Európa üdvöskéje

Eurofighter Thypoon - Twin seater

1:72, Revell No.04338
A típus rövid története

A Thypoon egy negyedik generációs vadászbombázó, amelyet négy európai ország (Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Spanyolország) közösen fejlesztett ki, elsősorban azért, hogy a Tornado gépeket leváltsák. A fejlesztési problémák és a pénzügyi megszorítások miatt a program nagyon lassan haladt, közel 20 évbe telt, mire a gép hadrendbe állhatott, napjainkban. Jelenleg a felsorolt négy ország mellett Ausztria (15 db Tranche1 széria) és Szaúd-Arábia (72 db) rendszeresíti, Görögország és Törökország pedig a rendszeresítést fontolgatja.

A makett

A Revell cég jóvoltából egy kétüléses verziót készíthetünk el, amely igencsak jól sikerült, legalább is szerintem. A doboz belseje öt halványszürke és egy átlátszó öntvényt tartalmaz.
Kidolgozottsága nagyon jó, mondhatni a (mostani) Revell kitektől megszokott magas minőségben. Finoman vésett panelvonalak jellemzik a makett felületét, egyetlen negatívuma, hogy igencsak sorjás, de aggodalomra semmi ok, nagyon könnyen eltűntethetőek. A pilótafülke kidolgozottsága is a Revell-t tükrözi, rengeteg sok kis apró alkatrésszel(külön mellékelték például: a HVK-t is), és természetesen a variáció lehetőségével: vagy felmatricázzuk vagy kifestegetjük a kabint. Számomra meglepő volt, hogy a kabinteknő két külön darabból áll, kétüléses gépnél én még ilyennel nem találkoztam, ha jól emlékszem. De kiderült a turpisság: A Revell az együléses verziót adja alapul, és mellékeli egy külön öntvényen a kétüléses típusra jellemző kialakítást. Az ülések is elég korrektnek tűnnek. A gép orrába súlyt kell helyezni, kb. 20 gr-ot ír az összeállítás, de a gép kicsi méretei miatt igencsak hely szűkében leszünk.

A törzset két félből kell összeilleszteni nem hiszem, hogy lesz vele gond, de ki tudja. A kacsavezérsíkok mozgatható kivitelben kapjuk. A futóművek szépen kivitelezettek, ellenben a hajtóműkiömlők (legalább is szerintem) gyengére sikerültek. A fegyverzet csak a légiharc rakétákra koncentrálódik, mellékeltek 4 db Meteor, 4 db AIM-120 (a kettő között kell választani) és két db AIM-9-est. Ezek mellé még kapunk két db póttartályt is.

A gépben vannak még variációs lehetőségek: választatunk, hogy a törzsféklap nyitva vagy csukva legyen, illetve, hogy a tankolócső kiengedett vagy behúzott helyzetben legyen.

Az átlátszó alkatrészek karc és torzsmentesek.

A matricalap és a folttérkép segítségével három ország gépe közül választhatunk: német, angol és spanyol verzió készíthető el. A német légierő jelzéseit viselő gépnél kapunk két lehetőséget: mindkét gép a JG73 „Steinhoff” jelzését viseli, egyedül az ezredjelvényben és a lajstromszámban tér el a két gép. A festés egyszerű, leszámítva azt, hogy színt kell keverni a géphez, legalább is a Revell színpalettáján nem található meg az adott szín, nem tudom, hogy más festékgyártó kiadta-e. De ez is inkább a kezdő makettezőnek okozhat fejtőrést majd.

A Revell megint egy igen jó kittel örvendeztette meg a 72-es méretarányt favorizáló makettosokat. Én sokat halottam a 48-as Thypoon-ról (tervezem is egy együléses beszerzését) is, de megnyugodtam, hogy a „kistestvér” is van olyan impozáns és kidolgozott, mint a nagyobb mérettel megáldott testvére.
A doboz
A doboz
Őntvények
Őntvények
Öntvények - 1
Öntvények - 1
Öntvények - 2
Öntvények - 2
Öntvények - 3
Öntvények - 3
Öntvények - 4
Öntvények - 4
Öntvények - 5
Öntvények - 5
Átlátszó alkatrészek
Átlátszó alkatré…
matricalap
matricalap
Összeállitási rajz
Összeállitási…
Összeállitási rajz - 1
Összeállitási…
Összeállitási rajz - 2
Összeállitási…
Összeállitási rajz - 3
Összeállitási…
Összeállitási rajz - 4
Összeállitási…
Összeállitási rajz - 5
Összeállitási…
Összeállitási rajz - 6
Összeállitási…
Összeállitási rajz - 7
Összeállitási…
Összeállitási rajz - 8
Összeállitási…
Összeállitási rajz - 9
Összeállitási…
Festésvariáció - A
Festésvariáció -…
Festésvariáció - A/2
Festésvariáció -…
Festésvariáció - B
Festésvariáció -…
Festésvariáció - C
Festésvariáció -…
98+37 JG73
98+37 JG73
98+37 JG73(2)
98+37 JG73(2
30+03 JG73
30+03 JG73
30+14 JG73
30+14 JG73
JZ802
JZ802
JZ802 (2)
JZ802 (2
JZ802 (3)
JZ802 (3
11-71
11-71
11-71 (2)
11-71 (2
PIC_0001
PIC_0001
PIC_0134
PIC_0134
2008.08.08.
Utolsó módosítás: 2008.10.07.
Hunyo, Kecskemét
Bázis Makettklub Kecskemét
Köszönet a fényképekért a www.airliners.net -nek, valamint a német "különítménynek" a kitartást és a rengeteg választ.
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
xcraft
2008.08.20. 08:04:29
Szia!

Nagyon jó, hogy tettél képeket az eredetiről is.
A Revell nem a korábban megjelent Italeri átvétele saját matricázással?
f2d
2008.08.20. 09:04:24
X!

Igazad van a Revell régebben az Italeri makettjeit csomagolta saját matricával, ez a kitt kb úgy 4-5 éves lehet (Made in Poland).

Hunyó!

A Single Seater-nél azért azt megemlíthetted volna, hogy igencsak bőséges és nagyon jó minőségű függesztményeket kapunk. Amit a géphez kifejlesztettek minden a rendelkezésünkre áll. Ezeket a kuriózumokat más makettgyártó kínálatában nem találhatjuk meg.
Szuperlatívuszokban beszélsz a makett minőségéről, holott a Revell Lengyelországi divíziójában készült makettekek közül messzemenően ez a leggyengébb, mind minőségben, mind kidolgozottságban. Csak nézd meg az általad is ismert Phantomo-t és Tornado-t. Szummázva a kitt erőssége (Single Seater) a rengeteg jó minőségű és különleges függesztmény, valamint a minde képzeletet felűlmúló matrica.

Ui. Szerintem ezek is érdekesek lehetnek számodra: Revell F-16A és B, MiG-21F13. A Phantom és Tornado vonalat képviselik minőségre.
Levix
2008.08.20. 18:05:02
Hmm nem rossz. A négy ország egyébként négyféle szürkét használ nem kettő.

Az olasz, német stb. mivel melléknév kisbetű!
Hunyo
2008.08.20. 20:00:18
Üdv mindenkinek:

Menjünk sorba:

xcraft!

Köszi az elismerést, én a cikkekhez szeretem és szoktam is mellékelni az eredeti gép fényképét=)

f2d!

A fegyverzetet már megemlítetted ezért ezt nem teszem már be. Viszont a leggyengébb jelzővel nem igazán értek egyet. Szerintem semmi baja nincs, minden nagyon jól ki van rajta dolgozva.Én nem tudom melyik Single Seater-rel találkoztál, de ez szerintem nem az a 4-5 éve gyártót kit lehet. Megnyugodhatsz van egy pár Revell készletem ami a leggyengébb jelzőt kiérdemelte tőlem is, de ezt a kittet nem tenném oda, de ez az én véleményem, ízlések és pofonok, én meg vagyok vele elégedve. Amúgy köszi az ajánlást a felsorolt típusok közül egyedül F-16B nem található meg nálam. Köszönöm még egyszer az észrevételeket.

Levix!

Én nem emlékszem, hogy a festésre külön kitértem volna, csak a színkeverést írtam le. Mellesleg ha jól láttam, kisbetűvel vannak írva=)
f2d
2008.08.20. 20:27:04
A fegyverzet terén én erre gondoltam: "A fegyverzet csak a légiharc rakétákra koncentrálódik". Ez a Single Seater esetén azért nem teljesen igaz. Amit adnak amaketthez:
- AIM-9L Sidewinder (2db)
- AIM-132 Asraam (2db)
- IRS-T (2db)
- Meteor (4db)
- AIM-120B AMraam (4db)
- Storm Shadow (2db)
- Taurus (2db)
- 1000 l-es póttank (2 db)
Nem vagyok nyugtalan, de itt valami nagy félreértés van, mert én azt mondtam, hogy: "a Revell Lengyelországi divíziójában készült makettekek közül", és nem az összes Revell által forgalamzott makett közül, amiben a Matchbox-tól az Italeri-n át a Hasegawa-ig minden megtalálható.

(Nehogy megsértődj ezeket nem kötözködés képpen írtam, amolyan jó szándékú kritika. Egyébként meg produkálni mindig sokkal nehezebb mint kritizálni.)
Hunyo
2008.08.20. 20:36:57
Nem sértődők meg, akkor nem is írnék, illetve nem is makettoznék. Csak a cikk végén odaírtam, hogy a Single Seater-ről nem tervezem külön cikk írását, mivel nagyfokú a hasonlóság, a fegyverzetet pedig most kifejtetted, köszönöm. A Single Seater-re írtad a gyenge jelzőt, én ezzel nem értek igazából egyet, ezt fejtettem ki. Nagyon sok Revell készlet nevezhető valóban gyengének, voltak álmatlan éjszakáim miattuk=). De ezek szerintem jól sikerültek, vannak olyan jók, mint az általad is említett F-16-osok, illetve a MiG-21F-13, Tornado-k és Phantom-ok. Nekem volt szerencsém látni az Italeri féle EFA-kat(72-ben) na azok hagytak némi kívánnivalót, ehhez képest a Revell kittje más kategória, legalább is nálam. De ahogy mondtam is ízlések is pofonok, a makettezés is ebből áll.
Levix
2008.08.20. 21:00:49
A festési leírásra reagáltam! Ott azonos színt adnak a spanyol, UK, olasz gépekre.
Hunyo
2008.08.20. 21:10:49
Így már értem. Én is gyanítottam, hogy "sántít a ló". Repnapon volt szerencsém, a német EFA-t körbejárni(csak sajna részletfotót nem engedélyeztek, de megoldottam azt is=)), a spanyol verziót pedig a zónába való guruláskor tudtam szemügyre venni, és szembetűnő volt a különbség. Megbízható információt(pontosabban folttérképet) pedig még nem találtam a festésről, de ez is csak idő kérdése.
f2d
2008.11.03. 22:29:22
Egy kis segítség a Typhoon-hoz:

http://sam.guidelinepublications.co.uk/sample-issue
Hunyo
2008.11.04. 21:57:30
Köszi
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció