Skystriker

G.I. Joe Skystriker XP-14F

1:72, Italeri No.156 (1994)
Az ötlet

2009-ben került bemutatásra a mozikban a G.I.Joe film (idén jött a folytatása), aminek hatására előtörtek a gyerekkori emlékek a nálunk valamikor a 90-es évek elején adott G.I.Joe rajzfilmről. Eredetileg 1983-ban indult 95 epizóddal de magyarul kevés jelent meg. Ennek ellenére az egyik legmenőbb mese volt a korában.
Miután néhány részt megnéztem nosztalgiából feltűnt, hogy a mesében szereplő repülőgépek, helikopterek stb. valós eszközökön alapulnak. Ekkor gondoltam először arra, hogy megépíthetnék pár ikonikus eszközt a meséből. Utánanéztem a neten, hogy mennyien mutattak be ilyen gépeket (alig van) és elhatároztam, hogy megvalósítom az elképzeléseim.
A másik ok, amiért rászántam magam az az, hogy modern repülőket építek vagyis építenék ha elérhető lenne. Csak az F-22 és a Typhoon áll rendelkezésre 1:72-ben. (Gripen novemberben lesz?, Rafale B csak díszfestéssel van, F-35 még fogalmam sincs mikor lesz, F/A-18F van már csak sehol nem kapható, Szu-34 csak régi készlet van stb.) Tehát így jutottam el odáig, hogy nekiállok néhány ritka és talán egyedi makett megépítésének.

Skystriker

1983-ban jelent meg és az F-14A Tomcat-en alapul. Ez volt a képregényben és a rajzfilm első szezonjában a Joe-k harci gépe mind vadász mind csapásmérő feladatkörben. Üzemelt szárazföldi bázisról és a CVN-99 repülőgép-hordozóról is. A második évadtól eltűnt és egy új gép vette át a szerepét. A legtöbben mégis a Skystriker-re emlékeznek leginkább ezért esett erre a választásom.

A makett

Italeri F-14A. Biztos vagyok benne, hogy a többség ismeri a makettet,de ha valaki mégse,akkor pár szóban leírom. Régi, egyszerű, pozitív panelos, de legalább alakhű. A célnak megfelelt nem vettem hozzá semmi kiegészítőt vagy feljavítót (kivéve a matricákat) a dobozból építettem.

Építés, festés

A szokásostól eltérően a szárnyakkal kezdtem. Gyorsan kész lettek, a gépbe építés előtt lemaszkoltam őket. Ezután következett a kabin a törzs összeragasztása és kezdett hasonlítani végre egy repülőgéphez. Sajnos a sok tömítés és a csiszolás után eltűnt pár panelvonal a kabin két oldaláról, bár ez nem olyan nagy probléma ebben az esetben. A levegőbeömlők bontása sokkal rosszabb mint a Revell-nél, mert itt egy nagy illesztést kell tömíteni a beömlő törzs felőli oldalán. Következett a festés amin egy ideig törtem a fejem, hogy milyen legyen. A képregényben és a mesében fehér az alapszíne, sőt még a Hasbro játék Skystriker-e is fehér színű, de a doboz borítóján más színű. Megnéztem pár korai F-14A festést,és így a választásom a teljes felületre az FS16440 lett.

A matricák

Ebben segítségre szorultam, mivel az eredeti matricáknak csak egy részét használtam fel az egyedi jelzéseket külön kellett megoldani. Na ez volt a legnehezebb. Hosszú ideig kerestem itt a Makettinfón olyan személyt aki meg tudja csinálni a vektoros szerkesztést. Többen eltűntek vagy elfelejtettek válaszolni de végül sikerült megoldani Maár Péter segítségével akinek még egyszer köszönöm a segítséget. A megszerkesztett matricákat azután a Szabiroli Modells nyomtatta ki. A matricák nagyon jó minőségűek semmi gond nem volt a felhelyezésükkel.

Az egészet egybevetve, megérte megépíteni, mert nem volt annyi kötöttség, hogy ennek így kell kinéznie annak meg úgy. Ezt valóban a saját kedvem szerint készítettem. Az eredmény egyszerű, de én jól szórakoztam a megépítésével.

Ezután bemutatom a G.I.Joe-k ellenfelének, a Kobrának a repülőjét amivel szintén elkészültem, hogy ne maradjon ellenfél nélkül a Skystriker.

Jó makettezést mindenkinek! Yooooo Joe!

Matricaszerkesztés: http://g10.dragnet.hu
Matricanyomtatás: http://www.szabiroli.hu/
xp14-1
xp14-1
xp14-2
xp14-2
xp14-3
xp14-3
xp14-4
xp14-4
xp14-5
xp14-5
xp14-6
xp14-6
xp14-7
xp14-7
xp14-8
xp14-8
2013.05.04.
Utolsó módosítás: 2014.06.14.
myROB, Békéscsaba
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2013.05.05. 11:54:56
Én már csak VHS-en láttam, reklámokkal együtt felvéve. Talán még meg is vannak valahol :)
Szépen sikerült, kíváncsi vagyok a másik gépre is :) építhetnél valami szárazföldi masinát is, szép számmal voltak a szériában mindkét oldalon ;)
silent8
2013.05.05. 13:29:18
Szia myROB! Nagyon jó lett az építés és a cikk is. Gratula. Én is szerettem régen a g.i.joe-t. :) Várom a másik gépről a képeket!
Csatlakozom az előttem szólóhoz és építhetnél még egy pár joe gépet :) Hajrá és jó makettezést!

Üdv
tyimosenko
2013.05.05. 13:43:06
Szia,
Szép lett a makett.
Nagy G.I. Joe mániás voltam gyerekkoromban. Beszereztem egypár figurát, de a gyűjtésem csúcsa az volt, hogy sikerült szert tennem egy használt, picit hiányos ilyen F-14-re. Asszem a hátán az a kis kar a futómű kezelésére szolgált. A kar meghúzására egyszerre nyíltan a gondolák ajtajai és ugrott elő a 3 futó.
üdv
janosm
2013.05.05. 13:48:19
Az ötlet nagyon jó, tetszik a kivitelezés is. :)
Hubcsi
2013.05.05. 13:55:06
Nekem is a kedvenc rajzfilm sorozatom volt, gyüjtötzem is a figurákat. Nagyon jó lett, gratulálok!
Köszi a nosztalgikus élményt!
exec
2013.05.05. 14:11:46
Ötletes építés, tetszik! :)

nekem megvan az originalSunbow sorozat mind a két évadának összes része, illetve az utána futó sorozat (Kobra parancsnok fején szürke lepel van és nem a kék "bukósisak") mind a két évada. meg még pár spec rész. Anno véletlenül bukkantam rá, persze megnézni azóta sem néztam meg őket... :D

exec
myROB
2013.05.05. 15:12:24
Köszönöm a hozzászólásokat. Ezek szerint még vannak akik emlékeznek a G.I. Joe-ra. Szárazföldi gépek nem fognak készülni, mert távol áll tőlem, viszont szívesen segítek információval, ötletekkel. Ma megírtam a 2. cikket hamarosan megjelenhet. Szerintem az jobban sikerült, de majd eldöntitek. Van még néhány készülőben, de nem tudom eláruljam-e melyek azok a gépek :)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció