Cikk a cikkírásról
Az elmúlt években sok cikket sikerült „publikálnom” makettező- és autós újságokban, valamint a Makettinfón is.
Az alábbi szövegben a saját elképzeléseimet írom le, ami szerint én is készítettem a makettekről a bemutató szövegeket.

Véleményem szerint a legfontosabb az lenne egy cikk megírásakor, amit még nyelvtanórákon tanult mindenki a suliban, mert elengedhetetlen a jó fogalmazás és a helyesírás!
Az ugyanis kiábrándító, ha valaki egy profi munka elkészítése után helytelenül, talán érthetetlenül fogalmaz, vagy teleírja a szövegét helyesírási hibákkal…
Erre mindig figyeljünk, ráadásul a ma használatos számítógépes programok is segíthetnek, ha valaki bizonytalan lenne.

Már az elején feltehetjük magunknak a kérdést:
Mit szeretnék bemutatni a cikk végére, és mi a célom vele?

Én több csoportra osztanám a cikkeket attól függően, hogy milyen mélységben „tálalja” a makettet a társaknak.

1., DOBOZBONTÁS: egyszerűbb bemutató, ami pár mondatot tartalmaz és néhány képet. Ez igazából nem biztos, hogy felkelti a makettezők érdeklődését, illetve túl kevés információt tartalmaz ahhoz, hogy „megnyerjünk” egy-egy maketthez másokat is. (Ezt a rövidke szöveget talán később érdemes kibővíteni, amikor készül/elkészül a makett.)

2., MAKETT BEMUTATÓ: kicsit összetettebb, amiben sok lényeges „apróságot” érdemes kiemelni. A dobozbontással lehet itt is kezdeni, de sok makettre jellemző tulajdonsággal érdemes folytatni. Ez mindenképp segítség lehet azoknak, akik nem ismerik még a készletet, vagy azon gondolkodnak, megvegyék-e maguknak? Ebben elég részletesen bemutatható egy „dobozból összeépített” makett, az összes előnyös tulajdonságával és esetleges hibájával együtt.

3., KOMPLEX MAKETT BEMUTATÓ: ez a legösszetettebb, ez már elemzi a makett elkészítésében történt változásokat, a saját feljavításokat, külön kiegészítők használatát, stb.
Ebben az esetben is van arra mód, hogy „hagyományosan” dobozbontással kezdjünk, aztán bemutassuk a dobozos készletet, végül pedig az átalakításokat és módosításokat ismertessük.

Minden esetben lényeges, hogy közérthetően fogalmazzunk, mások számára is használható információkat írjunk le, valamint a kissé laikusabb olvasók se vesszenek el a túlságosan „szakmai” szövegben.

A cikkünkben az időrendi sorrend is segítség lehet azoknak, akik olvasni fogják az írásunkat. Amennyiben más is elkezdi később az általunk bemutatott makettet megépíteni, nagyon fog örülni annak, ha nem kell ide-oda ugrálnia a szövegrészek között, ha valami információra, tapasztalatra kíváncsi lenne.

A véleményünket is meg lehet írni a makettről kulturáltan, trágár és mások számára bántó szavak nélkül, valamint a gyártót sem illik durván ócsárolni, ha nem sikerült igazán jól a készlete, vagy nem nyerte el a tetszésünket.

Néha apróbb poénok is „elférhetnek” a szövegekben, mert ezek „feldobhatják” az egyébként száraznak tűnő információ halmazt, de természetesen ennek is van ésszerű határa…

Érdemes képekkel illusztrálni a munkafázisokat is, esetleg egy teljes összeállítási útmutató is segítség lehet később. Több nézetből készített fotókkal is bemutathatjuk az elkészült munkánkat, valamint részletfotókkal kiemelhetjük a fontosabb részeket.

Sok esetben a számunkra apróságnak tűnő, de mégis lényeges fázisokat, esetleges „buktatókat” mindig említsük meg, mivel ezzel is segíthetünk másoknak, hogy „ugyan azt a hibát” ne kelljen elkövetniük, ami nekünk talán kisebb fejtörést okozott, de találtunk rá megoldást.

Szinte minden makettnél a leglényegesebb téma a „fényezés” és a későbbi matricázás, lakkozás. Itt lehet a „leglátványosabb” hibákat elkövetni, mert ezt még a laikus kíváncsiskodók is észre fogják venni.
A jó tanácsok, megélt tapasztalatok itt is sokat segíthetnek.

Az aktív makettezésem ideje alatt több makettező társam is segítséget nyújtott munkáimban, így a cikkeimben Őket mindig megemlítettem név szerint! Ez egy pozitív és „megtérülő” gesztus, ráadásul a segítőnek egy kis „reklám” is.

Mielőtt publikáltatnánk az elkészült cikkünket, érdemes keresgélni, hogy nem írt-e már valaki ugyan erről a készletről, mert akkor nincs értelme ugyan azokat az információkat leírni…
Persze, ha kész makettünket alaposan átalakítottuk, feljavítottuk, tehát van miről írni, akkor bátran tegyük meg!

Remélem, a fenti szöveg kis segítség lehet azok számára, akik az elkövetkező időkben cikkeket szeretnének írni, hogy másoknak bemutassák munkájukat.
2009.11.01.
Németh Gábor (NGPETI), Schwadorf
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
zsugabubus2
2010.02.10. 19:19:05
Ez nagyon jó cikk.Ennek alapján írtam meg a sajátom is.(az már más kérdés hogy a fényképek rosszak lettek)De csak gratulálni tudok.
NGPETI
2010.02.10. 19:39:37
:o) Köszi,nagyon igyekeztem és próbáltam összeszedni mindent,amit az évek alatt megtapasztaltam.
A makettfotó készítés is egy jó téma,arról is írtam egy cikket,de ott még hiányoznak a "referencia képek"...
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció