Eszköz statikus fű szórásához
Pintér György - Múzeumi krimik A kisebb-nagyobb diorámák, vignetták szinte minden darabján megtalálható több-kevesebb füves részlet. Viszont jó lenne,ha úgy állna, mint az igazi... A statikus fű erre alkalmas lenne, ha nem lenne drága és ezért szinte beszerezhetetlen a szórásához való eszköz. Némi utánajárás és információgyűjtés után megpróbáltam készíteni egyet. Jelentem,sikerült!

A képen látható alkatrészekből állt össze az eszköz. A legfontosabb ezek közül egy autós ionizátor, ami aukciós oldalakon szinte fillérekért szerezhető be. Ezen kívül szükséges egy 12V-os adapter, teaszűrő, kapcsoló, és egy darab (lehetőleg puha, hajlékony) vezeték karmoscsipesszel vagy krokodilcsipesszel a végén. A képen az ionizátor már szét van szedve, és végül nem az a kapcsoló került bele, de a lényeg változatlan. Szükségünk lesz még forrasztó pákára, és egy kevés forrasztó ónra is.

A nyél elkészítéséhez nem árt némi esztergályos segítség. Ebbe kerül az elektronika és a kapcsoló, és ebbe kell rögzíteni a szűrő nyelét is megfelelő átalakítás után.
A szűrő nyelét a glimm lába helyére, a vezetéket a csipesszel a glimm köré tekert fémszövet helyére kell forrasztani. Én beforrasztottam az adapter vezetékét is, mert nem akarom másra is használni. A kisérletezés és építés folyamán sikerült néhányszor zárlatot okoznom, amit a készülék gond nélkül kibírt, de azért erre ügyeljünk.
Vigyázat! Az ionizátor nagyfeszültséget állít elő!

A használathoz szükségünk lesz még faragasztóra, amit sokan "fehér ragasztó"-ként emlegetnek. Ezt kicsit higítsuk meg vízzel, így vékonyabban kenhető fel az alapra. (A szórást nem befolyásolja, kipróbáltam töményen is. )
Mázoljuk is fel a szükséges helyekre! Én a próbák során kb. 80x80mm-es felületet simán megcsináltam vele, de ha nagy felületről van szó, akkor inkább több részletben menjünk rajta végig. Úgy, hogy ne akadályozzon a munkában, bele kell szúrni a bekent felületbe egy gombostűt, injekcióstűt, vagy akár egy szál drótot. Erre kell csatlakoztatni a vezetéket a karmoscsipesszel a végén.

Kezdődhet a szórás! Az eszközt viszonylag közel kell tartani a felülethez, ezért célszerű a szórást azelőtt végezni, mielőtt bármit is rögzítenénk leendő diorámánkon.
Igyekeztem használható képeket készíteni a folyamatról, remélem sikerült.

Sok sikert az utánépítéshez!

A cikket eredetileg valamivel szűkszavúbban a http://elchacal.atw.hu oldalra írtam meg.
Az alkatrészek
Az alkatrészek
Kész a nagy mű
Kész a nagy mű
A felhasznált anyagok
A felhasznált anyagok
Ragasztó higítása, felkenése
Ragasztó higítása, felkenése
A szórás
A szórás
Eredmény_1
Eredmény_1
Eredmény_2
Eredmény_2
Eredmény_3
Eredmény_3
Eredmény_4
Eredmény_4
Eredmény_5
Eredmény_5
szerelés
szerelés
2009.07.10.
Utolsó módosítás: 2009.11.08.
Apaka
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Bubu
2009.11.04. 07:26:00
Szia Laci!
Remek ez a motyó , pont a füvesítés ezen szakaszával bíbelődöm!Még a héten összedobok egy ilyen ketyerét!Gratulálok a kreativitásodhoz és kösz,hogy megosztottad velünk is!
Üdv:Bubu
halaci
2009.11.04. 08:40:37
Tényleg nagyon jó ötlet, de nem tudnál egy vázlatos kapcsolási/forrasztási rajzot is felrakni? Tudom, hogy aki teljesen zöld az elektronikáéhoz, annak nem segít, de könnyebb egy felkészültebb ismerősnek annak birtokában elmagyarázni, hogy mire szeretnénk megkérni.

Még egyszer gratula a jó ötlethez!
Hrothgar
2009.11.04. 11:36:00
Hú! Nagyon ötletes megoldás!
A bratyómmal én is összetákoltatok egy ilyen "ketyerét". :)
Csupán egyetlen kérdésem volna: Ilyen műfüvet hol lehet szerezni? (Ami nekem van az nagyszemű bumfordi-amolyan faforgács jellegű izé, ami minden, csak nem élethű... ->Jordan névre hallgat.) Azokban a modell üzletekben, ahol megfordultam, szinte csak és kizárólag ezzel a Jordan izével találkoztam.
Előre is köszönöm a segítséget!
Apaka
2009.11.04. 18:47:48
Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat!
halaci!
Kérek egy kis időt hétvégéig!
Hrothgar!
Ez valamilyen noname statikus műfű, egy leginkább vasútmodellezéssel foglalkozó boltban vettem. Nem volt rajta semmi jelzés, csak a natúr zacskó.
szecsko77
2012.02.12. 10:05:55
Nagyon ötletes a készüléked, de én mutatnék egy másik verziót: németországban élek, és itt minden nagyobb üzletben kapható egy ún. elektromos légycsapó. Magasfeszültséggel működik, formára egy teniszütőre hasonlít. Ára kb. 1-2 Euró. Ennek az előnye szerintem, hogy adott a nyél, a kapcsoló, a magasfeszültségű elektronika. Amire szükség van extra, az egy kábel a csipesszel, meg persze a tésztaszűrő.
Itt a link, ami alapján én is építettem a sajátomat.
http://www.youtube.com/watch?v=G5WK5_cHZRI
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció