Fiktív Német páncélvadász

JagdPanzer E43 "Igel"

1:35, DnepromodelMűgyanta+Saját+Dragon maradék
Pintér György - Múzeumi krimik Még a nyáron a barátom kapott valahonnan egy Dnepromodel műgyanta E39 páncélvadászt,ez (tudtommal) egy kísérleti átmenet a StuG III és a Jagdpanzer IV között.Sajnos nem nagyon boldogult a kittel,nem is volt kedve a műgyantával pepecselni,ezért nekem adta,így került hozzám a páncélos alapja.
Eleinte én is az alapmodellt,az E39-et akartam megépíteni,de erről sajnos nem találtam se referenciaanyagot,se képeket,ráadásul a kit hiányos is volt (elvileg a dnepomodel e39-hez jár maratás meg szemenkénti lánc is),ezért döntöttem amellett,hogy megépítem az első fiktív páncélosomat.

Az építés lassan ment,kétkomponenses UVERAPID ragasztót használtam hozzá,mivel még a pillanatragasztó se fogta meg a műgyantát.A kitről annyit tudnék mondani,hogy hiányos volt,nem volt hozzá lánctalp,meg még egy pár kisebb alkatrész...
A műgyanta helyenként egy az egyben az öntőkeret része volt,nem volt semmi utalás arra,hogy hol kéne levágnom,ráadásul nagyon törékeny is,a nagyobb alkatrészek(főleg a lövegpajzs és a kipufogó) tele volt légbuborékokkal,és számtalan alkatrész nem illeszkedett,egyik-másik 3-4 milliméterrel kisebb volt a kelleténél,főleg a hátsó résznél,majd' egy tubusnyi tömítőt nyelt el a kicsike...

Amikor eldöntöttem,hogy fiktív lesz,még nem volt tervem,hogy hogy nézzen ki,először azt akartam,hogy olyan legyen,mint egy Jagdpanzer IV L/70-es,de mikor kezembe került a Dragon Királytigrisről megmaradt műanyag 88-as L/71-es löveg,és kipróbáltam,hogyan nézne ki vele,azonnal beleszerettem a konstrukcióba,és bár ez a löveg iszonyat nagy a harckocsihoz képest (mondták is párszor a fórumon,a "Mi készül éppen?" topikban), mégis emellett a löveg mellett döntöttem,amúgy is,ha fiktív ,mondhatnám akár azt is,hogy ez nem is 88-as,hanem Truton lézerágyú ,szóval akkor vegyük úgy,hogy ennél megoldották a németek, hogy elférjen benne a 88-as.
Eleinte a Párduc harckocsikon is használt zöld-sárga festést akartam neki adni,de egy fórumozó tanácsára,ha már fiktív harckocsi,fiktív festést is adtam neki,ez ugyanaz a zöld-sárga festés,csak nem nagy foltokban,hanem kis csíkokban.Festéshez Revell színeket használtam,a sárga az Revell 16,a zöld pedig Revell 39,ezenkívül használtam még Revell:91,90,86 színeket a szerszámokhoz.Koszolást nem kapott,mivel az nem az én stílusom,én nem szeretem az agyonhasznált/mocskos harckocsikat,ráadásul nem is nagyon értek hozzá,ebbe a makettba pedig túl sok munkát fektettem bele ahhoz,hogy esetleg egy rosszul elkészített koszolással elrontsam.A matricák ugyancsak a Dragon Királytigrisről maradtak meg,számozást teljesen véletlenszerűen választottam neki.
Ahogy írtam még feljebb,a készlet hiányos vagy gyenge minőségű volt,így több alkatrészt lecseréltem vagy feljavítottam ,ezek közül a legfontosabbak:a kerekeket,a felfüggesztést és a felső láncfeszítő kerekeket lecseréltem Academy-kerekekre,ehhez donorként egy régi Flakpanzer-t használtam.A hátsó görgők ismét a Dragon Királytigrisről maradtak meg (na igen,rengeteg extra vagy többletalkatrészt adtak hozzá, ahogy a lövegcső is onnan van.A figura egy Academy StuG IV-ről van,ahogy a lánctalp is.A lánctalp,mivel StuG.IV alvázról való,hosszabb volt a kelleténél,ezt lerövidítettem és kétkomponensűvel öszzeragasztottam.A hátsó felén az alkatrészek jóval kisebbek voltak,nem megfelelő méretűek,ezeket műanyaglapokkal és egy kiló tömítővel pótoltam ki.

Összességében meg vagyok elégedve a munkámmal,több mint 3 hónap építés után elkészült a kis Süni (Igel=Sün németül).Szerettem volna egy egyedi harckocsit építeni,és azt hiszem sikerült,bár egyvalamit megtanultam: Műgyanta soha többé!A műgyanta nem olyan rossz,és rengeteg feljavító műgyantából van,de valahogy a gyanta makett nem az én stílusom.Remélem tetszeni fog Nektek is a makett,és köszönöm,hogy végigolvastátok a kisregényemet!
JagdPanzer E43

Na igen,a löveg tényleg nagy rá de ez adja meg a Sün stílusát:kicsi,aranyos,de mégis szúrós!
JagdPanzer E43
JagdPanzer E43 (1)

A Doboza
JagdPanzer E43 (1
JagdPanzer E43 (2)

Hátsó rész-na itt nyelt el rengeteg tömítőt
JagdPanzer E43 (2
JagdPanzer E43 (3)

Eleje-na itt is volt mit tömíteni mivel kb.2 millivel besüllyedt a ragasztás alatt
JagdPanzer E43 (3
JagdPanzer E43 (4)

Festés előtt-Királytigris görgőkkel
JagdPanzer E43 (4
JagdPanzer E43 (5)
JagdPanzer E43 (5
JagdPanzer E43 (6)

Készen
JagdPanzer E43 (6
JagdPanzer E43 (7)
JagdPanzer E43 (7
JagdPanzer E43 (8)
JagdPanzer E43 (8
JagdPanzer E43 (9)
JagdPanzer E43 (9
JagdPanzer E43 (10)

T34 és Tigris között-nagyon alacsony sziluettű,még a T34 is nagyobb nála
JagdPanzer E43 (10
JagdPanzer E43 (11)

Tigris mellett-fel se ér a Tigris tornyáig
JagdPanzer E43 (11
2010.11.14.
Utolsó módosítás: 2011.04.20.
Szabó Kristóf (Gruandag), Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2010.12.08. 14:26:38
Szervusz kolléga!
Igencsak tetszetős panzerjagert hoztál össze, a löveg terepen okozhatott volna kisebb nagyobb problémákat, de egye fene, ha egyszer célra fordul, nem semmi tűzerőt képvisel a méretéhez képest.
A koszolástól nem szabad félni, csak gyakorolni kell (először nem maketten), no meg kérdezgetni a fórumon. Biztosra veszem, ha rákérdezel, annyian akarnak majd segíteni, hogy nem győzöd végigolvasni.
További ilyen ötleteket, s jó munkát kívánok!
Juhasz.Adam
2010.12.08. 17:49:54
Napról-napra jobban tettszik ez nekem barátom!
Szééééép munka katona.
Gruandag
2010.12.08. 18:35:11
Köszike...jó is lett ez,neked meg köszönöm Ádám,hogy odaadtad! (heh,gyenge voltál nem tudtál mit kezdeni egy műgyanta makettel :P )
Pityu81
2010.12.09. 22:31:48
Ha fikció, akkor szerintem, átépíteni és a motort középre, a küzdőteret meg hátra...
Ja és a 88-as tömege miatt inkább Pz-IV-es alvázat használtak, a Pz-III alvázának nem lett volna kellő teherbírása hozzá.
Na, nem kötekedésképpen írtam. Amúgy nem rossz, így készen, főleg a Tigris mellett.
hobbista
2010.12.15. 18:33:52
Milyen műgyanta ez, hogy nem fogja a pillanatragasztó? Ilyet még nem pipáltam.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció