Hadipark - Magyargencs
Nemrég volt szerencsém eljutni a Pápához közeli, de Celldömölktől sem messze fekvő Magyargencsre. Itt egy árnyas, vadgesztenyés kastélypark rácsos kerítésén lövegcsövek kandikálnak kifelé az mit sem sejtő utazókra. Nem akármilyen tűzerő, hisz a legkomolyabb kaliber a 152 mm-es löveg, de ha úgy esne, a kastély légvédelme is vetekedhetne pár létfontosságú objektuméval. Avatott szem viszonylag messziről felfedezheti egy MiG-21-es függőleges vezérsíkjának jellegzetes sziluettjét.

Egy erős órányi utazást követően tehát ez a látvány fogadott. Maga a kastély iskolaépület, de ez ad helyt a helytörténeti gyűjteménynek is. Látható itt huszárkard és disznó pörzsölő, magassági ruha és kerekes rokka. A kiállított technika látványára gyorsan bementünk. A lépcsőn fogadott bennünket a kiállítás őre. Megkérdeztem a belépő árát. 300 Ft/fő. OK. Kifizettem az 1500 Ft-t. A látogatás végeztével láttam a táblát. Eszerint nem annyi a fizetni való. A szimpatikus úriember megkárosított bennünket 300 forinttal. Nem a pénz zavar, hanem a tény. Költse orvosságra! A gyerekjegy ugyanis 200 Ft! Lásd a fényképen. Vita esetére elraktam a kapott számlát. :)

Nos, a kiállítás érdekes. Több, ritkán látható műszaki és mentő jármű mellett egy T-55A-nak írt harckocsi állongott egy MiG-21bisz társaságában. Egyetlen ismertető tábla van a, azt vagy lefényképezi az ember és onnan olvasgat, vagy megtanulja. Jobb megoldás volna minde eszközhöz egy-egy kisebb tábla kihelyezése. Akkor nem kellene illúzióromboló sorszám-táblácskákkal ellátni a kiállított cuccokat. A Csepelek szerelmesei találhatnak itt mentőkocsi felépítményű D344-t. A VPV-nek a gondos figyelem nyitva hagyta a hátsó, páros ajtaját így a legutóbbi eső befolyt vize malacitatóvá változtatta a jármű hátsó szekcióját. Hasonló a helyzet az ikercsövű légvédelmi löveggel a „T-54- alváz”-on gurult ZSU-57-en. Egy gesztenyefa alá állították, így tele van elrohadó falevelekkel, gesztenyével. A 2S3 „Akácia” is így járt, de annak szerencsére zárt a teteje, így később eszi meg a rozsda.

Egyébként a járművek egy része vadiúj festést kapott. A MiG-be be lehet ülni. Igaz, hogy valaki leöntötte a radar képernyőjét kólával és az rászáradva borostyán ékszer formájában látható, de ez elmegy. Bár, kis odafigyelés a gyűjtemény üzemeltetőjétől csakúgy, mint a látogatóktól nem volna a kiállított eszközök kárára. Bosszantó, hogy a háborús pszichózis miatt (?) vagy a fotósok bosszantására a 152-es löveg és az Akácia mellé-elé-közé növényzetet ültettek. Kár!
Összességében érdemes volt elutaznunk a Hadiparkba. Most, hogy egy 2S3-al bíbelődök pláne! Ajánlom a szárazföldi technika szerelmeseinek és aki közelről érdeklődik a 10 esztendeje hadrendből kivont MiG-21 iránt. Csak aki bemegy ne felejtse otthon egészséges gyanakvását! 3x200Ft + 2x300 Ft nehogy 1500 Ft legyen!
Akácia a rács mögött
Akácia a rács mög…
Figyelem! Fontos!
Figyelem! Fontos
A T-55A
A T-55A
"Ha Büszke, Büszke, van neki mire"

A gesztenyék árnyékában egy "Büszke".
"Ha Büszke, Büszke…
A legenda eü változatban

A Csepel ezúttal eü. szerepkörben.
A legenda eü vá…
MiG-21bisz

Kislányom megnézi az eredetit, hisz makettben már elkészített egyet - igaz nem biszt.
MiG-21bisz
Az ismertető tábla

Elírások és pontatlanságok mellé megkaptuk "Éber Elvtársat" is. Gondosan kivakarta a tábláról a MiG-21 sebességét."Az ellenség keze nehogy betegye a lábát Hazánk kebelére!"
Az ismertető tábla
2009.09.27.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
zsugabubus2
2009.09.28. 14:41:52
szia.Nagyon jó a cikked.Ha igazán nagy parkot akarsz látni akkor menj el kecel-re.Hatalmas nagy területen van több ezer tank és repülő.Van fegyvermúzeum is.Ki vannak állítva nagy Imre stb vadász fegyverei.
Miggyuri
2009.09.28. 16:19:35
Köszönöm az elismerő szavakat!
Kecelen voltam már párszor. Ott is körbezöldítik a járműveket :(. Ráadásul a PINTÉR Művek mellett!!! Micsoda világ! :D
zsugabubus2
2009.09.29. 15:02:19
Kecelen nagyon sok a jármű és nem igazán tudják karban tartani őket,ez az egyetlen hátránya.Meg amit említettél hogy körbezöldítik őket.
borojanos@t-online.hu
2009.10.25. 14:57:35
Csak, hogy tudjátok! Nagyatádon is működik egy haditechnikai park. Számos harcjárművel és két repülőgéppel -egy Mig-21 bis, s egy Mig-23 MF -. Érdemes megnézni.
Freedomb
2012.11.24. 15:26:34
Szia!
Pár éve én is jártam itt. Ha gondolod, hozzácsatolhatod a cikkhez az én fotóim közül, amelyik tetszik. (jonasok@yahoo.de)
Sajnos, egy falusi költségvetésből ennyi telik, ez is megbecsülendő.
Miggyuri
2012.11.24. 16:27:34
Köszi!
A gyűjteménnyel és a faluval semmi gondom. A jegyszedő hozzáállása volt, ami nekem fura volt. Nem a 300 Ft plusz miatt, hanem mert az nem járt. Ha árulnának támogatójegyet, biztosan vennék.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció