Húsvéti tankolás

IS-2

1:72, Italeri No.7040
Üdv,

Ismét vettem a fáradságot, hogy írjak egy újabb cikket. Bár ez a makett már másfél éve elkészült, de csak most vettem a bátorságot, hogy írjak róla, látva másnak is a cikkét erről a típusról.

A típusról nem írnék, mert én sajna nem vagyok az az utána járós típus, így elég hiányosak az ismereteim erről a típusról. Nekem egyszerűen csak a formavilága tetszett meg ennek a tanknak.

Maga a szett szerintem elég jó ár érték aránnyal rendelkezik, mert egy 1/72-es makett áráért kettőt kapunk. Egy "rendeset" és egy összepattintós fast assemblyt. Én az utóbbit építettem meg. Elég nehéz bármit is írni az építésről, hiszen kb 6-7 alkatrészből áll. Amúgy elég sok helyen lehetett volna tömíteni és összecsiszolgatni a makettet, ez látszik is majd a képeken, hogy elöl és hátul is látszanak az illesztések, illetve az egyik "lánctalp" ferde. De nem akartam ezekkel vesződni, hiszen ez a tank keresztfiamnak készült (aki a world of tanks játék miatt odavan a tankokért) húsvéti ajándéknak (innen a cím). Amikor belekezdtem már csak 3 nap volt Húsvétig (nem szeretek elsietni semmit :)), így nem volt időm ezzel vesződni ugyanis úgy gondoltam, hogy legyen egy kis kihívás is a dologban nem használok festéskor szorópisztolyt csak és kizárólag ecsettel festek. Természetesen kivétel erősíti a szabályt az alapozó szürke színt flakonból fújtam, mert amúgy a nyers műanyagon nehezen tapadt volna meg a többi réteg, főleg ecsettel festve.

Szóval az összerakás után neki is ugrottam a festésnek. Az alap zöld színt a humbrol 102-es akrilja adta. Nagyjából 4-5 nagyon vékony rétegben vittem fel lapos ecsettel, míg egy elég egységes és ecsetvonásoktól mentes felületet értem el. Ezután jött egy réteg fényes lakk, ez a humbrol clear volt, ami szerencsére annyira híg, hogy elég könnyű szintén lapos ecsettel felvinni egyenletesen a felületre. Ezután következett a panelezés, bemosás. Ez az Ak-Interactive wash for nato vehicles színnel történt. Szerencsére ezek a fajta bemosók festékek elég gyorsan száradnak, gyorsabban mint a sima művészolaj, így folytathattam nem sokkal később tovább a festést. Hogy a csillogást eltüntessem kapott egy félmatt félig szatén lakkot (vallejo lakkokból kikeverve és higítva). Itt következett a koptatás. Ennél a résznél annyira eragadott a hév, hogy kicsit vagy inkább nagyon túlzásba vittem. Maguk a kopások sötét barna színnel készültek (a nevére már nem emlékszem de valamilyen vallaejos szín), majd egy-kettőnél egy másik zöld színnel kapott némi kontúrt. Ezután jöttek a különböző megfolyások(rozsda,por,olaj és sár) és felverődések elkészítése. Ezek különböző Ak-Interactiv-os bemosókkal és filterekkel készültek. A "lánctalpat" először lefestettem az alap zöld színre, majd utána ezüst színnel (ez hiba volt mert még a bemosások után is elég világos maradt) kifestettem a láncot, illetve a futógörgők felületét (nem tudom hogy ennél a típusnál fém volt vagy gumi de a fentebb említett tankos játékból merítttem ihletet és ott fémnek tűnt), majd kapott egy alapos bemosást Ak-Interactiva tarck washal, illetve azokkal a föld és homok színekkel amik a törzsre is kerültek. A kipufogóknál a rozsda és a füstnyomok pannoncoloros pigmentekkel készültek, és pigment fixálóval lettek rögzítve.
A festés végeztével már csak egy alap kellett. Idő hiányában (másnap reggelre már készen kellett lennie) nem volt lehetőségem egy képkeretbe megcsinálni valami kellően retkes környezetet, így marad a gyors megoldás. Apám szerencsére fanatikusan gyűjti a különböző újságokat amik mellé kis díszdobozos atókat, tankokat, vagy egyéb járműveket adnak, és szerencsére ő a saját vitrinjében tartja ezeket, így egy pár ilyen kis plexis dobozt ki tudtam menteni tőle mielőtt kidobta volna őket, hisz méretben tökéletesek az 1/72-es méretű járművekhez. Természetesen nem hagyhattam szimplán feketén a macskaköveket, így egy szürkés kékes alapszín után némi szárazecsetelés és bemosás után már meg is volt az alap amire felkerült a tank, és rá a plexiborítás a por ellen.

Összeségében lehett volna sokkal szebb és jobb, valamint történelem hűbb ez a makett, de a kevés idő miatt ennyire tellett, bár én meg vagyok vele elégedve és a tulajdonosa is örült neki.
is2
is2
is2_2
is2_2
is2_3
is2_3
is2_4
is2_4
is2_5
is2_5
2014.07.27.
Utolsó módosítás: 2014.11.14.
EdE the Brain
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
vrauko
2014.11.25. 09:38:11
Ferrero Rocher... mű anyag dobozban aranyszínű bonbon. A bonbont kinyerjük és elfogyasztjuk, amely műveletben számíthatunk családtagjaink támogatására is, a dobozba pedig bele a tank... :)
EdE the Brain
2014.11.25. 15:55:26
Azta...Örök hála hát hogy nekem ez soha nem jutott volna eszembe.1/72es vagy kisebbhez pont jó is :)!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció