Harcias szitakötő

Cessna A-37B Dragonfly

1:72, Academy No.1663 (1998)
Egy másik írásban sok tudnivalót leírtak erről a gépmadárról,így ezt mellőzném.Annyit fűznék hozzá,hogy a gép számos Dél-amerikai
országban volt/van hadrendben és mint COIN Bird került bevetésre.
COIN=COunter INsurgency magyarul kb.'Lázadók elleni'.

Az építéshez az FM Detail Set kabinfeljavítóját is beszereztem,
így a kiegészítő beépítéséről is írok majd pár szót.Ja,és a hulladék alkatrészeim között ráakadtam egy Minigun-ra is.Nem tudtam kihagyni,hogy ne építsem be nyitott szerelőfedéllel a gépbe.

Dél-amerikait sajnos nem,viszont két másik légierő jelzéseit megtaláljuk a dobozban.Egy USAF matricát(Vietnam 1970),és egy ROKAF matricát.(Dél-Korea 1996)Mindkettő azonos festésű "vietnámos" tereptarka.Én az elsőt választottam,mert mindig igyekszek harcban is bevetett gépet építeni.

Az FM pilótafülkéjével kezdtem az építést.A kiegészítőben van egy kis rézmaratás is.Az oldalfalakra,a műszerekhez,a kabintetőhöz 'belsőleg'.
'Külsőleg' pedig a hajtóművek ki-,illetve beömlőihez van alkatrész rajta.Mind hasznos darab a makett részletezéséhez és hibáinak eltüntetéséhez.Csak a célzó keretét nem adják maratásból.Ezt vékony rézlemezből hajlítottam.

A pilótafülke alapszíne FS.36231 HU140(Humbrol).A műszerpanelek feketék.
Az ülések szintén az alapszín szürkéjére vannak festve.A fejtámla piros,
a ROKAF gépen elvileg fekete.Az üléspárna olívazöld,a háttámla egy árnyalattal halványabb.
A hevederek világosszürkék.Ezek öntését megvariálhatták volna,mert mindkettőn egyforma...
Az FM maratásán található 2 alkatrészt(nr.5 és 6),amit az ülés fejtámlájának tetejére kellene ragasztani,nem használtam fel.Ezeket a Vietnamban készült fényképeken nem láttam,csak későbbi képeken(de ott sem mindegyiken.)A fülketető rögzítőkampói pirosak voltak ezen a gépen.

Amíg ezek száradtak,nekiláttam a törzsnek.Az orrfutóakna kidolgozása nulla.Ezt műanyag lapokból építettem meg fotók alapján.Itt egy kicsit csaltam is.Az akna felső része követi az orr ívét belülről,én viszont egyenesre csináltam meg.Féltem,hogy nem lesz hová súlyt tennem,mert a Gatling-rendszerű géppuska aknája is sok helyet elvesz.(Így is csak a katapultülések beragasztása után lett orrnehéz a makett.)Alulról nem sok látszik belőle amúgy sem.Az akna mélyítése miatt a futószárat is meg kell hosszabbítani,illetve a hiányzó alkatrészeit pótolni.Ami nem tetszett:az orrfutó kerekét egybeöntötték a tartóvillával...
Maradék alkatrészekből pótoltam a főfutók lengéscsillapítóit,mert csak egy tömör háromszöget öntöttek a helyükre és a nagyobbik aknaajtók nyitó mechanizmusát is.
A kerekeket csak kis reszeléssel szoktam lapítani a terhelést imitálva(Van aki forróvízbe nyomkodja,hogy az oldalfala is kicsit kidudorodjon.).

Ezután kivágtam a Minigun ajtaját Gilette-pengével fűrészelgetve.
Az ajtó darabját vékonyabbra csiszoltam,mert túl vastag lett volna 1:72-ben.Elkészítettem a belső merevítéseit és pár alkatrészét.
A belső tér színe FS.13538.Elvileg a HU188 jó hozzá,de én inkább kikevertem a színt.
A GAU-2 is kapott kis feljavítást,mert elég egyszerű volt.
A parkoló gépeken lelógó hajtóművédő rács is a maratások között van.Ennek mélyedését a szárnyak alján marógéppel kiforgácsoltam,és egy műanyaglapot ragasztottam be,csak egy kis mélységet adva a helyének.
Ha a hajtóműbeömlők takaróburkolatait be szeretnétek építeni,akkor javaslom,hogy még a szárny-törzs összeépítése előtt tegyétek meg.Kicsit nagyobbak mint kellene,de ez nem a gyártó hibája.Az illeszkedésük pontos.A makett beömlői nagyobbra sikerültek mint kellene,és ezekhez méretezték a maratásokat.
A kiömlő takaróit viszont nem építettem be.Az ok egyszerű:az egyik ragasztás előtt kirepült a csipeszemből és nem lett meg.Talán most is Föld körüli pályán kering(Ha nem hagyta el a Naprendszert.).Így két vékony csőből és két apró turbinalapátból megépítettem a kiömlőt.
Az orr elején található reflektor és kamera helyét kifúrtam és átlátszó műanyagot ragasztottam a helyükre.
A Minigun csövét rossz helyre pozicionálja a gyártó.Kicsit lejjebb ragasztottam fel.
Az antennákat húzott szálból készítettem el,és csak minimálisan hajlítottam meg őket,mert csak repülés közben hajlanak meg a légellenállás miatt.
Felraktam a többi apró alkatrészt is és következett a festés.

A gép színe a Vietnámban alkalmazott SEA (South East Asian) festés.
FS.34079+FS.34102+FS.30219 felül,illetve FS.36622 a hason(HU116,HU117,HU118 és HU28).A foltozásról annyit,hogy ".nagyjából" egyforma volt a gépeken(A festők gondolom szemmérték alapján dolgoztak.).Az Academy útmutatója nem jó,mert a két szín közötti határvonal ennyire nem volt hullámos,eredeti képeket nézegetve majdnem egyenes volt.A fegyvertartó konzolok belépőéleit is lefestettem.Mindegyiket olyan színre mint felette a szárnyon található folt színe.

Itt egy kis kitérőt tartanék.
Az ilyen többszínű foltozásnál,aki ecsettel fest,csak egy éles határvonalat tud festeni két szín között,ami feltűnő egy eredetileg is festékszóróval festett gépen,még ebben a méretarányban is.Ezt én úgy szoktam megoldani,hogy amikor már minden szín megszáradt (1-2 nap),egy vékony ecsettel és erősen hígított festékkel átkenem a színek találkozását.Mindig a sötétebb színt hígítom,függetlenül attól,hogy hány szín találkozik.Ha 3 vagy több szín is összejön egy pontban,akkor összedolgozom őket.Néha rontok,akkor egy másik tiszta ecsetet hígítóba mártva letörlöm a hibát.
Van egy másik technika is,de szerintem az inkább csak kétszínű gépeken alkalmazható.Annak a lényege,hogy a sötétebb szín festése után,a teljes száradás előtt,hígítós ecsettel vissza kell mosni a színek határvonalát.

A camouflage festése után fényes lakkoztam,majd következett a matricázás.És igen,nem "csalódtam".A szokásos merev matricák,amikkel már annyiszor küzdöttem.Sok próbálkozás után nekem a Decalfix + Mr.Mark Softer kombinációja segített az Academy matricák felragasztásánál.Az átlátszó részek legalább nem maradtak opálosak és a panelvonalakba is belesimultak.A színezett részek viszont nem akartak bárhogy igyekeztem.
Néhány matrica szerintem túlméretes,de a maketten nem feltűnő.
Ja és elkövettem azt a hibát,hogy a géppuskaajtó felnyíló részére szánt matricát 1mm-el arrébb vágtam ketté,mint kellett volna.Egy kicsit előrébb van,mint a másik oldalon.Későn vettem észre,ez van.Szerencsére csak felülnézetből látszik.

Újabb lakkozás után paneleztem és koszoltam kicsit a gépet,majd kapott egy félfényes lakkozást.Ezután világosszürkével lefestettem a szigeteléseket a szélvédő keretén és a gépágyútér két oldalán és a fémszínű alkatrészeket.Végül felraktam a bombákat és a póttankokat.
Pár R.B.F. zászló hiányzik még a makettről.Lehet egyszer pótolom őket.

Összefoglalva:nagyon szép kis (szó szerint) makettet lehet építeni a készletből.Kevés helyen kell tömítgetni,és dobozból építve is szép lesz a végeredmény.
Pár bosszantó dolog azért akadt(Kilökőtüskenyomok,pár elnagyolt részlet,eltűnő panelvonalak a törzsön,és a matricák.).
Jobb kidolgozású makett jelenleg nem kapható ebben a méretarányban.
Jó építést!
DSC00284
DSC00284
DSC00216
DSC00216
DSC00217
DSC00217
DSC00219
DSC00219
DSC00221
DSC00221
DSC00227
DSC00227
DSC00237
DSC00237
DSC00248
DSC00248
DSC00253
DSC00253
DSC00255
DSC00255
DSC00257
DSC00257
DSC00273
DSC00273
DSC00285
DSC00285
DSC00296
DSC00296
2014.04.25.
Szabó László (medor), Nyíregyháza/Pécs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
tyimosenko
2014.04.26. 11:16:09
Szia,

Gratulalok, szep makett. Jo volt olvasni a cikket. Megint remek lett az ecsetes festes.
Udv
hatvanilaci
2014.04.26. 12:13:14
Gratulálok hozzá!Ez a minigunos ötlet nagyon jó volt.Ezzel nagyon belopta magát a szívembe ez a makett.Szép a műszerfal kidolgozottsága is és a fegyverzet is nagyon ott van.
Üdv!
Zoli
2014.04.27. 11:05:37
Szia,
Nekem is tetszik a munkád, viszont a festés nem annyira. Nekem úgy tűnik, túl sűrűek voltak a festékek. Hígabb festék kellett volna több rétegben. Bár többszínű gépeknél a sok réteg eltűntetheti a felületi részleteket, ezért meg kell találni az arany középutat.
Nekem is megvan a makett és a feljavító, de én dominikait szeretnék építeni belőle, és sajnos az Albatros matrica már rég nem kapható, szóval egy ideig még biztos nem kezdek hozzá. Várok, hátha újra kiadják, vagy lesz helyette másik...
z
medor
2014.04.27. 13:24:47
Sziasztok!
Köszi a hozzászólásokat.A Minigun egy hirtelen ötlet volt,de legalább egyedivé teszi a makettet.
Zoli!Jó szemed van,de nem a festés lett vastag ha megnézed a 227-es képet.Sajnos a lakkozás sikerült ilyenre.
Eddig a Revell lakkját használtam,most viszont a Humbrol selyemlakkját sikerült beszereznem.Már bánom...
(A kész gépen annyira nem feltűnő mint itt a fényképeken.)
Zoli
2014.04.27. 15:18:43
Szia,
Néztem azt a képet is és nekem nagyon csíkosnak tűnt a festék. Vagy csak nem volt elég homogén? Amúgy nekem régen a Humbrol lakkal nem volt gondom, ha megfelelően felkevertem. Ha nem, akkor sohasenemmegszáradóragacsosizé lett a makett...
Amúgy tetszik a makett, jól sikerült!
z
medor
2014.04.27. 19:22:54
Szia,Zoli!
Elsőre nagyon csíkos lett,másodikra fényes foltok maradtak pedig felkevertem rendesen.
Harmadjára fel is melegítettem,felkevertem és összeráztam vagy 1 percig.
Úgy már majdnem elfogadható volt,de addigra sok lett a 3 réteg.Főleg ilyen kis gépen.
Na mindegy.Ez most már ilyen marad.
att2
2014.04.27. 21:23:37
Medor ismét elkápráztattál! Nagyon szép kis madarat sikerült alkotni! Csak így tovább!! :)
Zoli
2014.04.27. 21:51:12
Szia medor,
Annyira azért nem vészes, a lakk sokat tud segíteni. Remélem egyszer majd az enyém is lesz ilyen.
Sok sikert a következőhöz!
z
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció