Fúgapor - mint pigment por
Pintér György - Múzeumi krimik Fúgaporokból is sok szín, teljes paletta van már. Valamint különböző gyártók.
Kötésidejünk elméletileg 12 óra, de már 2-3 óra múltán elkezdenek szilárdulni. Létezik gyorskötő is, ennek a nyitott ideje kb 30-45 perc, ez az ULTRACOLOR. Viszont eléggé nagyszemcsés, alapból több szín van benne a keveredés segítéséhez.

Van több márka még, de azok lassúak, viszont a szemcsézetük finomabb. Ilyen a CIMSEC, KNAUF. A MUREXIN kimondottan apró, finom szemcsés.

Ezeket a fúgaporokat tudjátok pigmentporként használni, akár végső stádiumban rászórva, ecsetelve, vagy alapként, sárként vizesen felvíve.
A színek keverhetőek egymással, de célszerű por állagban keverni a színkicsapódás végett.

Kiszereléük általában 5 kg-os, de van 2, 17 és 20 kilósban is. Egy 5 kg-os árban 1000-2000 Ft között mozog, de ez életünk végéig elég, nagyon kiadós.
Kötésük után csak mechanikus úton lehet eltávolitani őket! Feloldani, leáztatni nem lehet. Ha por alakban vittük fel, akkor lemosással leszedhető még.
Ha nem szánunk rá pénzt, építkezésen vagy csempekereskedésben kérhetünk egy maréknyit akár. Nagyon sokra elég egy tenyérnyi is...

Csempész kiegészítése:

"Magam is tanusíthatom a fugázóanyagok használhatóságát. Fürdőszoba- felszerelés és csempeüzletben dolgozom, használtam már én is ezeket az anyagokat makettépítésre én is. Egy kis kiegészítést írnék csak hozzá, hátha a 12 éves szakmai tapasztalatom segít a fugázók felhasználásában. A dioráma talajának készítésnél jut igazán szerep a Mapei álltal gyártott Ultracolor anyagnak, mert sokkal kevésbé hajlamos a kirepedezésre, mint a többi gyártótól származó termék. A Cimsec fogázók nagyon felhasználóbarátok, viszont ha egy pár millivel is elszúrjuk a bekeverést, akkor annak kb. 1 hónap múlva látjuk a kárát. Először csak hajszálrepedések jelennek meg az alapon, utána meg rétegesen elkezd hámlani az egész. Remélem segítettem ezzel az információval kicsit!"
Dukw
Dukw
sd.kfz 7.1
sd.kfz 7.1
keverés mapei
keverés mapei
cimsec
cimsec
fugaszinttabla murexin
fugaszinttabla murexin
2008.01.17.
Utolsó módosítás: 2008.01.22.
Bodó György (gyurmakoma), Kerepes
Pelikán Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Csempész
2008.01.22. 16:35:54
Magam is tanusíthatom a fugázóanyagok használhatóságát. Fürdőszoba- felszerelés és csempeüzletben dolgozom, használtam már én is ezeket az anyagokat makettépítésre én is. Egy kis kiegészítést írnék csak hozzá, hátha a 12 éves szakmai tapasztalatom segít a fugázók felhasználásában. A dioráma talajának készítésnél jut igazán szerep a Mapei álltal gyártott Ultracolor anyagnak, mert sokkal kevésbé hajlamos a kirepedezésre, mint a többi gyártótól származó termék. A Cimsec fogázók nagyon felhasználóbarátok, viszont ha egy pár millivel is elszúrjuk a bekeverést, akkor annak kb. 1 hónap múlva látjuk a kárát. Először csak hajszálrepedések jelennek meg az alapon, utána meg rétegesen elkezd hámlani az egész. Remélem segítettem ezzel az információval kicsit!
gyurmakoma
2008.01.22. 16:58:49
Kösz a kiegészitést,belementettem a cikkbe!
üdv.Gyurma
Csempész
2008.01.22. 19:31:10
Megtiszteltél vele! Köszi.
Üdv. Berencsi Péter
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció