Cocca Hanseatic ( Hansa Hulk)

Cocca Hanseatic

1:75, Sajátépítés (2011)
Pintér György - Múzeumi krimik Cocca Hanseatic (Hansa Hulk)
A római gálya utáni következő munkám.
Életem első építéséből sokat tanulva ezt már kicsit másképp csinálom majd.
Minden részletről írok majd, de mint a hajó a cikk is az elején jár még. Sajnos semmiféle leírást a hajóról Magyar nyelven nem találtam, akinek esetleg van információja erre vonatkozóan azt nagyon megköszönném.

Az építésről:

Mint írtam sokat tanultam az előző építésből, persze még mindig nem eleget. Viszont nagyon sok jó és hasznos információt kaptam Dasboat barátomtól.
Azoknak,akik nem tudnak vagy nem szándékoznak sok pénzt költeni az alapanyagok beszerzésére,szintén hasznos tanácsok lehetnek ezek.
A képen látható a hajó gerince felrajzolva, ez egy 3mm vastagságú ún. préseltlemez, ami hivatalosan a zöldségárusoktól beszerezhető citromos láda anyagából van. Amint látszik,egész jó minőségű és jól megmunkálható anyag. Ez az összeállítási rajzon is látszik.
A fedélzet is ebből az anyagból van kivágva. Ezt követően vékony, asztalosok által használt kb 03 mm vastag faroslemez borítást kapott.
A hajó orra egyszerű fenyőlécdarab,ami a beragasztást követően lett az orrnak megfelelő formára reszelve és csiszolva.
Ezt követte a hajó palánkozása. A képeken is látszik, hogy ez a munkafolyamat is sokkal nagyobb tapasztalatot igényel,mint amivel jelenleg rendelkezem, azért birkózom a dologgal. Viszont a hajó baloldalának elkészítése után a jobboldal sokkal könnyebben ment ( tudom,mindenhol azt írják, hogy egyszerre kell a jobb-és baloldalon haladni), de így nekem sokkal egyszerűbb volt. A palánkok után egy adag csiszolást követően jött a jól bevált gitt. Lehet,sokan ellenzik ezt a megoldást, de nekem bejött. Elsősorban a kisebb hibákat tökéletesen el lehet vele tüntetni, másodsorban egy elég erős tartást is ad a hajónak.
Hamarosan következik,amire már nagyon várok! A hajó oldalának végleges burkolata sötétbarna faroslemezzel.

Végre nekiláttam a palánkozásnak. Ez sem egyszerűbb,mint bármi a hajó elkészítése során. Egész jól haladok vele,amikor teljesen kész lesz akkor kap még egy csiszolást és egy kis viaszos bevonatot.
Elkészült a palánkozás,amint a képeken is látszik, ennek során rájöttem, hogy az összkép tökéletességéhez szükség van tökéletes munkára. Ez azért szakértő szemmel hagy némi kívánnivalót mag után, ennek ellenére elégedett vagyok az eredménnyel.
A következő lépés a hajó felépítményének elkészítése ami ismét izgalmas munkának tűnik.
Továbbra is várom az építő kritikákat,most már kíméletlenül!
cocca

Remélhetőleg ilyen szép lesz
cocca
Kirajzolva
Kirajzolva
Kivágva
Kivágva
A gerinc összeállítva
A gerinc összeáll…
Gerinc felüről
Gerinc felüről
Fedélzet

Palánkozás kezdeményezéssel, még igazításra szorul.
Fedélzet
Szemből
Szemből
Palánkozás
Palánkozás
csiszolva és javítva
csiszolva és javí…
javítva
javítva
Bal oldal
Bal oldal
Palánkozás kezdet
Palánkozás kezdet
Hátsó rész
Hátsó rész
Palánkozás készen
Palánkozás készen
Hátsó palánkok
Hátsó palánkok
kész palánkozás szemből
kész palánkozás…
oldalról
oldalról
alsó nézetben
alsó nézetben
hátsó nézet
hátsó nézet
Készülő fedélzet
Készülő fedélzet
fedélzet
fedélzet
2011.01.24.
Utolsó módosítás: 2011.09.02.
croc1, kaposvár
Nagyon sok köszönet a segítségért és tervekért DASBOAT barátomnak!
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
croc1
2011.03.06. 18:42:08
Szia

Nagyon megköszönném az anyagot :) szcroc@citromail.hu
Köszönök minden tanácsot. Az elképzelésem egyezik az általad leírtakkal. A megvalósítást pedig meglátjuk hogy sikerül. Sajnos mostanában nem jött össze a skyp de remélem előbb utóbb sikerül. Sötétbarna matt akril festéket sikerült vennem, de a festés még messze van. Nagyon jó ötletnek találom amit írtál mindenképp kipróbálom. Az eredményt úgy is látni fogod :)
Köszönöm a segítséget, és a sok jó tanácsot.
üdv croc
hajómester
2011.09.01. 14:30:20
Ez egy hulk,csak a neve itt olaszul van írva, ráadásul helytelenül.Ezt a hajótípust az északi és a balti tengeren használták a 15. szd. közepétől a galleonok elterjedéséig.
Régebben úgy tartották, hogy a koggéból fejlődött ki a déli hajóépítés hatására, de ma már az a vélemény, hogy a kialakulása a koggéval párhuzamosan zajlott le.
Én a koszolást, vagy ahogy néhányan nevezik antikolást nem alkalmaznám.Az csak akkor jó, ha diorámának épül, és természetes környezetében életképnek van berendezve.
Egy vitrinben elhelyezve az ilyen megjelenítés inkább a trehány munka látszatát kelti.
Jó építést.
croc1
2011.09.01. 20:17:47
Nagyon köszönöm a hajóval kapcsolatos infót. Igaz a helytelen név leírásával kapcsolatosan én nem találtam hibát, bárhol néztem mindenhol hasonlóképp van írva. A koggéval párhuzamos kialakulásról olvastam de túl sok infóhoz ott sem jutottam. A koszolással kapcsolatosan még nem döntöttem de amikor ideje lesz meglátjuk mi fog történni. Egyébként kis kihagyást követően hamarosan újra nekilátok így lesznek újabb képek.
köszi Croc
hajómester
2011.09.01. 20:46:39
Cocca Anseatia, ezt így kellene írni cocca Hanseatic, az első betűt lespórolták. A jelentése Hanza kog.
A kog egy árbócos, egy keresztvitorlás hajó volt,a hulk három árbocos,az elő és főárbocon kereszt, a tatárbocon latin vitorlával. Valójában a karakk északi változatának tekinthetjük.
Így tehát bármi van is a tervrajza írva, ennek a hajónak a valódi típusa Hanza hulk.
Az olaszok egyébként nagyon pongyolák az ilyen dolgokban.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció