Dragon 1/72 Sd.Kfz. 251/1 Ausf.D

Sd.Kfz. 251/1 Ausf.D

1:72, Dragon
Amikor megvettem a Dragon 1/72-es Sd.Kfz. 251-esét, úgy gondoltam, egy gyors dobozból épített makettet készítek, látványos festéssel. Nos ez nagyjából meg is valósult. Viszont a belső teret egyszerűen muszáj volt telezsúfolnom felszerelési tárgyakkal, hogy valami életet leheljek a dologba.
A makett ragyogó, részletgazdag, jól illeszkedik, tömíteni alig kell. A futómű bontása érdekes, de összeállított állapotban tökéletes. A gumi lánctalpat ragyogóan lehet ragasztani oldószeres ragasztóval, és a festést is jól bírta.
A belső tér berendezésénél leginkább maradék alkatrészekből dolgoztam. Preiser kézifegyverek, felszerelési tárgyak, Academy marmonkanna, és egy saját gyártású krumpliszsák. Ezt Altecho A+B puttyból „faragtam”. Szintén ebből az anyagból készültek a különböző rongyok, amivel az üresen maradt helyeket tömtem be.
A festés fázisai megegyeznek belül és kívül, így azt egyben írom le. Alapszínnek Tamiya és Gunze színekből kevertem egy nekem tetsző sárgát. Figyeltem, hogy a kelleténél jóval világosabb legyen, mert a munka során ez sokat sötétedik. Ezek után egy barnás filtert vittel fel, majd befolyattam a mélyedéseket, csavarfejeket feketével. Mindkét művelethez Pannoncolor művészolaj festékeket használtam Humbrol hígítóval. Ez után, még mindig művészolajjal, megfestettem az esőnyomokat. Fehér és fekete pöttyöket raktam a függőleges felületek tetejére, majd tiszta hígítós ecsettel finoman lefelé húzva elmostam a festékpöttyöket. Így halvány függőleges vonalakat kapunk, olyant, mint az eső által lemosott por.
Következő lépésként Vallejo model color-t használva megfestettem a kopásokat először egy világossárga színnel. Majd a foltok belső részét kifestettem nagyon sötét vöröses barnával. Ezt úgy kel megtennünk, hogy a folt alsó peremén maradjuk egy leheletnyi a világossárgából. A valóságban a lepattogzott festék esetén egy szintbeli lépcső jön létre, aminek alsó peremén törik meg a felülről jövő fény. Ezt hivatott utánozni ez a technika.
Néhány kopásba az esőnyomokhoz hasonló eljárással rozsdafolyásokat festettem. A matricák alá fényes, fölé pedig matt lakkot fújtam. A port is megalapoztam egy finoman ködölt Tamiya réteggel, majd rásegítettem egy kis pigmenttel.
A figurákat Tamiya és Vallejo akrilokkal festettem.
Belső tér_1
Belső tér_1
Belső tér_2
Belső tér_2
Belső tér_3
Belső tér_3
Belső tér_4
Belső tér_4
Belső tér_5
Belső tér_5
Festés fázis_1
Festés fázis_1
Festés fázis_2
Festés fázis_2
Festés fázis_3
Festés fázis_3
Festés fázis_4
Festés fázis_4
Festés fázis_5
Festés fázis_5
DSC_0075
DSC_0075
DSC_0081
DSC_0081
DSC_0085k
DSC_0085k
DSC_0088
DSC_0088
2008.04.27.
Tábor Áron (Archy), Budapest
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
dernimrod
2010.06.07. 14:53:23
Szia!
Élethűnek tűnik! Jól néz ki.
A plusz görgő, lánctalp, meg ponyva is "zsír", de nekem a katonák azok amik a legjobban bejönnek...
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció