Érdesített főút vagy mellékútburkolat készítése
Egészen eddig soha sem sikerült olyan igazi útburkolatot készítenem 1:87-ben,bárhogy próbáltam,és a neves gyártók útburkolatai sem jönnek be nagyon, akár szivacsosak, akár kartonból vannak, olyan játékboltosak, nem adják vissza az igazi lepukkant magyar utak gondolatszétrázó zötykölődős érzését. Aztán miközben hazafelé zötyögtem a busszal tegnap,akkor jutott eszembe egy kísérlet, amit rögtön ki is próbáltam,és bevált, így most megosztom veletek.

Ezek az utak úgy készültek, hogy valamikor a sima aszfaltrétegre rátettek egy adag bazalt zúzalékot érdesítés gyanánt, majd erre festették fel az útburkolati jeleket. Aztán az időjárás és a járművek kerekeinek hatása a sok kátyú mellett, megkopott ez a zúzalékréteg, de csak ott, ahol járnak a kerekek. Ráadásul az útburkolati jelek is megkoptak és hiába a festés, már csak halványak.

Ez az útburkolat leginkább egy jó kis smirglipapírhoz hasonlít, amit kikoptattak. Nos én is így jártam el. Elővettem a jó kis olcsó tesós smirglipapírt, meg egy üdítőskupakot, koptatónak. Ennek a papírnak az az esetünkben jó tulajdonsága van, hogy a szemcséi nagyon hamar lekopnak, sőt sok ki is pattan a gyenge ragasztórétegből. Nem baj, ha nem pontosan ugyanolyanok a kikoptatott sávok, sőt időnként keresztbe is haladhatunk az úton, vagy foltokat képezhetünk, mint az igazi utakon. Időnként fújjuk le a port és nézzünk a fény felé, hogy láthassuk a munkánk eredményét.

Ha készen vagyunk, lefesthetjük az egészet matt szürkével,én Revell-t használtam. Ennek a festéknek is van egy esetünkben hasznos tulajdonsága, hogy száradás után, ha ujjunkkal megfogjuk, kipolírozódik és árnyalatnyit sötétebb lesz a felülete. Az embernek amúgy is zsíros nyomot hagy az ujja, bár ezt a rendőrnyomozók sokkal jobban tudják nálam . Szóval száradás után semmi más dolgunk nem akad, mint hogy a sima felületeket összefogdozzuk. Így már készen is van az eredeti burkolathoz meghökkentően hasonló modellburkolat.

Most jön a megkopott útburkolati jelek festése, ami efféle utaknál kimerül a szaggatott felezővonalban. A kopott fehér színt matt világosszürkéjével érhetjük el. Először ki kell maszkolni szigetelőszalaggal a jelek vonalát. Majd egy fültisztító vattával szárazecseteléssel kihúzzuk a csíkokat óvatosan, itt-ott jobban is rányomhatjuk a fültisztítót. Ha pedig nem ügyelünk a vonalak végénél a pontosságra, hanem csak halványan húzzuk ki őket, akkor azt a látszatot keltjük, mint mikor többször is újrafestenek jeleket és nem pontosan ugyanott kezdik el a munkások, ahol a régi jel volt.

Szerintem bármelyik modern "mesterkélt" útburkolatot kenterbe veri ez az egyszerű technika. Mindenkinek sok sikert a kipróbálásához! Egy kis bozóttal a két oldalán már tiszta vidéki falusi érzést kelt.
01
01
Az eredeti
Az eredeti
02
02
03
03
04
04
05
05
2010.10.31.
Utolsó módosítás: 2010.11.01.
Bogyi
Bakony Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
DrJoci
2010.11.28. 07:17:14
Szia!

Nagyon jó ötlet ! A csíkok szerintem nagyon szuperek lettek.Tényleg hasonlit. Viszont annyit még annyit hadkérdezzek ,hogy milyen finomságu ez a csiszoló papir nem tom mi a hivatalos neve a számának ? :D szóval talán egy fokkal lehetne finomabb talán 200 as..:D

Gratulálok még egyszer jó ötlet ;-)
MoMi
2010.11.28. 08:14:01
Szia!

Egy szó: zseniális ötlet. Alkalmazni fogom,igaz 1/72-ben. Tetszik!

Momi
Gabi
2010.11.28. 09:31:27
Szia!

Nagyon jó lett a "kopása" az útnak. Kamionok alá alapnak már régóta használom a csiszolóvásznat, és nagy előnye a különböző durvaság miatt, hogy többféle útfelületet lehet megjelentetni. Van olyanom ahol fehérre festettem, ott pedig kavicsos udvari jelleget ad vissza. A csíkok technikája is nagyon jó, teljesen élethű lesz.

Gabi
ChevyG
2010.11.28. 11:57:10
Szia!
Kiválló 5let! gratula!
-a képen látható útnál lehetne pár fokkal finomabbat is használni, mert túl nagyok a szemcsék.

Én autókhoz lábtörlőnek használom a csiszkavásznat.

üdv!
Gotha
2010.11.28. 17:09:40
Jó lett igen! én is hasonlóval kísérleteztem mostanában, egyrészt úttestnek, másrészt vakolt épületek bevonásához. Erről képek az adatlapomon.
Elnar
2010.11.29. 22:56:46
Hát én szinte látom magam előtt a 44-est Szolnok megyéből :) Mondjuk ahhoz még hiányzanak a foltozgatások (vagy 3 színnel. Nagyon hihető lett. Remélem 72-ben is működik.
Bogyi
2010.11.30. 18:12:59
Nagyon köszönöm a gratulációkat, megnéztem a dobozt, 10 db csiszolópapír általános célra, semmi extra még a szemcsenagyság sincs feltüntetve. A murvás udvar az én terveim között is szerepel. Már a papír alapszíne is valami hasonló, de mindenképp festeni kellene a murvához is mert a kristályok csillognak. A 44-es utat illetően, van errefelé Veszprém megyében is ilyen referenciaút :-) Sőt próbáltam én is a foltozást egy másik makett útburkolaton, pontosan ugyanúgy, mint a valóságban, csak itt hézagvágó helyett szikét használtam az eredmény szuper és a friss bitument feketére festett csiszolóvászonnal pótoltam. Viszont ez a hengereletlen bitumenfelületet adja vissza, a hengereltet inkább a fotókarton.(fekete dekorkarton is megteszi. A készülő művemről csak annyit, a padkahenger és a terelőeszközök már készen vannak, jelenleg a közútkezelős VW transportert gyártom.
voivod
2011.06.17. 20:36:09
nagyon jó ez az útburkolat,ezt a technikát én is ki fogom próbálni.Amúgy nagyon jó a Wartburg is.:)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció