DHC-3 Otter

De Havilland Canada DHC-3 Otter

1:48, Hobbycraft
A de Havilland Canada a könnyű szállító gépek piacán nagy sikert ért el a DHC-2 Beaver gépével. A siker magával hozta a továbbfejlesztést, és így készült el a Beaver nagyobb testvére, a DHC-3 Otter. A tervezésnél szempont volt, hogy a gép 300 méteres pályáról 1400 kilónyi teherrel felszállva legalább 300 kilométert repüljön. 1 tonna terheléssel ez a távolság 1400 kilométerre nőt. A gép 1951 december 12-én repült először.

Motorja egy Pratt@Whittney Twin Wasp csillagmotor. Kétfős személyzet kezeli, utazósebessége 212 km/h. A legyártott gépek közül 350 darab katonai alkalmazásba került, ebből 190 darab az amerikai fegyveres erőknél szolgált U-1A néven. A legnagyobb felhasználó a hadsereg és a haditengerészet volt. Kevés példány repült a légierőnél is. Ma sok ország légterében repülnek az igénytelen és megbízható Otterek, Alaszkától Afrikáig, kerekes, úszótalpas, vagy sítalpas változatban.

A ritka gép makettjét igazi patriótaként a kanadai Hobbycraft gyártotta, réges-régen. Ennek ellenére a makett felülete szép, alig van itt ott egy nagyon kevés sorja, a panelvonalak negatívak. Már első ránézésre is látszik, hogy nincs a makett túlbonyolítva. Sajnos az apróbb részletek már korántsem olyan kidolgozottak. A csillagmotor igazából jelzés értékű, mint ahogy a pilótafülke is. Mentségére legyen mondva, az igazi gép belseje sem egy császári trónterem. Ezeket azonban némi leleményességgel és türelemmel fel lehet javítani.

A tehertér oldalajtóit nyitva is elkészíthetnénk... ha lenne mit megmutatni a raktérből. Hiába vannak ablakok, nyitott ajtó, a gyártó nem gondolt a belső tér kialakítására. Ennek bemutatása már komolyabb kutatómunkát és kézügyességet igényel, de nem lehetetlen. Az átlátszó alkatrészeket egybe csomagolták a többi kerettel, de szerencsére nem sérültek. Az úszótalpak jónak tűnnek. A makett két úszótalpas gép matricáit tartalmazza. Az egyik a Kanadai Természeti Erőforrások Minisztériumának (szerintem röviden: favágók :) ) sárga gépéhez, a másik az USAF Strategic Air Command fehér gépéhez ad jelzéseket. A matricák elég öregek.

A Hobbycraft az Otter makettjét többféle kivitelbe adta ki, ezekből általában a kerekes és az úszótalpas gép makettjét egyaránt el lehetett készíteni. Ez a makett viszont a ritkábbik fajta. Ennek ellenére, akármelyikbe is botlik az ember, mindenképp érdekes, és ritka géppel gyarapíthatja házi múzeumának gyűjteményét.
A makettért köszönet Cs.Béla kollégának!
boxart
boxart
keret1
keret1
keret2
keret2
keret3
keret3
keret4
keret4
keret5
keret5
matrica
matrica
2009.04.19.
trooper
Pelikán Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció