Első makettem...

Mitsubishi Lancer Evo III

1:24, Hasegawa
A fórum topikjai között olvasgatva találtam rá erre a címre és ennek hatására kerestem elő egy régi szövegemet…
A cikket még a kezdet-kezdetén írtam, amikor elkezdtem IGAZI maketteket építeni és gyűjteni, de akkor még ez csak egy rövid ideig jelenhetett meg, mert azóta megszűnt a honlap, ami ezt leközölte. :o(

Azért gondolom ezt a makettet IGAZInak, mert előtte "csak" 1:43-as autókkal foglalkoztam és abból kevés volt az,ami akkoriban makettnek nevezhető lett volna,ezért az 1:24-es autókat számítom a MAKETTek közé.


Mistake of Mitsubishi

A cím jelentése szabad fordításban a „Mitsubishi tévedése” lehetne…
Egy ilyen „baki” autó-kiállításon szerintem komoly sikert arathatna a látogatók körében, mivel így a laikus emberek is jól láthatnák a különbségeket a sorozatgyártású autó és a versenyautó között.

A Hasegawa Mitsubishi Lancer Evo III kész autó(k) körülbelül 40-60 százalékban lett utcai- és versenyautó. Ehhez megvásároltam az utcai verziót és a ’96-os Svéd Ralin versenyzett autót is.
A pontosan félig átalakult autót több alkatrész miatt nem vállaltam, mivel például a kéziféket, a váltókart, a tetőszellőzőt, stb. nem lett volna célszerű félbevágni. Ebben a formájában egyértelmű és áttekinthetőbb lett a kész Lancer. Néhány fontos részletet viszont ár kellett alakítani és van, amit ténylegesen elvágtam. Ezek közé tartozik, a teljes bukócső váz, a kartervédő lemez, a hátsó ülés, az első futómű kereszttartója, a hátsó ablaktörlő és természetesen a matricák nagy része is.
Az alkatrészeket az összeállítási utasítás szerint festettem, így a színek megfelelnek a valóságnak.

A versenyautó kagylóülésében látható a biztonsági öv, amihez könnyen méretre vágható, vékony műanyaglapot és fotómaratott csatokat ad a gyártó.
A makett két oldalán elég szembetűnő, hogy különböznek a kerekek, a tükrök és a futómű alkatrészei a két típus miatt.

A verseny Mitsubishin látható bukósisak Meri Kits gyártmányú, fémből van, amihez maratott fém mikrofont készített a cég. A sisakot alapozás után fényeztem bordóra, ecsettel festettem rá a fehér dekort, így majdnem pontos mása az igazinak, mivel a színeket és a feliratokat videó felvételen néztem meg.
Utolsó lépésként a versenyautó maketthez „csomagolt” pezsgősüveg rákerült a motorháztetőre, mert ezt a svéd VB futamot ezzel az autóval Tommi Makinen megnyerte.

Miután elkészült, kicsit később beneveztem a szolnoki makett-versenyre a Lancerrel és életemben először sikerült helyezést elérnem, mivel I. lettem, igaz megosztva egy "ellenféllel". ;o)

Végül az autó(k) „ellendarabja” is elkészült, hasonló módon, igaz más dekorációval és jobbkormányos verzióban, és az a bátyámé lett, mivel miatta kezdődött el a makettezős történetem, ami ma már történelem... :o)
Mistake of Mitsubishi 01
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 02
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 03
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 04
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 05
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 06
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 07
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 08
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 09
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 10
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 11
Mistake of…
Mistake of Mitsubishi 12
Mistake of…
Mitsubishi
Mitsubishi
Mitsubishi
Mitsubishi
2008.01.09.
Utolsó módosítás: 2008.01.10.
Németh Gábor (NGPETI), Schwadorf
Fotók: Kollár Sportfotó és Németh Gábor
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
eletertelme
2008.04.11. 20:13:19
Szia.
Az volna a kérdésem, hogy ilyen Lancert hol lehet beszerezni, mert már régóta keresem ezt a verziót. Ki a gyártó ?
NGPETI
2008.04.11. 22:30:04
Szia!

A makett Hasegawa (mint a szövegből is kiderül),de itthon nincs már hivatalos forgalmazója a cégnek,így csak a külföldi rendelés lehet megoldás...
eletertelme
2008.04.12. 08:48:19
Azért nem volt egyértelmű mert én ezt a céget nem ismerem. Viszont jó kiindulási alap, akkor irány az ebay, vagy személyesen veszem meg a nyáron, ha találok.
(sejtettem hogy Magyarországon nem lehet megvenni, mint még mennyi mindent...)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció