettezést
ecsetes
2011.04.13. 13:57:56
Szia!
Én is a festéshez szólnék hozzá, jerry82-nek igaza van. Még ha a valóságban is kézzel, futtában csinálták az inváziós csíkokat, akkor sem szabad ennyire "remegősnek" látszania 1/72 méretarányban. A Hurikán kamuflázsával is ez a helyzet. Vigyázz arra is hogy több helyen a panelvonalakba elfutott a festék, ezt utólag még korrigálhatod.
Szerintem szánj több időt az elkészítésre, legyél picit türelmesebb. Koszolni, koptatni, panelezni ráérsz akkor, ha maga a gép mér kész.
Géppuskából szerintem is sok, a vésésnél is legyél türelmesebb, vagy használj fúrót esetleg tűreszelőt a lyukak elkészítéséhez.
Egyébként kezdetnek jók a gépek, a filmet magam is szeretem, talán készítek én is a témához kapcsolódó diorámát. Jó munkát!
szecsigeri
2011.04.13. 15:49:37
Üdv!
Köszönöm észervételeiteket. Azóta már pár makettet összeraktam és próbálom valósághűen szárazecsetelni. jerry 82! Egy
eredeti Mk.1-ről készüt abból is az első sorozatból (angliai csata eleje) amin tényleg 12 géppuska volt! :) De köszöm
segítségeteket még tényleg elég kezdő vagyok. A C-47-esen az inváziós csíkok lapos ecsettel lettek festve, szabad
kézzel mint írtam is.
jerry82
2011.04.13. 17:17:36
hello
igazad van Hurricane IIB és XII-őn volt 12 géppuska
szecsigeri
2011.04.13. 17:54:32
Igen csak azt nem tudom hanyas kaliberű? Valaki esetleg?
ecsetes
2011.04.13. 22:05:25
12 x 303in(7.7mm) Browing volt a Hurricane Mk IIB-n és a XII-n is.
ecsetes
2011.04.13. 22:09:13
A Hurricane Mk I-en csak nyolc volt, itt utánanézhetsz: http://en.wikipedia.org/wiki/Hawker_Hurricane
szecsigeri
2011.04.14. 15:22:52
Na egye fene! :) De azért köszönöm kutatómunkáitokat! :D Üdv!
sys
2011.05.18. 14:42:59
Szia!
Festés előtt nézz utána a színeknek. Az angolok sárgás árnyalatot a Mediterrántérségben használtak, ott isbarnával. Zöld-sárga összeállítás nem volt. Építés előtt nézz utána. Hajrá!!!
szecsigeri
2011.05.18. 17:06:57
Üdv!
Köszönöm majd legközelebb erre is figyelek! :) Üdv!
PDavid
2011.05.18. 18:43:16
Szia!
Így tovább, így tovább!
Én is összeraktam ezt a Hurricane-t a revelltől, tényleg jó kis készlet.
Elsőre az jutott eszembe a maketteddel kapcsolatban, hogy ha Mk I-est akartál csinálni, akkor lehet érdemesebb lett volna a gép hasának elejéről lehagyni azt a gondolát. Szerintem az csak a trópusi éghajlati övben volt a gépeken. Biztosan valami levegőszűrő lehetett benne.
Na de ez szerintem nem is annyira fontos ezen a szinten. Nem hat meg egyelőre engem sem, mikor azon megy a vita, hogy Udo Flugzeugfahrer gépének szárnyán le volt-e kopva a festék, mikor az öreg köztudottan zoknit húzott a bakancsára, h össze ne karcolja a Messzert. :)
Ami viszont fontos szerintem az az összkép! Hogy, ha közelről nézed a makettet, akkor el lehessen hinni, h az egy igazi repülőgép, igazi fémből, igazi panelekkel. Ehhez pedig olyan gondossággal kell munkálkodni a kis műanyaggéppel, mint amilyennel az igazit tervezték és építették. Nem szabad elsietni. Hiszen nem is igazán a végeredmény a cél, hanem maga az építés. Tömíteni kell, csiszolni, addig festeni az inváziós csíkokat a Dakotán, amíg meg nem elégedsz az eredménnyel. Ha elolvastad azt a könyvet, amit említettél, akkor nem is tudok igazán újat mondani, már csak be kell tartani az olvasottakat. Aztán, ha így haladsz, akkor már tényleg nem lesz nagyobb gondod, mint hogy Flugzeugfahrer hadnagy hol karcolta össze a gépét. :)
Ami egyébként nagyon tetszik a diorámán az az alap! Szerintem nagyon feldobja. Én még nem csináltam ilyet, de már nagyon kedvet kaptam az itteni munkák (pl. a tiéd) alapján.
A poszívós részt nem igazán értettem. Azt hogy is csináltad? Azért kellett a rongyot ráhúzni, hogy ne legyen olyan nagy a szívóereje?
További jó munkát, ehhez pedig gratulálok!
szecsigeri
2011.05.18. 19:22:43
Üdv!
Köszönöm az elismerő szavakat! :) :D A porszívóra azért húztam rongyot, hogy az oda nem ragadt fűszálakat ne szívja fel-> ne vesszen kárba. De itt egy link ahol gyakorlatban is meg tudod nézni, illetve egy egész dioráma építést végig tudsz követni! (bal oldalon vannak a részei!!!)
http://www.hobbivasut.hu/cikkek/diorama_epites_1x1_-_v_resz.html
szecsigeri
2011.05.18. 19:23:06
Remélem tudtam segíteni! :)
szecsigeri
2011.05.18. 19:26:04
Helyesbítek: Nem a BAL oldalon hanem FELÜL! Elnézést!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció