Egy magyar a Sárkánytól

Pz.Kpfw.38(t) ausf.G (belső térrel)

1:35, Dragon No.6290 (2007)
Az eredetileg cseh fejlesztésű (Tschehisch: innen a zárójelben lévő t) alvázra a háború alatt számtalan változatot épített a német hadsereg és ennek jelentős részét a Dragon az elmúlt pár évben meg is jelentette. Csak magát a főtípust, a harckocsit tartották talonban. Oka lehetett ennek, hogy egyrészt a Tristar szinte a teljes harckocsi sorozatot piacra dobta, másrészt az egyidőben megjelent két Marder páncélvadász közül a tesztek rendre nem a Dragonét hozták ki győztesnek. Mivel a Tristar készleteihez külön kellett belső teret venni, a Marder révén pedig ez már félig amúgy is megvolt, a Dragon egy ügyes marketing húzással megpróbált "beelőzni" és egy teljes belső- és motortérrel kiegészített készletet dobott piacra. Ráadásul a Marder II után ez (tudomásom szerint) a második olyan készletük, amelyiknek festései között magyar verzió is szerepel.

Nem vagyok szakértője a német harcjárműveknek (sem :-((), így az esetleges pontatlanságokat nem tudom megítélni. Kivitelre a Dragontól megszokott pontos, részletes kidolgozást kapjuk. Az utóbbi időben nagy gondot fordítanak rá, hogy inkább több, könnyen eltávolítható, apró öntőcsonk legyen az alaktrészeken, mint egy vastag és tüskenyomokat sem találtam olyan helyen, ahol az az építés után látható lenne. A taposólemezeknek mindkét oldala kidolgozott. A "felhajlik - nem hajlik fel" vitát külön fejezet illusztrálja a dobozban lévő kis színes füzetkében, amely a készlet főbb extráit foglalja össze. Megmondom őszintén, a lánctalpszemek oldalán lévő öntvényszámok a képen jól mutatnak, de a zacskóban lévő szemeken én még a háromszoros fejnagyítóval sem tudtam kivenni őket - maradjunk annyiban, hogy biztos ott vannak. SmartKit-ként az alkatrészbontás sem eltúlzott, de részletes. Az egyetlen eltérés a Dragon SmartKit gyakorlatától a viszonylag bővebb maratás, ami egyértelműen a Tristar hatására került a dobozba. Ez a belső tér olyan részeit is adja maratásként, amelyek a Mardernél még csak műanyagból voltak, pl. a vezetőkarok. Számomra a makett komoly pozitívuma a MagicTrack szemenkénti lánctalp, amelyet első ránézésre nem kell külön sorjázgatni, ellentétben a Tristar keretről levágandó szemeivel.

Összességében egy nagyon szépen kidolgozott, részletes, ráadásul dobozból magyar vonatkozásúvá építhető készletet kapunk a Dragontól. Természetesen ehhez is számtalan kiegészítő jelent már meg, ezek közül talán a LionMarc LM10015 szettjét említeném meg, amellyel a jellegzetes géppuskák csöveit és bölcsőjét cserélhetjük jobban kidolgozott rézre.
pz38_dobozkep
pz38_dobozkep
pz38_dragoncard
pz38_dragoncard
pz38_keretek
pz38_keretek
pz38_maratas
pz38_maratas
pz38_matrica
pz38_matrica
pz38_magitrack
pz38_magitrack
pz38_festes1

A német járműveken a toronyszámokat sötétkékkel nyomták a festési útmutatóban, a szürketónusú képen nem látszanak, de a matricaíven láthatók.
pz38_festes1
pz38_festes2

Az összeállítási útmutató a szokásosnál jóval nagyobb, egyszerűen nem fért be a szkennerbe, ezért nem töltöttem fel teljes egészében.
pz38_festes2
pz38_test
pz38_test
pz38_keret1
pz38_keret1
pz38_keret2
pz38_keret2
pz38_keret3
pz38_keret3
pz38_valtomu
pz38_valtomu
pz38_gázkar

Ez az eredeti, műanyag váltókar...
pz38_gázkar
pz38_gázkar2

... és így lehet összerakni a martásból, a
pz38_gázkar2
pz38_keret4
pz38_keret4
pz38_keret5
pz38_keret5
pz38_keret6
pz38_keret6
pz38_torony
pz38_torony
pz38_futomu1
pz38_futomu1
pz38_futomu2
pz38_futomu2
2007.12.06.
halaci
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
KeyPi
2008.02.03. 13:14:52
Szia halaci!
Ma végignéztem azokat a dobozaimat, amiket az elkövetkező 100 évben fogok megépíteni. Az ominózus magic-track egyik odala valóban sorozatszámos. Néhány szemet vizsgáltam csak órásnagyítóval, és hol kontúrosan, hol elmosódottan, de látszólag egyedi 3 jegyű számok vehetők ki. A slusszpoén az lenne, ha csak sorrendben lehetne összeállítani. :) Beteg világ... :))
Üdv. KeyPi
Spetsnaz
2009.06.04. 20:39:27
Szia!
Megtudnád mondani mennyibe került? És hogy az eheztartozó lánctalpat kell-e ragaszrani. Válaszodat előre is köszönöm!
halaci
2009.06.04. 21:12:07
Ha jól rémlik, akkor 7500-ért vettem az utolsó Bólyai-s kiállítás börzéjén. Most a Játék-Makettnél 10.590 Ft, a LuckyModell-nél (szállítással együtt)kb.47 USD, tehát jól felment az ára. A lánctalpat sajnos kell ragasztani, mert bár apró kis "szemölcsökkel" pattinthatók egymásba, ha megmozdítod, széteshet, tehát nem működőképes. (Nem saját tapasztalat, én még nem kezdtem neki.) Én közben beszereztem hozzá a Griffon L35009 maratását, ami egy fém lövegcsövet is tartalmaz - szerintem nagyon szép. (Itt egy link hozzá: http://www.griffonmodel.com/product_view.asp?id=34&classid=39 A géppuskák és a némelyik képen látható fékdobok nem részei a készletnek, ez kifejezetten csak a külső dolgokat tartalmazza.)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció