Dobozbontás 6.

KV-1 "Ehkranami"

1:72, Trumpeter
Kedves Kollégák!

Egy iskolai kirándulás alatt vettem ezt a Trumpeter-féle harckocsit. Sokat hallottam arról, hogy e gyártó már-már a Dragonhoz hasonlatos, de személyes tapasztalatom eddig nem volt vele. Szóval ismét "vakon" vettem ezt a kitet 2990 Ft-ért. De miről is van szó?A TÍPUSRÓL:
A szovjet vezetés már a harmincas években szeretett volna rendszerbe állítani egy korszerű nehéz páncélost. A kifejlesztett típusok azonban többtornyú, lassú, "áttörő" szerepre szánt modellek voltak. Mint az a Honvédő Háború alatt is kiderült, az Első Világháborús startégiák fényében kifejlesztett "áttörő" páncélosok hatalmas arzenáljuk ellenére nem képesek felvenni a versenyt a német megszállók gyors, jól védett és hatékony lövegű panzereivel. A szárazföldi csatahajókhoz hasonló többtornyú, lassú mégis vékony páncélzatú tankok még a támadás elején áldozatul estek a Luftwaffe zuhanóbombáziónak.

A KV típust, mely Kliment Vorsilov marsallról kapta a nevét, a T 34-el párhuzamosan fejlesztették. Vastag páncélzattal (90mm), hatékony löveggel (76,2mm), és számtalan önvédelmi géppuskával szerelték fel.
A német harckocsizók gyorsan megtanulták félni ezt a monstrumot, melyről a kis kaliberű páncéltörő lövedékek egyszerűen lepattantak. Gyakran csak a légelhárító alakulatok 88mm-es lövegei voltak képesek leszámolni a rohamozó nehéz harckocsikkal.
A háború előrehaladtával azonban megjelentek a hosszú csövű, 75mm-es német harckocsiágyúk, melyek már képesek voltak közepes távolságon harcképtelenné tenni a KV 1-eseket. A veszély elhárítására a tornyot, a törzset, illetve a futógörgők feletti részt kiegészítő páncéllemezekkel erősítették meg, melyeket hatalmas csavarokkal rögzítettek.
Később ez sem menthette meg a típust, mivel a 75mm-es KwK 42, és a 88mm-es KwK 36 már akár az orosz lőtávolságon kívülről is elpusztította a házsártos páncélost. Épp ezért a KV-1 és KV-2 harckocsik fokozatosan kikoptak az állományból, átadva helyüket a IS-típuscsalád szörnyetegeinek.A MAKETTRŐL:
A kitet vakon választottam, és mivel még nem igazán volt dolgom a Trumpeterrel, nem tudtam, mire számítsak. Kibontottam hazafelé menet, de túl sötét volt már ahhoz, hogy érdemi információt bogozzak ki a dobozból. Hazaérve azonban alaposan szemügyre vettem:

Hat szürke öntőkeret került elő, mindegyik egyenként becsomagolva. Az alvázat, és a tornyot külön kereten kapjuk.

A lánctalp gumi, de elég könnyen formázható. Szintén gumiból kapjuk a vontató acélsodronyokat is. Ilyesmivel még nem találkoztam, de élethűnek ígérkezik.

Két egyforma kereten kapjuk a futógörgőket, szépen, beszívódásmentesen. A páncéltest felső részét, valamint a lövegpajzs alkatrészeit egy kereten kapjuk. A lövegcsövet fúrni sem kell, de lehetőség szerint érdemes cserélni. A búvónyílások fedelei is szépek, főleg a belső felük.

Külön keretet kaptak a páncéltestre való rekeszek is.

Az egyik kereten vegyesen kapunk meghajtókereket, lámpát, géppuskát, és a többit.

Ami "Ehkranamivá" teszi a kitet, az is külön keretet kapott. A pót páncéllapokra öröm ránézni. A felhelyezésükhöz ki kell fúrni a nekik szánt lyukat.

Mint már korábban említettem, a torony, illetve a páncélteknőt külön kereten kapjuk. Részletességük minden várakozásomat felülmúlta.

Az összeállítási útmutató a matricázással együtt 10 lépésben foglalja össze az építést. Szép, világos, érthető. Apropó matricázás:
Egy páncéloshoz kapjuk a matricákat, szám szerint négyet.Összegzés:
Mit is mondhatnék? Kellemes munkának ígérkezik a dolog, bár még nincs konkrét elképzelésem a felhasználással kapcsolatban. Amennyiben lesznek fejlemények az építés folyamán, újra jelentkezem, feltehetőleg a "mi készül éppen?" rovatban. Addig is minden jót, köszönöm hogy elolvastátok.

Sziasztok!
A doboztető

Hát láttam már fantáziadúsabbat is...
A doboztet
A torony
A torony
A torony
A torony
Páncéltest
Páncéltest
Kiegészítő páncéllemezek
Kiegészítő pánc…
Ez megy a torony elejére
Ez megy a torony…
Futógörgők fölé...
Futógörgők föl…
Frontrész
Frontrész
Páncéltest
Páncéltest
A lövegpajzs alkatrészei
A lövegpajzs alkatr…
Futógörgők
Futógörgők
Géppuskák

Kicsit sorjás...
Géppuskák
Gyönyörű kibúvónyilások
Gyönyörű kibúvó…
Görgő közeli
Görgő közeli
Pótarmor hátfele
Pótarmor hátfele
Lánctalp, sodrony
Lánctalp, sodrony
építési1
építési1
építési2
építési2
építési3
építési3
építési4
építési4
építési5
építési5
építési6
építési6
építési7
építési7
építési8
építési8
Teljes
Teljes
2010.11.24.
Utolsó módosítás: 2011.12.05.
Rommel93
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Bravo93
2011.01.12. 22:28:52
Várjuk az eredményt!
Robert
2011.12.10. 08:46:21
Üdv.!
Építsd meg, biztos nagyon jó lesz.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció