IS-2 „fapadosan”

IS-2

1:72, Italeri
IS? ISZ? JS? JSZ? Manapság igazából nem jelent többet, mást, mint egyéb 2-3 betűs rövidítés. Úgy hatvan esztendővel ezelőtt többet mondott. Csakúgy, ahogy a KV sem egyszerűen „csak” két betű. Ez utóbbi Kliment Vorosilov monogramja. Az I ill. J a Joszif névé az S(Z) a Sztáliné.
Nos, a világhírre vergődött T-34-es mellett ez a betűcsoport adhatott okot némi plusz veríték képződésére a szemben álló haderőknél. Sorozatszám szerint három variáció jött le a szovjet harckocsigyárak szalagjairól. A harmadik valójában nem vett részt az európai harcokban.

Kezembe került az Italeri egyik nagyon lebutított, ezért leginkább kezdőnek való készlete. Igazából, valószínűleg a hadijátékok kedvelőinek készíthették a kitet. Egyetlen dobozban két öntőkeretet találunk. Egy keret, egy makett. Egy makett 11 alkatrész. Tehát igazán nincs túlrészletezve. Gyors és eléggé látványos eredményt érhet el bármelyik kezdő makettépítő, ha nekifog ennek a kis készletnek. A gyors munkát biztosítja, hogy a harckocsi futóművéhez oldalanként egyetlen alkatrészt kapunk, gyakorlatilag négy-öt doboz festék áráért.
Próbaképp nekifogtam, mit lehet kihozni a 11 alkatrészből. Feljavítókat nem akartam használni. Maradék, másik készletből származó alkatrészeket csak, ha muszáj.

Kezdésként kifúrtam a csőszájfék elejét, ahol a lövedék távozna valós esetben. Egy karika formájú öntőkeretdarabot ragasztottam a torony tengelyét alkotó alkatrész köré, hogy ne lehessen átlátni a harckocsi teste és tornya között. Egy másik makett maradványaiból kiszedtem a két kisebb méretű pót-üzemanyagtartályt.
A futóművet festéssel, koszolással próbáltam élethűbbé tenni. Találtam pár olyan fényképet, ahol pótpáncél gyanánt lánctaptagokat rögzítettek a frontpáncél megerősítésére. Maradék lánctagokat ragasztottam az előzőleg matt zöld festékkel lekent felületre. Ami hiányosság és eléggé látványos, a 12,7-es légvédelmi géppuska hiánya. Sajnos ebből nincs maradék darabom.

Szintén maradványokból találtam matricákat, miután semmi ilyesmi nem volt a fapados készletben.
Nos a sok gyötrés után így néz ki a fapados makettem.
is-2

Egy harckocsi-makett, egy öntőkeret.
is-2
is-2,2

Az öregített futómű.
is-2,2
is-2.3
is-2.3
is-2.4

A pótpáncél-jellegű "díszítés".
is-2.4
is-2.5

Szemtől szembe.
is-2.5
is-2.6
is-2.6
építési rajz - alkatrész tömkeleg
építési rajz -…
2008.03.30.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2009.10.23. 17:43:38
ÜDV!
ez kissé viccmek hatott egy olyan cégtől, mint az italeri. 11 alkatrész...na mind1, a végeredmény nagyon szép de mintha a matricák alá szorult volna némi levegő. Am mindkettő elkészült?
Miggyuri
2009.10.23. 19:03:59
Viccnek valszeg vicc -olszosan. Megpróbáltam mit lehet kihozni 11 alkatrészből. A matrica fóliája ennyire vastag. Annak van ilyen eléggé ronda kerete, tejesen igazad van. Örülök, hogy tetszett.
Miggyuri
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció