EVOLUTION EM-35098 Modern Russian Soldiers 2014. és Krím 2014. Dioráma

EVOLUTION EM-35098 Modern Russian Soldiers 2014. és Krím 2014. Dioráma

1:35, EVOLUTION
A dolog úgy kezdődött, hogy szerettem volna a GAZ Tiger-t úgy elkészíteni, hogy egy diorámán áll és körülötte álarcos orosz katonák vannak. Azonban – mivel akkor én sehol sem találtam a katonáknak megfelelő alap makett készletet -, ez időlegesen hamvába hullt ötlet maradt, egészen mostanáig.

Mivel nekem semmi tapasztalatom nincs a katonákat mintázó makettekkel, annak idején egy fórumtárs hívta fel a figyelmemet az EVOLUTION BS-6 Big szettjére, ami már elsőre megtetszett nekem. Azonban olyan horribilis összeget kértek érte, amit én túlzásnak találtam, ráadásul három olyan figurát is tartalmazott, ami számomra quasi felesleges, két civil nő és egy kutyát simogató katona személyében. Szóval vettem egy nagy levegőt és úgy döntöttem, hogy egyelőre csak a két katonát tartalmazó szettet vásárolom meg. Ha megtetszik, később még kiegészíthetem a többi figurával is a meglévőeket külön is.

A BS-6 szett tehát 8 figurát tartalmaz, ebből 4 db „Digital Flora” camouflage egyenruhás katona, 2 db Gorka 4 gyakorlót viselő katona és 2 db civil, farmerban és kabátban lévő nő. Az általam megvásárolt szettben, a BS-6 szettben is megtalálható 2 db egymás mellett álló „Digital Flora” camouflage egyenruhás 2014-es, modern orosz katonát kapunk 1:35 méretben, gyantából. Ez a 2 db katona tehát nem csupán kettő egyforma katona, hanem két különböző katona, ami annyit jelent, hogy az egyenruhájuk azonos, ám néhány kiegészítő felszerelésük, tartásuk és egyéni fegyverük viszont különböző.

Fegyverek: Az egyik katonához egy AK-74M gépkarabélyt kapunk, a másikhoz pedig egy AS Val-t. Mindkettő rendszerben lévő, teljesen szokványos egyéni fegyver az orosz haderőknél. Az AK-val rendelkező katonához kapunk még egy távcsövet és egy az AK-hoz való bajonett markolatát mintázó kis gyanta darabkát. Nem járt viszont a szetthez semmiféle rádióantenna, összekötő zsinór a rádió és a sisak hangszórója között, sisak mikrofont se kapunk és amit én a leginkább sajnáltam és meglepőnek is találtam, nincs a szettben az egyéni fegyverekhez való taktikai szíj. Ez utóbbi azt gondolom kimeríti a probléma fogalmát, hiszen elsőre elképzelésem se volt, hogy hogyan vagy mivel pótolhatnám, ráadásul ennyi pénzért igazán belefért volna még ennyi. A gyártó weboldalán a mintának szánt, elkészített, festett maketteken is van taktikai szíj, valamint az egyik katonán sisak mikrofon is, ami végképp zavarba ejtő, hogy akkor ezt most úgy képzelték, hogy külön beszerzi a vevő, vagy hogy? Ám sajnos erre vonatkozóan sincs semmi információ, hogy hogyan és honnan és hol lehetne ezeket a kiegészítőket külön beszerezni. Ráadásul ez eléggé csalóka, hiszen aki nem figyeli a festés nélkül összeállított katonákat, amelyeken ezek a kiegészítők valóban nem találhatóak meg, az hajlamos azt hinni, hogy mindez megtalálható az általa megrendelni szándékozott készletben. Szóval ezek a dolgok azért eléggé lerontották az amúgy nagyon szép, részletes, minőségi kis figurák feelingjét számomra.

A csomagolást illetően, sajnos már ezzel is akadtak problémák. A kartondobozt kibontva azt tapasztaltam, hogy két külön kis nejlon zacsiban volt a két figura, karok, fegyverek és más tartozékok nélkül. Egy külön nejlonban a karok és a fegyverek és egy kisebb, külön negyedikben az AK-val rendelkező katonához tartozó távcső és a bajonett markolat. Nos, nem tudom ki volt az, aki azt gondolta, hogy így a legjobb elcsomagolni, de ellátnám azért tanácsokkal, ha most itt ülne előttem, miszerint ha már nem veszik a fáradtságot arra, hogy útmutatót mellékeljenek, akkor legalább úgy csomagolnák be az összeállítandó darabokat, hogy ne kelljen egy percet se azon filózni, hogy mi hová is való. És ebből adódóan következik a másik dolog, igen, sajnos semmiféle összeszerelési és festési leírást nem mellékeltek hozzá. Mivel tapasztalatlan vagyok, ezért nem tudom, ez a katonákat mintázó makett szettek esetében így szokás-e de ezt én meglehetősen furcsállom és nekem ez szintén nagyon nem szimpatikus dolog, különösen, ha a szett amúgy elég borsos árára gondolok. Igazán belefért volna még egy leírás, legalább arról, hogy milyen festékek szükségesek a szetthez. A készlet dobozának egyik oldalán nagybetűkkel jelzett webcím díszeleg, így megpróbáltam ott keresni valami leírás félét is, ha már a dobozba nem mellékeltek, gondoltam a hivatalos weboldalukon csak találni valamit, ám sajnos ez is csalódást okozott ebből a szempontból. A cég hivatalos weboldala, olyan – elnézést a kifejezésért -, mint egy csillogó-villogó farok. Vagyis gyönyörű, ritka szép és éles fotókat tartalmaz a cég által készített makettekről, makett szettekről és egy plusz oldalt szenteltek annak is, hogy diorámákon mutassák be a saját termékeik egy részét, ám semmi több. Se egy összeállítási, se egy festési leírás nincsen, se az, hogy a kiegészítőket, melyeket nem tettek a készletükbe hogyan és honnan lehet beszerezni, vagyis semmi, ami igazán hasznos lenne. Szomorú.

Mivel - ahogyan fentebb már kétszer is megírtam - eddigi tapasztalatom figurákkal nulla, körülnéztem a youtube-on, hátha találok valami hasznosat ezzel kapcsolatban. És igen, találtam. Igaz, konkrétan az általam megvásárolt szettel kapcsolatosat nem, ám más figurák festését nyomon követhettem. Hogy mennyit segített a dolog, az már más kérdés, szerintem nem sokat. Többnyire azt figyelhettem meg, ahogyan akrillal egymás után rengeteg festékréteget visznek fel egy figurára, főleg az arcon, árnyékokat és különböző átmeneteket képezve, hosszadalmas munkával és az egészből a filmen szinte alig lehetett valamit kivenni. Engem ráadásul pont az arc része nem annyira érintett, hiszen az én figuráim amúgy is álarcban vannak.

Így azután elkezdtem, a saját módszeremmel, vagyis úgy, ahogyan én jónak véltem. A megfelelő színek kiválasztása elég nehézkes volt. Még most sem vagyok biztos abban, hogy jól választottam, de ezeket találtam a makett boltban, amelyek a leginkább hasonlítottak az interneten fellelhető képeken szereplőkhöz, illetve a Krímbe érkezett felségjelzés nélküli orosz katonákról készített eredeti fényképeken szereplőkhöz. Állítólag figurák festéséhez a Vallejo festékek a legjobbak, ezért aztán én is ezeket vásároltam. Úgy gondoltam, a jármű makettekhez hasonló módon először festek és utána fogom összeállítani a kész figurát.

Az első gondot ugye rögtön annak eldöntése jelentette, hogy melyik karok melyik figurákhoz tartoznak. Mivel – ahogyan fentebb is leírtam már - leírás se volt a dobozban és nem is a figurák szerint voltak becsomagolva az alkatrészek, így ez tényleg kisebb gondot jelentett az elején.

Miután sikerült kitotózni mi hova tartozik, külön csoportosítottam és leszedtem róluk a felesleget, lesorjáztam őket. Szárazpróba, majd elkezdtem a festést, természetesen nagyító alatt. Először ecsettel befestettem rózsaszínű (Vallejo 70.835) és egy világosabb beige (Vallejo 70.804) keverékéből álló színnel az egyik katona maszkból látható arcrészét. Ezután fehérrel (70.919) a szemeit, majd feketével (70.861) kis pöttyként a szemszínét. Mivel ez nem sikerült tökéletesen, ezért javítgatni kellett, először a szemgolyó fehérjét, majd mivel az is túlcsúszott, újra rózsaszín keverékkel az arcbőr részét. Végül nagyjából sikerült olyannak kihozni, ami már hasonlított egy állarcból látható arc részre, de nem volt kis menet. Ezután lefestettem a katonát teljes egészében világoszölddel (70.974). Ekkor ért az a meglepetés, miszerint a festék nem terült rendesen és foltos lett, vagyis egészen pontosan a figurának akadtak olyan részei, amit nem fogott be az ecsettel rákent festék, hanem quasi foltokban visszahúzódott róla. Na ezeket elég nehezen sikerült eltűntetnem, mert akárhogyan próbálkoztam, mintha valami láthatatlan erő visszahúzta volna a festéket ezekről a részekről, egyszerűen nem akart a festék rajtuk maradni. Persze végül azért sikerült, de elgondolkoztam azon, hogy legközelebb ecsettel való festés előtt talán nem ártana valami alapozóval lefújni az egészet.

Jöhetett az árnyékolás, amit US Dark Green (70.893) és víz, nagyjából 30-70 %-os keverékéből készítettem el. Elég sokat kellett pacsmagolni és elég óvatosan, nehogy túl sok legyen belőle, mert hát elég gyorsan túl sok lett, ha nem vigyázott az ember. Mikor ez megvolt, egy középbarna Beige színnel (70.875) néhány barna foltot tettem az ecset hegyével minden felé a katona egyenruhájára, elég ritkán, mivel a „Digital Flora” orosz egyenruha nagy részén a zöld dominál és nem a barna, majd következett a leghosszabb ideig tartó művelet. A kis sötétzöld pöttyöket (70.980) szépen egyesével vékony kisecset hegyével felvinni a katona egyenruhájára. Nos, azt gondolom kijelenthetem, hogy ez volt a legunalmasabb része is az egésznek. Mintha sose akarna vége lenni. Ugyanakkor nem kellett különösebben vigyázni, hiszen a kis pöttyök jóformán összefüggő egységet kellett, hogy képezzenek, apróbb kihagyásokkal. Értelemszerűen a valóságnak teljesen hűen, amolyan digitális módon, apró kockákat készíteni, ilyen mennyiségben és ilyen kicsiben lehetetlennek tűnt, ezért azzal nem is próbálkoztam. Szerintem ahhoz valami matrica féle kellett volna. Az azonban nem volt.

Mikor végre valahára ez is megvolt, a fekete és a fehér színek keverékéből egy amolyan sötétebb szürke színnel befestettem a mellényen és a hátizsákon lévő szíjakat, a sisakon található szemüveget, valamint annak szíját és a térdvédőket. Kicsit még sötétítettem a szürkén és következtek a bakancsok. Végül fehér és víz 30-70 %-os keverékéből „árnyékoltam” a fekete részeket.

Mikor ez is megvolt, újra elővettem a világoszöldet és vékony ecsettel kihúztam az egyenruha gyűrődéseit és a mellényzsebek plusz a hátizsákok, zsebek széleit. Bár eredetben a csatok valószínűleg szintén fekete színűek, én érdekesebbnek gondoltam, ha Gunze H8 Silver festékkel és egy vékony ecset hegyével kihúzom azokat. Kérlek nézzétek ezt el nekem. A másik katonával ugyanígy jártam el, annyi különbséggel, hogy annál az arcbőr színét és a szemek festését csak az egyenruha világoszöldre festését követően készítettem el.

A fegyvereket illetően, az AS Val-t készítettem el elsőnek. Fentebb már megírt számú Vallejo feketével festettem le, majd Gunze H8 és Gunze H18 használatával kicsit fémes árnyalatot adtam neki itt-ott, majd Gunze H329 Sárga és Gunze H3 Piros keverékével, egyfajta narancsszínnel festettem be a tus és a markolat részeit. Az AK-val kicsit megszenvedtem, mert amikor végeztem az ecsettel, Vallejo feketével való festésével, nagyon nem tetszett a végeredmény. Nem olyan volt a fekete, amilyennek szerettem volna és sajnos közelről látszódtak az ecset húzás nyomai, valamint a fegyveren lévő apró rések, mint pl. a csőszájfék végén lévő, eltömődtek. Ezért aztán előszedtem a kompresszoromat, szórópisztolyomat és Gunze feketével lefújtam, majd ezekután Gunze H18 fém színnel óvatosan kihúztam a széleket és a tűzváltó kart. Összehasonlíthatatlanul jobb lett.

Ezekután Felragasztottam a karokat és a fegyvereket, Loctite pillanatragasztó géllel, mert ez nem folyik, ott marad ahová nyomom, ugyanakkor jól is ragad. Ennek ellenére se volt egyszerű, egyfelől mert a két kart, plusz a fegyvereket nehéz volt jól összehozni, eleinte nem is tudtam, hogy melyiket tegyem fel előbb, vagy talán egyszerre kellene-e. Szóval végül sikerült, ám ekkor vettem észre, hogy az egyik katonán néhány helyen nem ér össze teljesen a kezeket mintázó résszel. Megpróbáltam ezt orvosolni, viszont a tömítő pasztában nem igazán bízom, ráadásul nem tudom hogyan viselkedne akkor, ha nem műanyaggal, hanem gyantával akarom összehozni. Ezért aztán a sorják közt, amiket leszedtem még a legelején, próbáltam keresni olyan kis darabkákat, melyeket itt-ott alakítgatva sikerül nagyjából eltűntetnem a hézagokat. Csodák csodája, sikerült. Ezután festékkel tűntettem el a még szabadon maradó hajszálnyi réseket a már előbb említett helyen és a karok törzzsel találkozásánál, mert sajnos ott is maradtak. Szerencse, hogy a Vallejo festékek elég sűrűek és kicsit gumiszerűen száradnak – nem tudom ez szándékos-e a gyártóktól -, így nagyjából alkalmasak ilyesmire is.

A következő lépésben szétvágtam egy USB kábel vezetékét és a benne lévő kábel sodrott fém részét is szétvágtam, majd az így keletkező szinte hajszál vékony kis vezetékekből kialakítottam először a rádió összekötő kábelét. Ez úgy történt, hogy csipesz segítségével körkörösen felcsavartam egy nagyon vékony, hengeres kis gyanta csonkra, majd leszedtem róla, végül ecsettel befestettem feketére. Így nagyjából olyan alakja lett, mint egy tekert összekötő zsinórnak. Pillanatragasztóval a helyére ragasztottam a két végét. Egyiket a katona mellényének egyik felső zsebében lévő „rádióhoz”, másikat pedig a sisakhoz. A sisak hangszóróval egyszerűbb volt. Fogtam egy másik kis vezeték csonkot, enyhén meghajlítottam, hogy íve legyen, majd befestettem feketére és a végére tettem egy nagyobb festék pöttyöt a Vallejoból. Így olyan lett, mint egy mikrofon. Felragasztottam a sisak oldalához és már kész is volt. Az antenna még egyszerűbb volt. Fogtam egy harmadik darab kis vezetéket, befestettem feketével, enyhén meghajlítottam, méretre vágtam és az egyik végét hozzáragasztottam a katona mellényzsebéhez, ami a „rádiót” rejti.

Ezt követően némi fejtörés után úgy döntöttem, hogy a taktikai szíjakat egy kiürült, Dove utántöltős műanyag tubus felső részéből próbálom kialakítani. Tehát levágtam a felső részt, majd abból is levágtam egy kb. 2 mm-es részt. Sajnos még ez is túl szélesnek bizonyult, ezért aztán ebből is még vágni kellett, hogy keskenyebb legyen. Szemmérték után készítettem, úgyhogy fogalmam sincsen, hogy milyen széles lett végül, de nagyjából sikerült a méretet eltalálnom úgy vélem. Ecsettel befestettem Vallejo Light Yelow (70.949) és Vallejo Rojo Beige (70.804) keverékével. A pontos arányt nem tudom, mivel ezt is ránézésre kevertem össze, de a sárgából mindenképpen többet tettem bele. Talán olyan 80-20 % lehet az arány a srága javára. Amikor ez megvolt és megszáradt, csipesszel megfogtam és beragasztóztam az egyik végét. Beillesztettem a helyére és amint megragadt, szépen lassan haladtam tovább a ragasztásával, egészen addig, amíg már csak a másik vége volt hátra. Ekkor levágtam a felesleget és beragasztottam a helyére. A másik katona esetében ugyanígy jártam el. A különbség a két katona között csak annyi, hogy míg az AK-val rendelkezőnek egy ponton illeszkedő taktikai szíjat készítettem a fegyveréhez, addig az AS Val-lal rendelkező katonának két ponton illeszkedőt. És ezzel lényegében készen is voltam a két katonával.

Dioráma:

Másodszor készítek diorámát, de az első nem tudom, hogy tekinthető-e annak. Végülis talán igen, bár meglehetősen kezdetleges próbálkozás volt. Az is a GAZ Tiger-hez készült, azonban már amikor elkészült, akkor sem találtam megfelelőnek, így aztán mikor készen volt a két szintén hozzá készített orosz katona, elhatároztam, hogy készítek hozzá egy új diorámát is.

A koncepció megtervezése nem volt egyszerű. Igazából annyi mindent szerettem volna elhelyezni rajta, hogy be kellett lássam, az úgy nem fog menni, mert egy komolyabb terepasztal lesz inkább a végeredmény, amihez viszont a mindössze két katona és egyetlen jármű mennyisége nem elégséges. (Még így is kevésnek találom a mindössze két darab katonát.) Ráadásul lehet, hogy hónapokig készülne. Szóval vettem egy nagy levegőt és minimalizáltam a terveket. Végül, így se lett éppen aprócska, de nem is hatalmas és a vitrinemben is szépen elfér.

Azzal kezdtem, hogy megvásároltam a hozzávalókat. Először vettem egy fa táblácskát a művészboltban, majd egy doboz glett anyagot, kétféle csiszoló papírt, végül pedig apró, valójában makett vasutak töltéséhez szánt kövecskéket és fű imitációt. Utóbbi kettő BUSCH gyártmány. Pigment porom (Humbrol weathering powder és Star Dust weathering pigments Vietnam Earth) és földalapnak való „kencém” (Vallejo 26.219 brown earth) még maradt az előző próbálkozásomból, így ezeket nem kellett újra vásárolnom.

A terv tehát az volt, hogy a dioráma egy 2014-es krími útlezárást fog ábrázolni a két orosz katonával és a GAZ Tiger-rel, kicsit megspékelve még pár betontömbbel, egy krími laktanya előtti két út találkozásában. Értelemszerűen, a laktanya kerítése és kapuja ábrázolásáról rögtön letettem, mivel az már nem férne el egy normálméretű diorámán. Viszont valahogyan szerettem volna érzékeltetni az ottlétét és az utak találkozásáét is, ezért a laktanya kapuja előtti utat szegélyező, festett járdakövekkel körberakott és apró kövecskékkel feltöltött részt terveztem elhelyezni a dioráma egyik sarkába. Szembe vele viszont az út másik felét szegélyező föld részt terveztem, a kettő közé pedig értelemszerűen az aszfalt utat. Nos, találtam az Interneten hasonló fotókat amiből kiindulhattam a külső elemeket illetően, azonban értelemszerűen, a hasonlóság az általam tervezettel nem teljes. Tehát ez mindössze csak egy az én képzeletemből kipattant jelenet, így ebben a formában soha nem létezett, ezt azért szeretném hangsúlyozni, még akkor is, ha esetleg egyesek szemében ezzel sokat veszít az értékéből.

Első lépésben szórópisztollyal lelakkoztam a fából összeállított táblácskát, majd a kis fa lécek közti apró rések ellensúlyozására, alulról ideiglenesnek szánt módon leragasztottam szigetelőszalaggal, nehogy véletlenül kifolyjon rajtuk az amúgy elég sűrű glett anyag. Ezután lekentem a gelttelővel, majd száradás után amennyire lehetett simára csiszoltam.

A járdaköves rész imitációját szintén glett anyagból készítettem el. Először keménypapírból készítettem egy félkör alakú szalagot és azt ideiglenesen papír ragasztóval oda fogattam a dioráma sarkához, majd az így „elkerített” részt feltöltöttem glett anyaggal. Száradás után leszedtem a keménypapírt, majd szikével formáztam a glettel így megalkotott magasítást, elválasztó réseket vágtam, hogy kövekből összerakottnak tűnjön, végül ezt is csiszoltam. Mikor ez megvolt, lefestettem az egészet fehérrel, majd még a teljes száradás előtt minden második "követ" kimaszkoltam szalaggal és a maszkolatlan részeket lefújtam feketével. Mikor leszedtem a maszkoló szalagokat, itt-ott kisebb foltokban hozta a fehér festéket is, ezáltal értem el, hogy kissé kopottnak látszódjon.

Mikor ez is megvolt, elővettem a fekete, finom csiszolópapírt, ami az aszfaltot volt hivatott megmintázni és a járdakövekkel kirakott rész félkörívét kivágtam belőle, végül szépen mellé beillesztve felragasztottam a glettelt alapra. Ezután lekentem Vallejo 26.219 brown earth „kencével” a félköríves rész tetejét, majd még száradás előtt gyorsan beszórtam a vásárolt kis barna kövecskékkel. Azt kell mondjam, talán ez a rész sikerült szerintem a legjobban.

Az útburkolati jeleket maszkolószalag segítségével készítettem, Gunze matt fehérrel fújtam, majd szintén Gunze H308 szürkével, szintén szórópisztoly segítségével antikoltam a teljes aszfaltnak szánt felületet. Nem sok látszott abból, hogy ez két út találkozása, ezért próbáltam az antikolással is érzékeltetni ezt a fordulások nyomaival, ám ebből végül nem sok látszik, hiszen a GAZ Tiger pont ott helyezkedik el.

Ezt követően szintén a Vallejo barna „kencével” vékonyan bekentem a félköríves, járdakő imitációval szembeni részt. Hogy teljesen egyenes szép felületet adjon az út mellett, azt úgy értem el, hogy előtte lemaszkoltam az aszfaltos rész szélét, majd mikor végeztem a felkenéssel, még száradás előtt leszedtem. Így végül szép, egyenes felületet adott. Még szintén száradás előtt nagyon keveset rászórtam az apró kövecskékből is. Miközben száradt, a glett anyagból innen-onnan leszedett, letörött kis darabkákból is kiválasztottam néhányat, melyek hasonlíthatnak nagyobb útszéli formátlan kövekre és felragasztottam őket pillanatragasztóval, majd Gunze H37 barnával lefújtam őket és itt-ott a föld részt is, hogy ne legyen teljesen egyforma. Végül a már előző kis dioráma próbálkozásomnál is jól bevált Humbrol weathering powder és Star Dust weathering pigments Vietnam Earth pigment porok keverékét is, szépen aprólékosan ecsettel felhordtam erre a részre. Próbáltam ügyelni arra, hogy a széleken kicsit világosabb legyen, végül azokon a részeken, ahová a betontömböket képzeltem, apró földes részt készítettem az aszfaltút szélére, mintha onnan húzták volna ki a két tömböt.

A betontömböket szintén a már sokmindenre jól bevált glettelő anyagból készítettem. Három tömböt öntöttem ki, egy szivacsból készült, eredetileg szögletes formájú rajz kréták tárolására tervezett formába. Mikor kiszedtem a formákból, értelemszerűen a szivacsot szét kellett tépkednem, ám a tömbök meglepően jól sikerültek szerintem. A rajtuk lévő repedések, törések azt kell mondanom, hogy eredetiek. Vagyis akkor keletkeztek, amikor kiszedtem őket a szivacsformából, de ez még jól is jött ugye. Kicsit faragtam és csiszoltam rajtuk itt-ott, majd előbb fehérrel lefestettem, majd szürkével itt-ott árnyékoltam, végül Gunze matt fekete és víz kb. 30-70 %-os keverékével a repedéseknél és grafit porral a széleken antikoltam. Mikor megszáradtak apró kis drótokat ragasztgattam rájuk a megfelelő helyekre, pillanatragasztóval, imitálva a vasbetonból kiálló kusza vasrudakat, majd kettőt közülük az egyik szélükön szintén enyhén bekentem a már fent említett pigment por keverékével, mintha földes lenne az a részük, ami érintkezett az útszéli földdel.

Ezzel lényegében készen volt a dioráma, már csak el kellett helyeznem rajta a GAZ Tiger makettjét, a beton tömböket és végül pillanatragasztóval ráragasztani a katonákat.

Fű: Ami azt illeti, sehogyan se boldogultam a BUSCH vékony szálakból álló fű utánzatával. Egyszerűen nem tudtam mivel csomóba fogni, pedig próbálkoztam csipesszel is. Folyton szanaszét hullott, Tele lett vele minden, az asztalom és a padlóm egyaránt és úgy nagy általánosságban semmire se volt jó. De persze lehet, hogy ez az én hibám, hiszen még sosem próbálkoztam ilyesmivel se, tehát ebben is várom az építő jellegű kritikákat, tanácsokat.

Aki úgy gondolja, ez a két katona kevés ide, az szerintem jól gondolja. Ezért a tervekben szerepel, hogy legalább még kettőt készítek majd hozzá, egyet a Tiger fegyverei mögé és egy sofőrt.
Krím 2014 dio
Krím 2014 dio
Krím 2014 dio-1
Krím 2014 dio-1
Krím 2014 dio-2
Krím 2014 dio-2
Krím 2014 dio-3
Krím 2014 dio-3
Krím 2014 dio-4
Krím 2014 dio-4
2014 krím dio-4
2014 krím dio-4
2014 krím dio-6
2014 krím dio-6
2014 krím dio-7
2014 krím dio-7
2014 krím dio-8
2014 krím dio-8
2014 krím dio-11
2014 krím dio-11
2014 krím dio-12
2014 krím dio-12
2014 krím dio-10
2014 krím dio-10
mors-18-Doboz
mors-18-Doboz
mors-12
mors-12
mors-14
mors-14
mors-15
mors-15
mors-18
mors-18
2014 krím dio-13
2014 krím dio-13
2015.09.06.
Utolsó módosítás: 2015.09.08.
_DEL_Alfio, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Israti71
2015.09.29. 07:09:00
Szia!Összességében jó kis jelenet.A cikk is jól meg van írva,szerintem nagyon részletes és élvezhető! Üdv:D.A
bagdady
2015.09.29. 09:36:23
üdv
nos íme egy másik vélemény, túl hosszú a leírás, a fegyverek és csomagolás témakör teljesen felesleges,ennyire kibontva mindenképpen.
Az USB kábel és abból készült "telefon zsinór készítése szerintem szintén kimaradhatott volna,ez makettező iskola 1 osztályos anyag és ha ez bárkinek nem jön le elsőre, hogy így kell csinálni az hagyjon fel a hobbival.
A jármű terepfestése meglehetősen elnagyolt,nem kidogozott ,a fehér elválasztó csík virít hogy most lett oda fújva.
Az úttest széle vonalzó egyenes milliméter pontosan és miért salakszínű a pótkerék járófelülete? nem mondom hogy ezt nem lehet megideologizálni de miért?
Amennyiben kezdő vagy mint írod is akkor nem kellene egyből horror áron vásárolni dolgokat,de persze itt bejön a mi közöm hozzá effektus
vrauko
2015.09.29. 09:57:17
Mindenki úgy makettezik, ahogy akar, vagy ahogy tetszik neki. Szerintem enyhén szólva nem elegáns (határozottabban fogalmazva: bunkó) dolog így ledorongolni valakit, hogy makettező iskola első osztály... hát nem mindenki egyből akadémikus, pláne nem kezdő korában, kedves bagdady. Hagyjon fel a hobbyval...? Meg ha kezdő, minek vesz... nagyon helyes. Úgyis túl sokan maketteznek, túl sokan tartják el az ipart és kereskedelmet és szaksajtót kis hazánkban is, hadd hulljon a férgese. Pfúj.
bagdady
2015.09.29. 10:53:19
kedves vrauko
sok mindent el lehet mondani rólam ,de azt nem hogy sima modorú vagyok ez igaz.
Az amit leírtam maximálisan vállalható és igaznak vallom még ha nem is egy politikus szöveg írója vetette "papírra.
Makettországunkban mindenki égbe dicséri a kampiját és tesznek az ismeretlenre ,aki nem kap semmilyen visszajelzést max egy lagymatag "nagyon klassz lett grt dicséretet.
Jómagam nem csinálok diorámát mert nem tudok olyan minőségben amit elvárnék egy ilyen témától,itt persze kettéválik a téma mert attól még valaki kirakhatja otthon a papír repülőit a vitrinbe és elé írhatja hogy MIG 21,de ne akarjon versenyre vinni ilyet.
A hagyjon fel a hobbival pedig kiragadott szövegrész (mint a politikusok teszik általában) mert ez nem arról szólt hogy Alfio fel kell hogy hagyjon a hobbival,pont ellenkezőleg, hisz ö rájött a spanyol viaszra nem?
félve kérdezem ,de te valami multinacionális makettkiegészítőket gyártó cég termék menedzsere vagy?
Egy igazi makettezőt a belső tűz hajtja élőre nem pedig valami marketing cég
vrauko
2015.09.29. 11:28:47
Na persze, multicég. Fél évszázada kezdtem makettezni kábé, endéká, sprőd, fehér műanyagból készült utasszállítókkal, meg csehszlovák, szürke moravával, ilyesmivel. Azóta egyet s mást megértem, a makettezésben is megváltozott pár dolog, de egy dolog nem változott: a bunkó modor akkor is az volt, meg ma is az. De ha valaki azzal dicsexik, hogy ő nem sima modorú (azaz szándékoltan bunkó), hát lelke rajta. A modor mint olyan, akaratlagosan befolyásolható, tanulható, tehát az, hogy én surmó vagyok, nem valami jó magyarázat, mer' amilyen a mosdó, olyan leszen a törölköző. Ama belső tüzet viszont, ami a makettezőt hajtja, elég könnyű kioltani, és elvenni valakinek a kedvit a tapló megnyilvánulásokkal. Itt be is rekesztem eme vitát a magam résziről, részint mer' úgy látszik, nem sok mindent értettél meg abból, amit írtam, részint meg nem hiszem, hogy az idelátogatók éppen erre kíváncsiak.
bagdady
2015.09.29. 12:54:01
tehát az hogy semmire nem reagálsz az általam közöltekből csak a modoromat savazod,az neked normális és elfogható?
Amennyiben van cenzúrázható "bunkó rész a soraimban kérlek jelöld meg ,ez nekem nem egyértelmü
Israti71
2015.09.30. 06:52:11
Szabolcs (bagdady)! Alfio válasza kapcsán megnéztem a Te cikkedet is,és azt láttam hogy az egy általam is kedvelt harcjárműről szól.Mivel favorizálom az IDF járműveinek mekettjeit,most is vettem egyet,egy Meng Achzarit Early verziót.
Engem az érdekelne hogy a festést pontosan milyen kódszámú Model Master festékkel festetted,mert az az igazság hogy már kezdem unni a sok simai szürke színt és szeretném ezt a PSZH-t olyasmi homokszínre fújni mint amit a Merkaván alkalmaztál?
D.A
Benedek
2015.09.30. 09:18:27
Nekem alapvetően tetszik,kár hogy nincs annyi időm makettezni mint amennyit szeretnék.Szép munka! Az a lényeg,hogy a készítő örömét lelje mind az építésben,mind pedig a végeredményben . Én a világért sem tenném közprédára az enyémeket,pedig van pár elkészült példányom,versenyen is csak egyszer voltam,és a helikopter kategóriát meg is nyertem,de ez még az időszámítás előtt lehetett valamikor 1991-ben...További hasznos makettezést kívánok!
begyuzs
2015.09.30. 10:55:40
Szia Alfio

Összességében nem rossz,de szerintem a Tiger festése nem lett szép.Sokat javítana rajta,ha szépek lennének a kontúrok,mert alapjában véve az összeállítás nem tűnik rossznak.Ha pisztollyal fújod ki kell maszkolni,de ecsettel is sokkal szebbet lehet festeni kis gyakorlás után.
A figurák szerintem jók lettek.Főleg annak tükrében,nehéz jól festeni ezt a mintát.
Sajnos útmutatót a legritkább esetben mellékelnek figurákhoz.Sok 1:9-es,1:10-es mellszobrot gyüjtöttem össze az évek alatt,azokhoz sincs semmi,festést is csak a dobboztető /meg persze külső referencia alapján lehet kisakkozni.

Amúgy a fegyver nem AS VAL,hanem VSS Vintorez,pont a legjobban látható rész -a tus- különbözteti meg a leginkább a két típust.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/VSS_Vintorez_and_AS_Val_Conscript_day_in_Moscow_2011_01.jpg

A talaj alapjaiban nem rossz,de nagyon pormentes az aszfalt,fényesek a fekete-fehér kövek,és a barikád "kövek" sem élethűek. Némi POR sokat javítana az összképen !
Remélem nem veszed sértésnek,ezek javítható "hibák" ,mindenképpen az élethűséget javítaná,és a fejlődésedet segítené elő.
További jó munkát kívánok.
Peti
Israti71
2015.09.30. 12:32:38
Köszi Alfio! Vágj bele,szép harcjármű és makettben is az:-) D.A
bagdady
2015.09.30. 14:51:03
Israti71
a szin Model Master Enamel Israeli Armor Sand/Gray
Alfio
a nem akarásnak nyögés a vége, ha mindent tagadsz attól még a tények tények maradnak,de ha te porcukorral leöntve szereted...
és végül egy is önostorozás az ém merkavámat nem tartotta méltónak a hivatal arra hogy megjelenjen,többek között ezért sincs kommentelve,biztos vacak volt nem?
bagdady
2015.09.30. 15:56:07
Alfio
2 dolog jutott az eszembe az egyiket nem irhatom le mert csuúnya de nagyon rád llik hidd el, a másik pedig hogy ha ilyen kommenteket kapnék mint te amiböl a legjobb is csak egy "kettes alá nem olyan rossz ülj le,nos ilyenböl nem kéne de mint irtam is nem jelent meg,felfogtad ?vagy ha nekem nemb hiszel kérdezd az oldal szerkesztöjét
bagdady
2015.09.30. 20:35:41
írok majd privátba neked a szánalom.hu ra
Nem szép dolog ha szembe hazudsz saját magadnak, fogadd el az igazságot és próbálj meg inkább a "vödöring,festési technikákra koncentrálni. Az ember csak sok munkával és alázattal tudja fejleszteni a kész makettjeinek minőséget.
Az alázatba belefér az is ha nem tetsző kritikát kapsz és azt feldolgozod. Na persze nem csak úgy ha finoman cukrozva tálalják és szinte már dicséretnek vehető (vagy te annak veszed)
Az aszfalt nem úgy egyenes nálad mint egy út hanem mint egy rajzlap,a úttest elválasztó sávja pedig úgy életszerütlen mintha egy patika tiszta szürke papírra fújtál volna egy tökéletes fehér csíkot, a gumi ha már lecserélt akkor legyen meggyötörve megöregítve mert így csak egy barna járófelületű vadi új gumi ,érted ?
úi: a helyesírási hibákkal csak a vesztes pozícióban levők jönnek elő hidd el ez itt értelmetlen riposzt
qiez
2015.09.30. 23:14:00
Alifo,

műgyanta figurák esetében soha nem mellékelnek se festési útmutatót, sem egyéb kiegészítőket, úgy mint fegyverszíj, sisakmikrofon, vagy kommunikációs készülékek zsinórjai. Ezeket magunknak kell elkészíteni, vagy kiegészítőként beszerezni. Fröccsöntött kittek esetében általában a doboz hátulján található az összeállítási útmutató és a használandó festékek gyártói kódjai, valamint keverési arányai. De szíjakat, zsinórokat itt sem mellékelnek, azokat ezeknél a készleteknél is külön el kel készíteni. Nagyon sok figurakészlettel volt már dolgom, de eddig egyetlen orosz gyártó viszonylag olcsó fröccsöntött figurakészletéhez mellékeltek fegyverszíjat, valamint egy kínai gyártó egyik szintén fröccsöntött kittjéhez adtak fotómaratott mikrofont és fülest. Ami még lényeges különbség a gyanta és a műanyag készletek között, hogy az előbbinél a dobozon magáról a kész figuráról látható fénykép, még az utóbbinál rajz mutatja be a figurákat, és ritkán ugyan, de megtörténik, hogy az összeállított figurák mozdulatai, vagy testtartása nem egyezik a dobozgrafikán láthatóval.

Meglehetősen parázs vita alakult ki, ahogy olvasom. Jómagam begyuzs véleményével tudok a leginkább azonosulni, ami lényegében ugyan az, mint bagdadyé, csak nem annyira nyers:) Annyit tennék hozzá, hogy mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ez a második diorámád, és ha jól értem, az első figuráid. A jármű, a figurák és a betonakadályok elrendezése tetszik, de tényleg nagyon steril az egész. Én úgy gondolom, hogy nem csupán por volna indokolt, de egy kevés törmelék is, hiszen erősen sérült betonelemeket is bemutatsz ezen a munkán. Feldobhatnád esetleg egy forgalmi jelzőtáblával, vagy netán egy óriásplakát részlettel valamelyik oldalon, ez életszagúbbá tenné a kompozíciót, csak kérlek ne hordót tegyél rá, mert a legtöbb diorámán van hordó ami sok esetben a téma miatt illik rá, de még több esetben nem, csak azért teszik oda, mert jól néz ki, és ilyen formán közhelyes.. Viszont: nem értem az útszakasz konstrukcióját. Az egyik oldalon íves, mintha egy kanyart imitálna, de szemben meg egyenes. Ha esetleg a cikkedben erről tettél említést, akkor mea culpa, de megvallom, nem olvastam végig az egészet, mert én is késsé hosszúnak találom a cikket annak ellenére, hogy dicséretesnek tartom a maximalitásra törekvést az építési leírást és a cikkírást illetően.
qiez
2015.09.30. 23:45:58
Hát igen, mea culpa! Kibogarásztam, tényleg van magyarázat az úthoz. Azonban szerintem ebben a méretarányban, ilyen kisméretű alapon ezt nem lehet úgy meg csinálni úgy, hogy egyértelmű legyen, ami nem szorul magyarázatra. Olvasom, hogy laktanya előtt. Ezzel kapcsolatban két dolog merült fel bennem. Az első, hogy ilyen formán laktanya előtt nem zárnak le utat, mert akkor ők sem tudnának kivonulni, ha kell. A másik, hogy ha mégis ragaszkodunk a lezáráshoz, akkor a poros oldalon vagy legyen durvább a terep, vagy zárd le mondjuk egy szalagkorlát részletével, mert így csak le kell hajtani az aszfaltról, és porosabban, meg zötyögősebben, de ki lehet kerülni az útakadályokat. Ha jól értem, csak a katonákat ragasztottad le. Ez esetben megoldás lehet az is, ha a Gaz hátulját túllógatod az aszfalton, vagy az egyik betonelemet helyezed el félig a földes részen. Remélem sikerült megtalálnom az aranyközéputat, és senki nem veszi sem bántásnak, sem indokolatlan dícséretnek egyik fél sem. Próbáltam annyira építő lenni, amennyire csak lehet.
atyitibi
2015.10.01. 12:03:44
Sziasztok makettezők !
Mindig vidám perceket szereztek mikor jó magyar szokás szerint a makettezésről cseréltek eszmét . Már kezdek rájönni hogy ez is a makettezés szerves része ha a munkánkat ki visszük a műhely szobából és azt megvillantjuk a nagy érdeműnek . Ezen a próbán akarva akaratlanul mind átesünk ,kérdés csak hogy mekkorát sérülünk az esés közben .:) De a lényeg hogy tetszik-e a makettezés annyira hogy ezt tekintsd a hobbidnak még jó ideig ,addig míg el nem jutsz odáig hogy elcsendesedjen a kritika .
vfrtom
2015.10.01. 12:41:07
Alfio, ne haragudj, de nem védeni szeretném bagdady-t, de a te stílusod sem különbözik az övétől. Válaszul a - szerinted sértő- hangnemre ócsárlod a másikat. Ez talán még rosszabb.
cirmos
2015.10.06. 19:55:12
Sziasztok Kollégák!
Én is a port, kopást hiányolom, de kicsit máshogy. Nem észt osztok, inkább kérdezek és ötletelek.

Először: a krími területen (meglepetésemre) van hasonló árnyalatú vörös föld. Találtál-e a környékre, városokra keresve képeket? Az út állapotát, színeit, szegélyezését, oldalsó melléöntéseket, stb. szépen bemutathatja. Némi lakk, gipsz, csiszolás, forma révén és sok festéssel csodát lehetne tenni.
Ebből adódik a többiek kritikája: por. A krími terület elég szeles, főleg a tengeri zóna. Biztos, hogy a finom por mindent megül, megkoptat. Beporozva talán feldobná a törött úttorlasz-elemeket is.

Kocsifestés, figurák - a többiek mindent hozzátettek.

Remélem, nem sértődik meg senki. :)
bagdady
2015.10.09. 20:35:20
Alfio
miért vagy ilyen pikirt ha kapsz egy jóindulatú támogató kritikát? úgy érezted ,hogy irnod kell ide egy cikket a művedröl,ez rendben van,de miért gondoltad hogy csupa arany ragyogás lesz a jutalmad? neked ha x ember mondja hogy nem rossz a járgány vagy a dio viszont kellene még dolgozni rajta ,esetleg van ami nem frankó akkor nem esik le semmi?
cirmos
2015.10.11. 10:30:45
Alfio
További munkádhoz, makettjeidhez sok örömöt kìvánok! Nem foglak további bántó kritikával fárasztani, fontosabb dolgom is van. Mindkét macskám fosik.
Gotha
2015.10.12. 12:21:03
-Szerintem csak az útburkolati jelek vannak sűrűn. A többi 👌
T.Csaba
2015.10.12. 21:17:40
Én eddig csak olvastam az itt folyó adok-kapok-ot,de most meg kell szólaljak,mert ezt már nem bírom.
Sajnálom,hogy a cikk szerzőjének ilyet kell írnom!
Alfio!Nem olvastam a többi cikked,így nem tudom ott milyen hangvételű üzengetések folytak.Abban biztos lehetsz , hogy ez után nem is fogom őket elolvasni!Bár gondolom ez téged nem érdekel. :)
Szóval,hogy ezzel a makettező szinttel amivel rendelkezel feltöltesz egy cikket,amire a többiek reagálnak (ki így,ki úgy) és erre Te ilyen alpári módon mocskolódsz , ez egy vicc!Javaslom vagy fogadd el a kritikát és tanulj belőle ( hidd el van mit,nagyon sokat) vagy ha nem bírod az építő jellegű kritikát , akkor ne tölts fel több cikket még vagy 20 évig és rettentő alázattal olvasd és nézdd az itt irányodba pozitív szándékkal megnyilatkozók munkáit!
És köszönöm én nem kérek erre egy gyülöletből írt választ! Vegyél egy nagy levegőt , gondold át miről szól ez az oldal és ha emberi módon tudsz kommunikálni majd akkor tegyél fel cikket!
slawter
2016.05.06. 19:06:04
Heló!

Végre rájöttem, mi tenné számomra élőbbé a képet. Egy-két shade. Mint mondjuk a citadel Nuln oil a kő felületén, typhus corrosion a koszolódórészeken - alváz felé...
Szerintem pár iylen festék beszserzésével sokkal realisztikusabb lehetne a modell, kiemelné a részeket, egyben jó irányba vinné el a részleteket.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció