Jakovlev Jak-9

Jakovlev Jak-9P

1:72, Amodel
Pintér György - Múzeumi krimik A Jak-9P már a sokadik Amodel makettem. Sokan tartózkodnak a gyár termékeitől, de szerintem a cég által forgalomba hozott makettek egyre jobb minőséget képviselnek.

A "Jakabot" 57, szinte teljesen sorjamentes alkatrészből állíthatjuk össze. A felületek kidolgozása nagyon szép, vékony vésett panelvonalak és finom szegecselés található a gép borításán. A kabinbelső is egész elfogadható, minden szükséges dolgot megkapunk ahhoz, hogy egy szép - zárt kabintetős - Jak-9-est építsünk. Sajnos a kabintető még mindig elég silány, de még felhasználható. Az egyéb átlátszó alkatrészek viszont tényleg nagyon csúnyák. Jobb újakat készíteni helyettük átlátszó fóliából.

A futóművek is elég jól néznek ki. A főfutó gumijain még a méretet jelző feliratot is elkészítették! Még nem láttam ilyent 1:72-ben, pedig több mint tíz élve építek maketteket... :) A kerekek összeállításánál érdemes odafigyelni, mert két részből öntötték ki őket. Ha óvatlanok vagyunk a csiszolásnál, akkor eltüntethetjük a gumi felületéről a mintázatot.

Miután összeraktuk a makettet, jöhet a festés. Hét (!) gép szerepel a festési útmutatóban. Két NDK-ban állomásozó világosszürke-sötétszürke szovjet, egy szürke észak-koreai, egy bolgárnak jelölt szürke magyar, egy szürke lengyel és egy szürkének jelzett USAF gép közül választhatunk. Az USAF gép valószínűleg nem világosszürke, hanem fémszínű volt, matt fekete felülettel a kabin előtt. A magyar gép felségjelei pedig (szerintem) egy kicsit túlméretesek. Bár ezen nem túl nehéz segíteni...

Az első benyomás nagyon jó volt a készletről. Kíváncsi vagyok, hogy mit tudok majd kihozni belőle!
2007.11.30.
Fodi
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció