Curtiss P-40N

Curtiss P-40N Warhawk

1:72, Academy
A kit az Academy terméke és csak ajánlani tudom. Az alkatrészek 99%-ban sorjamentesek, szép, süllyesztett panelvonalakkal, a kabintető is gyönyörű. Két verzió közül választhatunk, hogy melyiket rakjuk össze, "M" és "N". Az "N" verziónál két matrica is rendelkezésre áll: egy USAF és egy RAAF gép felségjelzései. Én az utóbbit választottam, mert a festése kevésbé "unalmas" a fehér részekkel. A matricák is gondosan külön csomagolva, lezárt fóliában vannak.

Az építést a pilótafülkével kezdtem. Mivel dobozból építek és nem használok feljavítókat, örültem, hogy a belső tér elég részletes (gondolom annak, aki a teljes élethű építésre esküszik, az lecserélné, de nekem tökéletesen megfelel), így nyugodt szívvel nyithattam ki a kabintetőt. Mivel költségcsökkentés miatt nem állt rendelkezésre a megfelelő "cockpit green" szín, ezért egy csöpp sárgával és fehérrel világosítottam a kívül is látható sötét zöldet (revell 65). A koszolódást és a fémes kopásokat szárazecseteléssel (fekete és humbrol ezüst) és grafit ceruzával imitáltam. A képeken ezek sajnos nagyon fényesek a vaku miatt, élőben szolidabban néz ki. Ezután következett a törzs, a szárnyak és minden egyéb építése, ami teljesen problémamentes volt, csak egy-két helyen kellett picit csiszolni.

A festést ecsettel végeztem, először a fehér részeket festettem fel. Ettől féltem egy kicsit mert ekkora fehér felületet még nem festettem soha és aggódtam, hogy csíkos marad, de végülis jól sikerült és meg vagyok elégedve az eredménnyel - a humbrol fehér festéke ilyen szempontból jól működik. Száradás után következett az alsó szürke és végül felülre a zöld. Az orrkúp fehér-piros lett az útmutató szerint.
Egy réteg fényes lakk után következett a matricázás. A matricák szépek, de nagyon nehezen akartak a helyükön maradni és könnyen szakadtak, nem kis bosszúságot okozva. A gép oldalán hiányzik is egy darab a jelzésből, de mivel nem tudtam már javítani, így marad.
Végül kapott egy kis koptatást ezüsttel, koszolást a gépfegyverek, a kipufogó környékén feketével, végül átmostam nagyon híg homokszínnel, hogy a trópusi éghajlat hatását is érzékeltessem. A legvégén kapott egy réteg matt lakkot.

Ez a második alap, amit maketthez készítek. A pálmafa leveleit papírból vágtam ki, vékony drótra ragasztottam és utána festettem le őket zölddel, majd sötétebb és világosabb árnyalatokkal próbáltam élethűbbé tenni. A törzse gyufára több rétegben tekert cellux, szintén festve. A hordó egy régi roncs készletből maradt, a száraz bokrok pedig valami virágdekor dologból vannak (ez csak úgy kéznél volt, gondoltam felhasználom). A homokos talajt úgy oldottam meg, hogy az alapot bekentem technokollal és erre szórtam vastagon lisztet, majd száradás után festettem. Még nincs kész, több szín használatával akarom kicsit alakítani az egyhangú sárgás színt. Az előtérbe tettem egy kis darabot az ideiglenes leszállópályából, hogy kicsit feldobja azt a részt. Mivel nem akartam drága, fotomaratott dolgokat beszerezni, ez egy régi tank lánctalpának maradékából van, és még neki is jár egy kis festés.

Utólag visszagondolva lehetett volna még néhány hibát kijavítani, de összességében elégedett vagyok az eredménnyel.
5

A készülő alappal
5
Fülke
Fülke
Matricázás előtt
Matricázás előtt
1
1
2
2
3
3
4
4
6

Közeli
6
7

Közeli 2
7
2014.09.25.
Utolsó módosítás: 2014.10.01.
vityap
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
solyom
2014.10.15. 21:38:14
Szia!

Szép lett a P-40-es, gratulálok hozzá!
Látványos a festés is, amit választottál. Bár az is igaz, hogy ebben a készletben szerintem mind a három festés mutatós!
Egy dolgot azért megjegyeznék!
A kabinban az ezüst használatát szerintem kicsit túlzásba vitted! Ennyire azért nem kopott!
Ha láthatóbbá, látványosabbá szeretnéd tenni ezt a részt, inkább próbáld a szárazecsetelést és a befolyatást!
Nyilván vannak kopások, ahova kell az ezüst, de azt csak mértékkel használd. A kevesebb néha több!

Pálmafát gyufából és celluxból készíteni igazán eredeti ötlet, és látványos is!
Második alapnak meg azt mondom, igazán ügyes!
Szóval jó lesz ez, csak így tovább!

BB
vityap
2014.10.16. 08:52:56
Köszönöm szépen. Hát igen, a képen elég "durván" néz ki a fülke. Azért is jó megosztani a munkákat, mert mindig tanul belőle az ember :). Egyébként a pálmafa nem saját ötlet, több leírást is elolvastam és ez tűnt nekem a legegyszerűbbnek és legélethűbbnek.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció