Háború után

Chance-Vought F4U/5N Corsair

1:72, Italeri
Pintér György - Múzeumi krimik Négylapátos légcsavar, tört szárnyak, kék szín, kecses alak...Ezek azok, amiért megépítettem a Corsair-t.

A doboz kinyitásakor szembetűnt, hogy sok gondom nem lesz. Ez a makett egyfajta "összerázod a dobozt és kész van" kategória, ami egyátalán nem negatívan értendő. Pontos illeszkedés, egészen minimális sorja, és rengeteg öröm volt a munka során. Ha jól tudom ez Revell öntőkeretes, talán innen a sok pozitívum.

Tömítőanyagot egyátalán nem használtam, maximum egy helyre fért volna el, a törzs és a szárnyak illeszkedésénél van kisebb hézag, de nem zavart annyira, hogy tömítővel pepecseljek.
A maketthez adtak pár festéket, de túl sötétnek találtam a fényes kéket, amit mellékeltek. Sajnos nem tudom már,hányas festékekből kevertem az alapszínt. Kapott egy sötétkék alapot, majd panelenként belülről kifelé haladva egy világosat, ezzel imitálva a napszívta festést.
A kabin előtti fekete rész különösen tetszik (nem csak ennél a gépnél), bár a "kiszívás" talán lehetett volna kicsit erősebb.
Ezután koptatás ezüst szárazecseteléssel, majd porkrétával a por, rozsda és kopás egyvelege, amin nem spóroltam, így érve el a végső állapotot.
Bár valójában ez a gép fényes festékkel volt hadban, én a leharcolt, háború utáni kinézetet próbáltam visszahozni mind festésben, koptatásban, koszolásban.
Végül az egész kapott egy matt védőlakkot.

Úgy érzem eddigi munkásságom legszebb darabja, bár a matrica itt is beleszólt kissé a dolgokba, de azt hiszem,ettől eltekinthetünk.
1
1
2
2
3
3
4
4
2011.01.02.
amenbass, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Farkas_Máté
2011.01.29. 15:24:12
Pont fordítva! A Revell vette meg később az Italeri licenszet, legalábbis a promodell egyik régebbi száma szerint. Én ezek szerint mindig kikapom a sz@rokat, mert nekem mindig a sorjás, rosszul illeszkedő, részletek nélküli vackok jutnak (lásd.:schwimmvagen). A típus nagy rajongója vagyok, bár még makettbe nem építettem meg, pont azért mert elérhető közelségben a Revelltől van csak( ha jól tudom), de az alapján amit leírtál, lehet hogy egyszer még én is megveszem a készletet! Egyébiránt a maketted nekem nagyon tetszik, minden jól van koszolva, minden szép!
Luthor
2011.01.29. 15:55:04
A panelezést személy szerint kicsit eltúlzottnak, ugyanakkor elnagyoltnak érzem. Leginkább a szárnyakon, a többi rendben van. Látványos, szép makett egyébként, grat.
bobi77
2011.01.29. 15:55:35
Nem csak a Revellnek van Corsairja, hanem van az Academynek is (1:72-ben és 1:48-ban is-elég jó minőségben-), valamint van a Tamiya is szintén 1:72 és 1:48-ban is. Ár-érték alapján az Academyt ajánlom, bár a Tamiya nagyon szép!
wolf
2011.01.29. 21:26:10
Találtam egy oldalt:http://www.modellversium.de/galerie/9-flugzeuge-ww2/479-chance-vought-f4u-1-corsair-tamiya.html szerintem sokan ismerik. Amit ide betettem az egy hasonló corsair. Azt hiszem nincs miért szégyenkezned. Ami talán észrevétel lehet, hogy ha már napszítta, leharcolt állapotot ábrázolsz, azt következetesen végig kell vinni a makett egészén. Pl az áramlásnak kitett rész szinte mindenhol fémtisztára csiszolódik. A géppuskák szintén hagynak némi koromnyomot a szárnyon.
amenbass
2011.01.29. 22:31:36
Köszönöm mindenkinek az építő jellegű kritikát és hozzászólásokat:)
Academy-t szeretem én is, szerintem legjobb ár/érték arány. Ezt a makettet megláttam, mondom ez kell:) Akkor meg sem fordult a fejemben, h más gyártót nézzek, szerencsére nem lőttem mellé.
Panelezés: így sikerült:)
Annyi hátrányom van a dolgokban, hogy ilyen téren - amit wolf is írt- nem vagyok ismeretes túlzottan.
Tény, a géppuska által hagyott kosz lemaradt, de az áramlásos részről nem hallottam eddig. Ez az én hibám, hogy nem néztem utána kellően, de vagy bemutatkozásban vagy valamelyik makettemnél írtam, hogy nem azért makettezem, hogy 100%-ig mindent reprodukáljak, hanem saját örömömre.:)
Nem vagyok profi, így sikerült, de mindenkinek nagyon köszönöm a hozzászólásokat!
hobbista
2011.01.31. 22:49:37
Nagyon tetszik. Luthor kollégával teljesen egyetértek.
Luthor
2011.03.29. 07:38:26
Valószínűleg a pre-shading után kevés fedőréteget fújtál rá. Jobban el kellett volna halványítani.
cserbal
2012.05.18. 09:50:13
Kedves "Sporttárs" !

Azt szeretném kérdezni, hogy miért nem épít senki felhajtott szárnyú Corsairt?
Kaptam ajándékba egy F4U-4B példányt, és arra gondoltam, hogy sokkal érdekesebb lehet felhajtott szárnnyal.
Viszont senkinél nem láttam ilyet. Van valami nagy csel benne, ami nekem még nem esett le?
Szerinted megépíthető-e felhajtott szárnnyal? Már persze anélkül, hogy megbokrosodna az ember.
Nem rettenek meg a nehéz munkától, de a "crap"-ból most egy kicsit elég lett....

Köszönöm előre is a válaszodat és az infókat.
Kérlek a
balage981@yahoo.com
címre írj.

Köszönöm!
Cseresznyés Balázs
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció