Elenor Transkit

Ford Mustang GT 500 "Elenor"

1:25, Scale Production No.SPTK24034 (2011)
Pintér György - Múzeumi krimik A 2000-ben készült Gone in Sixty Seconds című film remakejében Nicholas Cage feladata egy éjszaka alatt 50 autót ellopni. Az utolsóként meglovasítandó darab egy Ford Mustang GT 500, melyet Elenornak hívnak.

Az autó makettjére sokáig áhítoztam, melyet sajnos a téma érdekessége ellenére egy nagy gyártó sem dolgozott fel az évek során. A 2000-es évek közepén a német illetőségű Scale Production adta ki, relatív nagy összegért (70 EUR), amihez még be kell szerezni egy AMT Ford Mustang GT 350 kittet, lévén hogy a német cég csak egy transkittet bocsát rendelkezésünkre. Mire azonban rászántam volna magam a megvételére, eltűnt ez a termék a kisszériás gyártó kínálatából. A bemutató előtt néhány sorban elmesélem, milyen véletlen, hogy ma a polcomon pihen ez a darab. Tavaly év végén vettem észre, hogy 2011 áprilisában újra gyártásba kerül limitált sorozatban, méghozzá feljavítva. A móvári verseny miatt áprilisban nem tudtam már beruházni rá, májusban pedig már hiába kerestem az online shopban, mert csak a címoldalon lévő fotója árulkodott arról, hogy egyáltalán jó helyen járok. Júniusban egy rövid levelet írtam a gyártónak, melyre másnap (pénteken) választ is kaptam. Ebben közölte velem, hogy a transkit elfogyott, és egyenlőre nem lesz gyártásban, de néhány darab még van a raktárban,melyeket megrendeltek, viszont nem fizettek ki. Két hét múlva látogassak el az online üzletbe, és ha addig sem fizetik ki, felteszi és megvehetem. Ettől a naptól reggel és este is megnéztem az internetes boltot, és napra pontosan két hétre rá megjelent a kínálatba a transkit. Így sikerült nagy szerencsével évek alatt beszerezni ezt a szép készletet.

Most pedig térjünk rá a lényegi különbségekre, melyek indokolttá teszik a korábbi 70-ről 2011-re 79 euróra növekedett vételár kifizetését. Az összehasonlításhoz a régi kitt alkatrészbontását használtam, ami korábban megtekinthető volt a gyártó oldalán.
Az új készlet tartalmazza ülő pozícióban Memphis Raines (Nicholas Cage), figuráját, ami elég élethűre sikerült. Ezen felül kapunk egy fémből készült elosztót, melyen az összes vezetékhelyét kifúrták, ehhez csomagoltak kék színű kábelt is. Mellékeltek egy műgyanta akkumulátort, valamint GT 500 emblémákat az autó több részére, és piros színből kapjuk a mélyhúzott hátsó lámpákat.
Néhány korábban is meglévő darabot műgyanta helyett fémre cseréltek (tükrök, kilincsek). A korábban fémből gyártott szelepfedeleket viszont teljesen kihagyták az új kiadásból. A készlet általános összbenyomásáról csak szuperlatívuszokban tudok szólni. Több műgyantával foglalkozó cég megirigyelhetné ezt a profi és tiszta munkát. A makett anyagán kívül semmi sem árulja el, hogy nem műanyagból van. Sehol egy öntőcsonk, vagy buborék! Ez pedig ritkaság. A figura egy darabból van öntve és hibátlan. A maratás szép, bár ez nem tartalmaz semmi különlegeset.
A maximalisták azért itt is találhatnak feljavításra lehetőséget. A gumik túl peresek, az eredetihez képest. A szükséges szetthez Kbx kollégától kaptam egy kiváló tippet,és gyorsan sikerült is beszerezni a Tamiya Nissan Skyline R 32 gumi szettjét, ami szépen passzol a két részből álló felnikre, amiken a szelepek pótlása ránk vár. Az ablaktörlőket a kasztnira öntötték, ezt érdemes lecserélni két különálló darabra. A motorháztetőn megvan ugyan a gyorsrögzítő külső része, de a motorháztetőn keresztül érő és abból kiálló darab viszont szintén a pótlandó tételek listájára kerül.
Ezen apróságok ellenére egy nagyszerű készlet, melyet csak ajánlani tudok bárkinek, aki hozzá tud jutni valamilyen forrásból.
Doboztető
Doboztet
Az új alkatrész bontás
Az új alkatrész…
Régi alkatrész bontás
Régi alkatrész…
Memphis Raines
Memphis Raines
Memphis Raines (1)
Memphis Raines (1
Memphis Raines (2)
Memphis Raines (2
Memphis Raines (3)
Memphis Raines (3
eredetivel és a nissan gumijával
eredetivel és a…
2011.07.31.
Utolsó módosítás: 2011.08.11.
Franky1234, Nyíregyháza
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
szecsigeri
2011.08.11. 09:06:19
Üdv!
Egyik kedvenc kocsim az Eleanor, vagyis az 1969-es Shelby (Mustang tuning) GT 500-as! Nagyon sok sikert az építéséhez.
Remélem a kész kocsiról is lesznek képek! :)
Üdv és további jó makettezést.
Tremere86
2011.08.11. 10:37:17
Azóta rajongok az amcsi verdákért mióta láttam a "Gone in 60 seconds" című filmben Eleanort... És persze, hogy ez a "hölgy" a kedvencem. Kiváncsian várom a kész kittet is.
Franky1234
2011.08.12. 10:16:20
Sziasztok!

Természetesen a kész autóról is lesznek fotók, de még meg kell álmodnom a diorámát, amiben az alja is látható lesz a makettnek. Szerintem a híres ugratós jelenet lesz.
Üdv.
szecsigeri
2011.08.15. 10:54:10
Elnézést! Jól elírtam hogy 1969-es, azt akartam,hogy 1967-es! Belezavart az 1969-es Dogde Charger, ami a kedvencem. :) Üdv és akkor várjuk a képeket
HtBalna
2011.10.07. 13:59:57
Ha nagyon szépen megkérlek elmondod honnan rendelted meg a cuccot?? Imádom ezt az autót de itthon kb mindenhol csak GT 350-est láttam pedig alaposan kerestem.
Franky1234
2011.10.07. 17:52:47
Természetesen nem titok. Itt a cím, remélhetőleg nem sokára ismét kiadják, csak sajnos az előző és az enyém között eltelt közel hat év. Egy próbát azért megér, vagy figyeld az ebay-t. Itthon ne is keresd, mert ez a manufaktúra gyártja, és egy-két kis online boltban még előfordulhat máshol nem nagyon.http://www.scaleproduction.de/
HtBalna
2011.10.08. 22:36:38
Köszöntem az infót.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció