F/A-18 C Hornet - War Party

McDonnell Douglas F/A-18 C Hornet

1:72, Academy, Hasegawa, Aires
Pintér György - Múzeumi krimik A makett építéséhez az ötletet a nagybátyámtól kapott 1:72-es Hasegawa F-18 indította. Végül a szebb felület miatt az Academy készlete lett az alap. Egy dolog azonnal látszott: közel 20 évvel ezelõtt a Hasegawa kétrészes szerszámmal is jól kiöntötte a kabintetõt, ez az Academynek sem sikerült, így szép öntési csík húzódik rajt hosszában. Így végül a Hasegawa kabintetejét használtam fel. A makettet kísérletnek szántam, hogy mit tudok kihozni egy 72-es makettből.

A maketthez beszereztem az Aires összes kapható készletét, így javítottam a kabint, a sekély futóaknákat, az orrészt és az elektronika teret kinyitottam.

Prágában találtam hozzá a terveimnek megfelelő háborús matricát is, a Twobobs 72-012 készlet a VFA-87 War Party gépeinek matricáját tartalmazza, jópár Operation Enduring Freedom jelzéssel az oldalán.

A VFA-87 War Party 1968-ban alakult, azóta részt vett minden amerikai konfliktusban. 2001-ben ez a század repült bevetést Afganisztánban, a tálibok ellen. A makett ezt az időszakot mutatja.
A század története a Wikipedián: http://en.wikipedia.org/wiki/VFA-87

Az Academy makett első ránézésre nagyon szép, összehasonlítva a Hasegawa felülete szinte üresnek tűnik.
Később kiderültek a pontatlanságok, a több darabból összerakató törzs miatti esetleges szárnyillesztés, ami miatt nehézkes a torzításmentes beállítás. Természetesen a műgyanta alkatrészek beépítése rontott a helyzeten, dobozból könnyebb megépíteni. Az orrban annyi gyanta van, hogy orrsúly nem is kellett.

Az összerakás és a csiszolás után Vallejo festékkel felfújtam az alapszíneket. Szintén Vallejoval sötéttel árnyékoltam a panelvonalakat, majd a panelek közepét világosítottam. Ezután Humbrol feketével és művészolajjal minden panelt egyenként ecsettel árnyékoltam, majd száradás után fehérből és feketéből kevert szürkés árnyalatokkal szintén ecsettel festettem meg a panelek eltérő színét, vékony átlátszó rétegeket használva, ha úgy tetszik, filterezve.
A művelet végén az eredeti színhez hasonló szürke árnyalattal visszaködöltem az felületet, ahol az árnyékolás túl erősre sikerült.
Egy fényes lakkréteg után megfestettem az olajfolyásokat szintén Humbrol festékkel. A fényes felületre a Twobobs és az Academy matricák is jól tapadtak. Matricázás után Gunze matt lakkal hoztam létre a használt tengerészeti repülők mattra fakult festését.
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
F/A-18 C - War Party
Futóakna és kabin
Futóakna és kabin
Alapfestés
Alapfestés
Panelezés ecsettel a szárnyon
Panelezés ecsettel…
A kész panelezés alul
A kész panelezés…
Panelezés visszaködölve
Panelezés visszakö…
Matricázás a fényes lakkra
Matricázás a fé…
Matricázás a fényes lakkra
Matricázás a fé…
2009.11.27.
Utolsó módosítás: 2009.11.30.
Szabó Ákos (Ákos), Uraiújfalu
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
pepe
2009.11.30. 08:27:05
Szia Ákos!

Szokás szerint gyönyörű lett. Hihetetlen, hogy bármilyen témába is kezdesz, legyen az harcjármű, repülő, hajó vagy polgárijármű mindig tökéleteset alkotsz.
Gratulálok!
pepe
tankos_srac
2009.11.30. 12:37:40
Nagyon szép lett az egész makett és, ha szabad külön kiemelnem: az utóárnyékolás is. Sikeres "kísérlet" volt!

ts
Sulaco
2009.11.30. 14:26:47
Nagyon szép munka! Gratulálok! Az árnyékolás szerintem is szép lett.
lancer
2009.11.30. 20:26:01
Szia Ákos!

Gratulálok a festéshez, gyönyörű lett. Elnézve a munkádat kedvet kaptam a készlet elkészítéséhez. Látom neked sem igazán tetszett a beömlők kialakítása, ezért inkább letakartad. Én a DrPepperResins gyanta beömlőjét szereztem be ennek a területnek a feljavítására. A kabintetővel kapcsolatban mi a tapasztalatod, a Hasegawa alkatrésze csukott helyzetben hogyan illeszkedik a kabinhoz? Lehetnek eltérések, de nyitott helyzetben rögzítve nem feltűnő.
Szép munka, gratulálok!
lancer
klimov17
2009.12.01. 09:56:54
Szia Ákos!Már több munkádat láttam itt a neten véleményem szerint,európai de lehet,hogy világon az egyik legprofibb makettépítő vagy.Ez a munkád is ezt igazolja.
Ákos
2009.12.01. 11:18:50
Köszönöm mindenkinek!
A beömlő 1 cm után véget ér, be van falazva. Mivel a karbantartás alatt lévő gépeknél letakarták a beömlőt, így nem kellett megcsinálnom házilag. A gyanta futóakna miatt bajos is lett volna.
A Hasegawa kabintető elég jól illeszkedik az Academy maketthez, az első részén keskenyebb 1 mm-vel, de ennyit lehet alakítani rajt.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció