Chevrolet 30cwt Truck

Chevrolet 30cwt LRDG Truck

1:35, Tamiya No.35092 (1976)
A jármű eredetije a brit 8. hadsereg, a legendás "sivatagi patkányok" kiszolgáló felderítő, és szállító alakulatainál is teljesített szolgálatot. A makettet még 1996-ban vásároltam, de idén (2004) újra feltűnt a hazai boltok választékában. Az öntőforma közel 30 éves, de a hagyományos Tamiya minőség jellemzi. Kevésszámú, mérethű, jól illeszkedő alkatrész, kitűnő alapanyag, korrekt építési útmutató. Népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Eduard 1999-ben közel 80 alkatrészes maratást jelentetett meg hozzá.
Aki csak a dobozból kíván építkezni, az sem fog csalódni. Negatívumként talán csak a vinil alapanyagú gumiabroncsokat említhetem. Igaz, ezek vitathatatlanul gumiszerűbb hatást keltenek a fröccsöntött társaiknál, de sorjátlanításuk a gyári mintázat megsértése nélkül szinte lehetetlen feladat. Ennél azonban súlyosabb probléma hogy idővel, az öregedési folyamat során olyan anyagok szabadulnak fel belőlük, ami a polisztirol alkatrészekkel érintkezve azok eldeformálódását okozhatja. Ennek elkerülése érdekében az abroncsok, és a felni közé alufóliát ragasztottam. Ettől eltekintve az építést a mellékelt útmutató alapján végeztem.
Az alváz festéséhez Tamiya XF-63-ot, és Model Master RLM-66-ot használtam. A kasztni Model Master RAF middle stone, Afrika grünbraun-nal ködölve, Afrika dunkelgrau-val szárazecsetelve. Koptatás, filterezés, visszamosás kinek-kinek az ízlése, és tudása szerint.
A mellékelt figurák - erre mondják, hogy sok szódával elmegy. Én csak a vezetőt használtam fel, mert ülő alakokból más gyártóknál is elég gyenge a felhozatal. A vezetőfigura festéséhez XF-15, XF-49, XF-52, XF-57, XF-64 használható.
Az elkészített járművet Tamiya clear, és flat base keverékével lakkoztam. A színeket nem kell szentírásként kezelni, az afrikai hadszíntéren minden létező színárnyalat előfordult. A nyitott plató tetszés szerinti málhák elhelyezésére ad lehetőséget, arra azonban figyeljünk, hogy ha a felderítő változatot építjük, a történelmi hűség megőrzése érdekében lehetőleg ne pakoljuk roskadásig munícióval. Aki a bőséget kedveli, nyugodtan építse meg a szállító változatot. A matrica segítségével egy ismeretlen új-zélandi alakulat mindkét járművét elkészíthetjük. Matricafeszítő alkalmazása erősen ajánlott. Bővebb információval a típusról, hadszíntérről a www.lrdg.org szolgálhat.

Az építés során az Eduard 35251-es készletét használtam.
a film műszerfal kissé fétrecsúszott
a film műszerfal…
a helyzetjelző scratch-build
a helyzetjelző…
a ponyva leszorítók házi készítésűek
a ponyva leszorító…
az Eduard hűtőrács csak makróval látszik
az Eduard hűtőrá…
azt kapod amit látsz
azt kapod amit lá…
házi készítésű tűzoltó készülék
házi készítésű…
Lewis .303 MG
Lewis .303 MG
matrica faszítő nélkül nem egyszerű a motorháztetőre ragasztani
matrica faszítő n…
oldalról
oldalról
plató
plat
rádió
rádi
a hordó kivételével bodozból készült
a hordó kivételé…
2004.04.01.
Kopp Péter (KeyPi), Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
halaci
2008.01.10. 21:38:54
Nagyon tetszik a makett, különösen a visszafogott koptatások! A matricák egyébként a "T" őrjárat(patrol) két járművét ábrázolják 1942-ből, innen a t-betűs nevek. (A G,R,S,T,Y és W őrjáratokból az R, T és a W volt új-zélandi.)
KeyPi
2008.01.13. 11:30:08
Köszi halaci, bár ez inkább a szerencsének, mint a tudásnak köszönheztő. Hibrid makett, ecsettel kezdtem, aztán kipróbáltam rajta a legegyszerűbb pisztolyt, a végén ecsettel fejeztem be.
pistike
2008.04.16. 16:07:59
Szép a maketted.

A készletnek sajnos van egy az Általad leírtnál is borzasztóbb betegsége: a felnire felhúzott gumiabroncsok rövidesen el fognak törni! Ilyet még kizárólag ennél a makettnél láttam - és szenvedtem el. Ha megnézitek az internetes galériákat, azokban is visszatérő jelenség. Egyetlen biztos megoldás van, ha a "frissen megvásárolt és összeállított kerekekről gyorsan műgyanta klónt kell készíteni/készíttetni.
KeyPi
2008.04.16. 21:13:29
Köszi pistike! Reménykedjünk, hogy a nagy Tamiya időben észreveszi, és orvosolja az anyaghibát. A régi készleteket 4-5 évente egy-egy kisszériás sorozatban újra kiadja. Talán más-más alapanyagot használnak.
pistike
2008.04.17. 15:11:30
Az a helyzet, hogy nekem egy ilyen makett kerekei 13, vagy 14 éve dobták el magukat. Mivel kedvelem ezt a témát, úgy 3 éve beszereztem belőle mégegyet. Azóta sincs összerakva, viszont a gumikon már pontosan kivehető, hogy hol fognak eltörni. Lehet, hogy a tamilya orvoslás helyett egyedi egzotikumnak tekinti a jelenséget...?
(Hamarjában csak a Track-Link LRDG-s galériáit néztem meg: kettő maketten jól látszanak a törések, a többiek általában ARMO kereket, vagy házi gyanta másolatot használnak.)
KeyPi
2008.04.18. 10:22:47
Sajnos az eredeti dobozt helyhiány miatt kidobtam, pedig azon szerepel, hogy melyik gyárban, mennyi példányban készült. Méltatlanul elfeledett, jobb sorsra hivatott készlet. Talán egyszer valaki érez erőt arra, hogy újraszerszámozza.
Salieri
2008.04.28. 11:59:24
Nagyon tetszik!
Grat!
KeyPi
2008.05.09. 20:54:30
Köszi! :)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció