Egy német tévedés Norvégiában

Neubaufahrzeug 2

1:72, Dragon
Egy kezemen meg tudom számolni, a Harmadik Birodalom páncélosait a makettgyűjteményemben. De ez a téma érdekelt, hát nekivágtam.
Vannak harcra készült harckocsik és olyanok, a „plakáttigrisek”, amik jól mutattak a díszszemléken és a plakátokon, de a valóságban hatásuk sok kívánni való hagyott maga után. Ilyen volt a szovjet hadaknál a T-35-ös, öt tornyú, szárazföldi csatahajó, a korlátozottan sikeres T-28 és a németeknél a szintén valóban mutatós „Újmódi-jármű”, három toronnyal büszkélkedő Neubaufahrzeug. Ha azt mondom, hogy nem volt túl nagy siker a bevetésük, nagyon finoman fogalmaztam. Összesen öt példány készült két variációban. Majd eljött az éles bevetés. 1940-ben Norvégiát vette célba a Harmadik Birodalom. Itt tettek partra néhányat a fent említett harckocsik közül. Az amúgy nem túl hatékony norvég védelem azonban leszoktatta a furikázásról a Neubaufahrzeug-ot vezető katonát, tűz alá véve a vezetőállást nehézpuskákkal átütve a gyengének bizonyult páncélzatot. A további bevetéseket ezzel a típussal éppen a hk. vezetők ellenkezése miatt törölték is. Egy évvel később néhány szovjet BT-7-tel futott össze egy ilyen gigász. Vesztére. A maradék három darab ezután kiképzési célra a birodalomba került. Továbbiakban nem volt szerepük.
Nos, ennek a harckocsinak az 1/72-es makettjét gyártotta le a Dragon. A makett összeállítása igazi öröm-makettezés volt. Okosan bontott, szépen kidolgozott alkatrészek és egy pár szalaglánctalp volt a szép grafikájú dobozban. Ez a lánctalp nem sokkal jobb, mint a többi gumilánctalp, viszont az összeillesztésénél okos ötlettel, szinte nyom nélküli illesztést lehetővé tevő megoldást készítettek. Az összeállítási útmutató világos és egyszerű. Kis, postabélyeg méretű matricalap hat fehér keresztet tartalmaz, semmi mást.
Úgy döntöttem, a Norvégiában, Kristiania mellett meglövöldözött példány készítem el. Ennek megfelelően a festés szürke alapon vörösesbarna foltok volt, ami leginkább megfelelt a sziklás norvég tájnak. Néhány apróbb változtatást kellett eszközölnöm. Ki kellett nyitnom a vezető állás és két torony búvónyílását és el kellett készítenem a lövedékek becsapódási helyeit.
Ezen kívül elhatároztam, hogy valamiféle alapot és hátteret is kap a kilyuggatott óriás.
Nos, elkészült a mű, a gyűjtemény - pedig jó nagy - harmadik páncélosa a Reichből. 
kép_1
kép_1
kép_2

Norvég(nek gondolt) táj.
kép_2
kép_3

Találatok itt-ott.
kép_3
kép_4
kép_4
2020.05.29.
Utolsó módosítás: 2021.02.11.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció