Francia délibáb - karácsonyi ajándék #1

Dassault Mirage 2000 C

1:72, Heller No.80303
Pintér György - Múzeumi krimik Úgy hiszem magát a típust nem igazán kell bemutatni. Negyedik generációs deltaszárnyú francia vadászgép, amit a '80-as években állítottak szolgálatba.
A makett bonyolultságához, részletességéhez mérten ennyi előtörténet elég is!
A szokásos karácsonyi ajándékozás szülte tanácstalanság vezetett e makett megvételéhez párom által. Itt szeretném javasolni minden sorstársamnak, hogy amennyiben makettet szeretnének kapni ajándékba, jól látható helyen legyen az áhított készletek listája, és lehetőleg sokszor tekintsenek rá fátyolos szemekkel életük párjának jelenlétében. Nagyobb eséllyel kapnak olyan dobozt, amit nem csak az ajándékozás okozta öröm, hanem a tartalom miatt is dobogó szívvel nyitnak fel.
Ugyanakkor megvan az a varázsa is a meglepetésnek, hogy olyan makettet kapunk, amit magunktól soha az életben nem vennének meg, viszont hellyel közzel örömmel és a következményektől nem tartva építünk össze, mintegy gyakorlás képen.

A szóban forgó repcsi a Heller alkotása 1979-ből. Ennek tükrében kell véleményezni, vizsgálni és összeépíteni is. A kornak megfelelően pozitív panel vonalak ékesítik, itt ott megvadítva néhány negatív vésettel a felületet. Az akkori szerszámgépek okozta korlátnak lehet betudni, az időnkét árok szerű vonalakat, vagy a szerelő panelek girbe gurba körvonalait. A makett anyaga igen puha, ami inkább hátrány, mint előny. A sorjákat, amik vannak... mert vannak, könnyű leszedni, viszont a vékonyabb élek könnyen sérülnek. Szerencsére ezekből nincs sok! A kabin és a futóművek nincsenek részletezve, a műszerfal csupasz, ami azért érthetetlen, mert ez a dobozolás elvileg új matricákat ad a 79-es kiadáshoz képest, és nem igazán értem, miért nem került rá egy műszerfal matrica. A futószárak nem a legszebbek a méretarányban sem a kerekek, az orrfutók sajnos az öntési illesztésnél kicsit szétcsúsztak, de mivel elég picik, így jól lesorjáztam és elfogadható lett.

Voltam olyan elvetemült és nekiálltam átkarcolni a panelvonalakat, mondván majd megmutatom, hogy ebből is lehet csúcsmakett építeni! Biztos lehet, de nem én leszek az. Rájöttem! Egyszerűen nem érdemes több időt ráfordítani, mint amennyit minimálisan megkövetel a 39 alkatrész. Igy a szárnyak felső felénél be is fejeztem a karcolást.

Az építést nem is igazán részletezném, gyorsan megy, kellően odafigyelve minimálisra lehet csökkenteni a tömítésre váró hézagokat, ami fontos, hogy minél kevesebb panelvonal tűnjön el a felületről. Itt ott csiszolni faragni, sorjázni kell, hogy a helyére kerüljön minden, majd alapozás, kicsi javítás, festés.

A matrica két festéshez ad jelzéseket, nálam az egyiptomi légierő egy példánya készült, ami nem túl bonyolult festési sémát követ. A másik lehetőség a Francia Légierő egy gépe lehet. A matricák mennyiségére nem igazán lehet panasz, szerintem az összes stencil feliratot tartalmazza az egyedi jelzések mellett. A minőség már egy másik kérdés. Aki dolgozott már Heller makettal, az tudja mire gondolok. Vékony a hordozófilm, kicsit nyomdahibás itt ott, de ami nekem zavaró volt, az a matt hordozófilm. Egyébként könnyen kezelhető, gyorsan leázik, jól leget haladni vele. Aggódva tekintettem a lakozás irányába, kíváncsian és izgatottan vártam, mennyire fog becsillogni. A teljes gépet félfényes lakkal zártam, és a hordozófilm szinte láthatatlan lett.

Valójában egy igazán szép vonalvezetésű repülőgép, amit volt szerencsém repülés közben is látni, de nem ez a makett adja vissza a látványt. Ettől függetlenül örömmel építettem, mert ajándékba kaptam szeretettel, és így próbáltam a legtöbbet kihozni a minőséghez képest.
A francia vonal a közeljövőben folytatódik, mivel sikerült jó áron beszereznem egy Kitty Hawk Super Etendard készletet, de az 48-as méretarány és egy másik történet. És van még a karácsonyi ajándékokból is...
doboz
doboz
1
1
M2
M2
M3
M3
M4
M4
M5
M5
M6
M6
M7
M7
M8
M8
M9
M9
M10
M10
M11
M11
M12
M12
M13
M13
M14
M14
M15
M15
M16
M16
M17
M17
M18
M18
M19
M19
M20
M20
2023.04.09.
sajti, Polgárdi
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
warbirds
2023.04.14. 11:33:28
Szia! Szerintem a legtöbbet hoztad ki a dologból. Ennél többet már csak aránytalanul sok energia befektetéssel - meg további pénzösszegek elköltésével - lehetett volna elérni. De így is nagyon jól néz ki, ha az ember tényleg figyelembe veszi a készlet korát és az akkori technikai lehetőségeket.
A listás dolgoban egyet tudok veled érteni, bár nálam sajna az sem működik, hiába állítom össze minden évben. Na de erre vagyok én, hogy "meglepjem" magam... :DDD
sajti
2023.04.14. 12:10:17
Hello warbirds! Köszönöm az elismerő szavakat. Mint ahogy a másik makettemnél is írtam, ez a legnehezebb számomra, hogy hol a határ, amit még érdemes foglalkozni egy ilyen típusú készletnél. A végeredmény engem meglepett, egész pofás lett a végeredményt tekintve!
Zoli
2023.04.14. 13:37:51
Szia,
Ez a makett a Heller szégyene. És nem mentség a kor, ennél sokkal jobb maketteket is gyártottak már sokkal régebben, és az ilyen korú készletek között is vannak negatív panelvonalasak, akár még Italeri vagy Revell is. Az alakhibák és a kevés alkatrész is a gyártót minősíti, a francia cégnek ennél szinte csak jobb makettjei vannak. Nyilván a prototípus megjelenése után nagyon gyorsan ki akarták adni a készletet, meg is lett az eredménye... Amúgy minden elismerés és kalaplóbálás, én nem tudtam volna erőt venni magamon, hogy összerakjak egy ilyet. Szépen megcsináltad, ennél jobbat dobozból készíteni nemigen lehet, csak rengeteg feljavítással és operációval, bár kérdés, hogy megéri-e... Viszont így az ajándékozónak is örömet okoztál és az biztos sokkal többet ér, mint maga a makett! (Én egyszer kaptam csak makettet karácsonyra, még gyerekkoromban szüleimtől. Sajnos olyat, amiből már volt egy kész is a polcon, pedig bevallásuk szerint nagyon sokáig nézték az állományt, hogy mit ne vegyenek... Nem tudtam ugyanazt még egyszer megépíteni, bátyám oldotta meg helyettem...)
z
Bandika
2023.04.14. 20:52:33
Ez a szerszám 1979-es. Egy hibája van, mégpedig az, hogy időközben eltelt 44 év. A korabeli kitek között átlagos minőséget képvisel. Egy akkori Airfix, Smer, Revell, KP semmivel sem jobb.
Bandika
2023.04.14. 20:53:32
Ja igen, egyébként az alapanyagból kihoztad, amit lehetett és érdemes volt. Good job!
ufopete
2023.04.14. 21:40:57
Köszönjük a cikket. Hasonló utat jártam be a készlettel. Nekiálltam feljavítani, majd kb. 8 munkaóra után rájöttem, hogy aránytalanul sok erőfeszítés lenne gatyába rázni a makettet, így végül a gyerek játékaként fejeztem be. Ennek ellenére a makett javára kell írni, hogy a fő méretei stimmelnek, ellentéteben az Italeri készletével, amelynek a törzse rendellenesen meg lett nyújtva. Talán a Modelsvit az egyetlen jó alternatíva ebben a méretarányban. Az egyiptomi jelzések megléte a másik pozitívum szvsz, mivel gondoltak az exotikus légierők kedvelőire.
sajti
2023.04.15. 18:09:46
Köszönöm mindenkinek a dicsérő szavakat. Jó visszajelzés hozzá értő kollégáktól, hogy jól csináltam e, amit csináltam!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció