Dobozbontás 1.

Messerschmitt Bf-109 E-4

1:72, Revell
Pintér György - Múzeumi krimik Kedves Kollégák!

Nemrég nézelődtem egy makettboltban, és megpillantottam a Revell E-4-es "Messerét". Anno én is repülőgépekkel kezdtem (mint szinte mindenki), és a G-10-es változat az első áldozataim egyike volt. Azóta az említett G-10-essel volt dolgom tavaly, mikor is az osztálytársamnak csináltam meg. Az a kit igazán jó választás volt, szép, pontos, jól kezelhető. Ezen kellemes emlékeimnek köszönhetően vettem meg az E-4-est, gondolván hasonló élményekre számíthatok. Hát tévedtem...

A Készlet:
Hatalmas csalódás...de komolyan. Egységes öntőkeretekről nem beszélhetünk, igazából az alkatrészek úgy vannak "belehányva" a dobozba. 34 alkatrészt tartalmaz a doboz, amelyek összeakadva, töredezve hevernek a nylonzacskóban. Sorja van mindenütt, de ez még semmi.
Amikor szemügyre vettem az alkatrészeket, meglepődtem, ugyanis ráleltem egy 1:72-es Mikulásra. Jaaaaa...bocsánat, az a pilóta (Mellesleg brit!!!!). Szintén méretarányos figurák mellé állítva még szúmósnak is beillene. Amikor megpillantottam a lába között szorongatott pásztorbotot, ismét gyanakodtam: ez bizony a Télapó, de nem! Emberek, az a botkormány! Hmmm, ez jól indul. Rosszat sejtve elkezdtem keresni a kabin részeit, de a páncéllemezzel egybeöntött ülésen, és a Télapón kívül nem találtam semmit. Bizony barátaim, sem műszerfal, sem pedig egyéb apróság nincs a készletben. Ez a korábbi Revell repülőgépekhez képest megdöbbentő, de ebben nem merül ki a negatívumok listája.
A futómű ugyanis úgy ahogy van ocsmány. Nem csak hogy borzalmasan silány, de részlettelen, sorjás, igénytelen is.
Kapunk egy 250 kg-os bombát, illetve egy pót-üzemanyagtartályt is, de ezek használata nem "kötelező", szóval inkább nem említem meg.
Ott van még a kabintető. Azt még valahogy megértem hogy sorjás, meg több helyen látszik rajta sérülés, mivel ez az egész kitről elmondható. Rendben. De hogy miért ilyen vastag, azt nem tudom felfogni.
A pilótafülke előtt, a törzs tetején elhelyezett 7,92-es "géppuskák" csövét cserélni kell, tulajdonképpen két csonkról van szó.

Hogy ne mondhassátok rólam, hogy szőrösszívű vagyok, kiemelném a kevéske pozitívumot is (Igen, ilyen is van).
A törzs, a szárnyak és a vezérsíkok felülete nagyon szép, szinte már fém látszata van, de komolyan. Pozitív még a szegecselés, ami nagyon részletes, megnyerő.
Ami a paneleket illeti, azok pozitívak, sajna...
Ha már pozitívum: a matricák nagyon szépek, igazi Revell minőség(?). Egy repülőgép festésére kapunk ismertetőt, amely a Balkánon harcolt/állomásozott '41 tavaszán.

Összegzés:
Mint már feljebb említettem, csalódtam. Sok a hiba, sok a rászánandó idő. Igyekszem majd kihozni belőle minden rejtett tartalékát, illetve ami tőlem telik. Aki mindenképpen Revell Messert akar, az vegye meg a G-10-est, de az E-változat rajongóinak inkább az ICM készletét ajánlom!


A képek minőségéért elnézést kérek, de elég régi a gépem, ráadásul valami gond van vele, igyekszem orvosolni!
A doboz
A doboz
Ennyi az egész...
Ennyi az egész...
Az angol mikulás...
Az angol mikulás...
...Aki a hatos mezben lép a pályára!
...Aki a hatos mezben lép a pályára!
...Pedig a szék a hetesnek szól...
...Pedig a szék a hetesnek szól...
...
...
a gyönyörű futómű...
a gyönyörű futómű...
szegecsek
szegecsek
P8120833
P8120833
P8120843
P8120843
szárny, szegecsek, öntéshiba...
szárny, szegecsek, öntéshiba...
Legalább ez szép
Legalább ez szép
2010.08.16.
Utolsó módosítás: 2010.12.28.
Rommel93
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
us fighter
2010.08.31. 07:13:43
Helló!
Előszőr is, hogy a cikk jó és a pilótával kapcsolatban teljesen igazad van ugyanis ha jól tudom az angol spitfire-re volt jellemző a körben végződő botkormány.

Üdv us fighter
MoMi
2010.08.31. 08:23:25
Szia!

Szerintem "elég jó" makett ahoz képest,hogy 1975-ban látta meg a napvilágot. Matchbox az istenadta.
Revell átvette csak. A vásárlás előtt mindig el kell olvasni az apróbetűt a doboz oldalán!!
Viccet félretéve,biztos nagy csalódás volt a 2008-as G-10 után!
További jó makettezést
momi
Guliver
2010.08.31. 08:57:59
Szia Ricsi!
Szakadra röhögtem magam a cikk hangvételén, pedíg szomorú dolgokat írsz! :-)
Meglehetősen szomorúnak tartom, hogy a Revell olyan csodaszép kit-ek, mint a MoMi említette G-10-es ilyen akármiket is kiad. Persze olcsóbb kiadni egy 35 éves cuccot,mint újat összedobni, de mi van a makettezők bizalmával?
Mindenesetre kitartást hozzá Barátom!
Feri
Hornet102
2010.08.31. 08:59:40
Gratula a cikkhez!
A jó, öreg 109 nekem is ez volt az első makettem, csak egy airfix gyártmány volt.
MoMi melyik G-10-re gondolsz az 1:48-ra vagy az 1:72-re?
Amúgy a pilóta kormánya tényleg Spitfire-re sikeredett!
Jó kis Abeville-i gépet lehet összehozni belőle! Várjuk majd a végeredményt!
Még egyszer gratula Tábornok Úr!:)
Farkas_Máté
2010.08.31. 09:16:38
Hát ez a szegecselés nem annyira pozitívum!Eléggé el van túlozva. Ezek a szegecsek 1:48-ban lehetnének elfogadhatóak.M-109 "Emil" kapcsán máshol is vannak gondok, konkrétan az Airfix-nél, ugyanis beszereztem a Luftwaffe Airfild settjét, amiben bár egy mf-109 E nek kéne lennie, de mégsem ugyanis a dobozban egy me-109 g-6 os van, ráadásul borzasztó minőségben. Én ilyenkor általában két dolgot teszek(ugyanis jó so krégi vagy ergyszerűen rossz makettel találkoztam) vagy megpróbálok kihozni mindent belőle amit lehet(rányomok egy kiló tömítőpasztát aztán lesz ami lesz :))vagy lezuhant és porigégett gépet csinálok! javaslo mneked utóbbit, mert ekkor a hibák nem olyan fontosak, rámondhatod, hogy lezuhant, mégis hogy nézzen ki?
T.Csaba
2010.08.31. 11:16:19
Ez a baj Ezzel az átkozott Revellel,hogy sosem tudhatod mit kapsz a pénzedért.Németország és a makettező világ haszonleső szégyene!
Rommel93
2010.08.31. 11:29:59
Kedves Kollégák!
Örülök, hogy tetszik a cikk, igazából in és a sírás, és nevetés között vergődtem, amikor kibontottam a dobozt :D
Farkas Máté ötletén gondolkodom, jó gondolatnak tűnik, valahol Dél-Angliában kényszerleszállt, és a Home Guard tagjai által körülvett Emilt készíteni :)
Hát igen, sajna elég sok helyen, és egyre többször olvasom a revellel kapcsolatos csalódásokat, ez engem is nagyon elszomorít, mivel anno a revellen "nőttem fel". Viszont az 1:72-es páncélosait csak dícsérni lehet szerintem ;)
FIGYELEM!
A KEZDŐ KOLLÉGÁK FIGYELMÉT SZERETNÉM FELHÍVNI, HOGY A REVELL ELSŐ VILÁGHÁBORÚS GÉPEIT A FOKKER DR.I-ES KIVÉTELÉVEL KERÜLJÜK, MIVEL IGEN GYORSAN ELVESZI AZ EMBER KEDVÉT A MAKETTEZÉSTŐL! :D :D :D
vrauko
2010.08.31. 12:11:17
Nem, kedves kollegák, nem Matchbox. Ún. "Revell történelmi makett"; a Matchbox egészen másképp néz ki. A Revell egyébként jelzi a honlapján, hogy mi az ami "történelmi" makettjük, és aszerint kell iszonyulni hozzájok, vagyis lehet tudni, mit kapsz a pénzedér'. A Stuka G-2-es is "történelmi" makett, a Beaufighter viszont Matchbox-örökség. A Revell G-10-es pedig egyáltalán nem jó makett; tessenek olvasgatni e hasábokon. Legszembetűnőbb hibái: a gyertyahűtő légbeömlők összeérnek a kipufogó fedőlemezzel, pedig ott még 1:72-ben is hézagnak kell lennie; a pilótakabin keskenyebb mint kell, csiszolni kell a kabin oldalából, a futómű elhelyezése se jó, stb. Nem véletlen, hogy bár az alkatrészbontás olyan, hogy más változatokat is ki lehetne hozni belőle, a Revell nem tette. Ami a panelvonalakat illeti: már 1:48-ban is, nemhogy 1:72-ben, ez vagy az szükségképpen aránytalan egy maketten, a kabninüveg-vastagságtól az antennahuzalig, hát itt épp ez. Van aki annyira panelezés-párti, hogy a panelvonalai külön szépek, a makett egészével együtt groteszken mutatnak. A matrica pedig generációkkal újabb, mint az öntvény. Eredetileg sárga orrú, fehér egyes számú, Afrika-matricás, sivatagi terepezésű gépezethez valamint egy sárga oldalszámú, szabvány festésű román géphez adtak jelzéseket, amikor pár éve megint kiadták, akkor már csak a sivatagi gépé volt benne, most pedig ez. Egyébként meg lehet csinálni akkor is, ha az ember nem roncsot akar. Persze piszmogni kell vele kicsinyég.
boomsly
2010.08.31. 12:11:48
Igen, a kisbetűs revell..
Kár a Matchboxért, mivel ők alig 2 év után új szerszámokkal kidobták ezt:
http://www.matchboxkits.org/product_info.php?cPath=27_34_74&products_id=147

Ez volt az első saját kézzel összerakott gépem és nagyon jó emlékeim vannak róla. Szépen illeszkedik és már negatív panelek jellemzik.

Az csak hab a tortán, hogy a revell miért nem ezzel foglalkozik inkább.
Én már csak a dobozbontással foglalkozó netes oldalak lecsekkolása után veszek maketteket.

Kitartás! Együtt érzek veled! Épp most rakok össze egy 25 éves Arfixet. :)
Rommel93
2010.08.31. 12:27:30
Köszönöm! :D
Az az öreg Airfix sem lehet piskóta ;)
tankos_srac
2010.08.31. 12:33:32
A cikk jó, a fotók kommentje tök poén. A Revell makettekkel iszonyúan kell vigyázni, csak netes dobozbontás után szabad dönteni melettük, a hirtelen felindulásból elkövetett makettvásárlás kerülendő!!! Én is így szívtam a Skyraiderrel... Egyébként még egy pozitívum: ilyen kevés pénzért legalább olyan hosszan lefoglal, mint egy 1/32-es makett. :-D

Sok sikert hozzá!

ts
boomsly
2010.08.31. 12:33:58
Nem az.
Kompromisszumok végtelen sorozata.
Rommel93
2010.08.31. 12:38:16
Kedves tankos_srac!
Láttam a Skyraideredet, és nagyon tetszik! :D
sanyi
2010.08.31. 15:28:07
Hali!
Az ilyen zsákbamacskák miatt gyűlölöm a dajcs bandát. Én sok éve a Ju-88-al szívtam meg, ami hasonló színvonalas, örök élmény jellegű makett... De nézzétek meg az egyik "új" makettjüket is a Bearcat-et. Ez egy majd 40 éves Monogram makett. Ezek normálisak? Legalább adnának hozzá bónuszként egy kereten normális alkatrészeket, mint az Airfix a Lynx-nél és a Mosquito-nál.
Rommel93
2010.08.31. 15:37:08
Szervusz!
Az a Ju88-as rettenetes kit, kerülni kell :S
Azt a Bearcat-el szemeztem, jó hogy nem vettem meg! :D
sanyi
2010.08.31. 16:44:21
A Bearcat nem olyan vészes - hozzá tartozik hogy én imádom a KP készleteket - de aki panelmániás, annak vésnie kell, az illesztések is néhol viccesek, a belső terek és a részletek pedig olyanok mint ennél a makettnél. De nincs másik F8 szóval vagy ez, vagy a semmi.
A Junkersnél az a vicces hogy a doboz oldalán ott a felirat hogy részletes belső, szép felület stb...
Rommel93
2010.08.31. 16:49:02
"Részletes belső, szép felület..."
Azért van pofátlanság...arra inkább azt iratnám ki, hogy "plastichulladék papírgyujtóssal"...
PETI
2010.08.31. 21:58:31
Hát ez borzalmas! Megveszem 3000-ért... :)
kombájn
2010.09.01. 14:35:30
hali
amúgy 1-2 hónapja amikor makettboltban jártam és ott volt a polcon ez a kitt. levettem nézegettem nézegettem és megkérdeztem magamtól hogy "tényleg meg akarod venni?" aztán visszatettem és gondolkozva nézelődtem tovább és aztán inkább levettem a Revell 1:72-es P-47D-jét amikor a kaszához mentem az előttem álló kezében megláttam ezt a szettet hazafelé meg azon gondolkoztam hogy "jól döntöttem-e?" (úgy látszik jól döntöttem és nem bántam meg.)dobozbontáskor kellemes csalódás ért és az is rendben ment.Tehát azóta is inkább a megérzésemre hallgatok
üdv: kombájn
u.i: sok sikert, biztos kezeket, és erős idegeket kívánok ennek a "rémségnek" az építéséhez
Rommel93
2010.09.01. 16:04:46
Szervusz!
Bár nekem is lennének ilyen megérzéseim :D:D
A P47-el nagyon jól jártál, Én is, és a baráti köröm több tagja megépítette, és csak pozitív kritikákat hallottam :)
Sok sikert, köszönöm, rajta leszek!
boomsly
2010.09.02. 10:57:50
Érdekesség: a minap találtam egy olyan netes boltot, ahol durván 2500-3000 Ft.-ért adják ezeket a revell csodákat. Enyhe túlzás.

Én, ha tehetem, akkor Academy repcsiket veszek. Kevésbé zsákbamacsek és az áruk hasonló!
Rommel93
2010.09.02. 16:44:37
Igazság szerint én azt tartom a revell illetve az italeri legnagyobb előnyének, hogy könnyű beszerezni.
Most a távol-keleti cuccok (dragon, trumpi stb.) nemcsak drágább, de még Postaköltség is van, ráadásul mire ideér...
Ha a boltban rendelek revellt, az a következő áruval meg is érkeziik 1-2 héten belül.
leveliroka
2011.01.10. 16:58:22
A g-10 sem egy nagy durranás... ez a makett Felvidéken neten rendelve 1000ft alatt van, 5-600ft-ért pedig van hozzá eduard maratás is. Ha valakit esetleg érdekel, modelshop.sk annyi hogy szlovákul van, de érdemes rászánni az időt, sok magyarországon drága-ritka dolog megtalálható gombokért.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció