F-14 Atlantic Fleet

Grumman F-14 Tomcat

1:72, Hasegawa
A makett több mint tíz évvel ezelőtt, egy Szegeden tett kirándulás alkalmával került a birtokomba. Akkoriban a Hasegawa és a Fujimi gyártotta csak ilyen magas minőségben a jó öreg Tomcat-et, a fotómaratott alkatrészek miatt azonban a Hasegawa készletét választottam.

A japán gyártó készlete hozzávetőlegesen 230 alkatrészt tartalmaz. Ebben benne van egy tenyérnyi méretű fotómaratott lap is, amivel a pilótafülkét és a hajtóművet tehetjük élethűbbé. A makkethez a gyártó egy A4-es méretű, megdöbbentően részletes matricalapot is mellékel. A matricázat 4 különféle gép elkészítését teszi lehetővé (ebből három anyahajó fedélzeti, egy pedig a Top Gun kiképző központhoz tartozó gép).

Az alkatrészek és a részletek 1:48-as és 1:32-es repülőgépeket megszégyenítő módon és minőségben kerültek kidolgozásra. A pilótafülke, a futóművek, és alapjában a makett minden részletének közös jellemzője a japán precizitás és az űrtechnológia. Gyakorlatilag nagyobb méretarányokban is csak a legjobban kidolgozott makettek vehetik fel vele a versenyt. A panelvonalak az egész gép felületén hajszálvékonyak és rendkívül élesek. A gyártó gondolt a feljavítócégekre is, így a gépágyútér és a radarburkolat külön alkatrész, már gyárilag meg van bontva.

A készlet precizitása és magas minősége miatt azonban nem ajánlott, hogy kezdők rajta gyakoroljanak (eleve az ára is elég elriasztó lehet, én anno 1996-ban 4500 HUF-ért jutottam hozzá). A fotómaratott alkatrészek, valamint a nagy darabszámú alkatrész és a gépre jellemző bonyolult geometriai formák nagy szakértelmet és gyakorlatot igényelnek.

Ennek ellenére a makett építése igazi örömmakettezés volt, Egyedüli feljavításként műgyanta katapultülésekre cseréltem a gyári üléseket. Összeállítás után az egész gép Gunze Light Gray színt kapott, majd a fényes lakkozás (utólag kiderült, nem volt elég alapos) után a matricázás, majd pedig a matt lakkozás következett.

A készlet talán egyedüli, ámde annál bosszantóbb hibája, hogy a gyártó semmilyen fegyverzetet semm mellékel a vadászgéphez. A bőséges mennyiségű póttartály és felderítőkonténer mellett üzleti megfontolásokból nem volt hely a dobozban már légiharcrakétáknak.
2009.05.25.
Utolsó módosítás: 2009.06.06.
Ehud Ehud (Ehud), Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Gerasimenko
2009.06.29. 12:17:36
Nagyon szép ,komplett kis makett! Tetszik ,hogy nincs túlkoptatva !
-..és talán egy hülye kérdés; Miért kell először fényes lakk és utána matt?
Ha a matrica alá is matt kerül az baj?
-Egy laikus-
ElGatoNegro
2009.06.29. 23:47:03
He_he.Mindenkinek megvan a maga jól bevált módszere a lakkozásra/matrica eltüntetésre:O)))
bobi77
2009.07.05. 16:00:30
Én is megépítettem ezt a makettet. Azt tudom momdani róla hogy az illeszkedések már nem az igaziak ajta, bár ezt okozhatja az is hogy az alapkészlet már elég régi. Különösen nehéz a törzs összerakása, majd hozzáilleszteni a hajtómű beömlöket, majd ezt követöen a z orr részt a kabinnal beragasztani. Itt legalább 1 mm lépcső van a tetején. A legegyszerűb úgy az alsó részét jól illeszteni majd a törzs tetejénél tömíteni. Így is elég sok részlet el fog tűnni de még mindig jobb itt tömíteni mint a törzs alján a két beömlö között. A múgy szép munka
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció