Kész átverés francia módra

McDonnell Douglas F-4E Phantom II

1:144, Heller
Pintér György - Múzeumi krimik Nem kell bemutatni ezt a gépet.Rengeteg helyen szolgált,számos harci bevetést teljesített.Megjárta Vietnámot, a Közel-Keletet.Számos variációja készült el.

A Heller eme díszpintye a Cserebere rovaton keresztül jutott hozzám.
Mielőtt a megbeszélt helyen és időben átvettem volna,kutattam a neten.
Begyűjtöttem rengeteg fotót,rajzot,letöltöttem számos füzetet,így várva a doboztetőn látható C-változatot.
Az üzlet megköttetett,és otthon ért a meglepi.Jól szemügyre véve ez egy E-változat.A franciáknak jó a humoruk,vagy túlérett sajtot ettek.
Nem baj,irány újra a net.Már csak azt kellett eldöntenem,melyik felhasználó gépét építsem meg.Először izraelire gondoltam,de nem volt matricám és a Dávidcsillag legyártását nem vállaltam.Végül egy görög Phantomra esett a választásom:felül kékesszürke,alul aluminium színek.
A felségjeleket maradék matricákra festettem fel és fényes lakkal fedtem be.

Lássuk a madarat:
Gondolkodtam a kabinbelső kialakításán,mert az nincs,de akkor nyitott kabintetővel kellett volna megcsinálni a gépet.Ekkora kabintetőt darabolni,na nem.
Lefestettem a belső részeket,majd némi gyurma az orrba és hopp:a törzsfelek össze is ragadtak.Majd szét is választottam őket.
Mivel okosan elfelejtettem,hogy ne higgyek a gyártó illesztőtüskéinek,a két fél szépen elcsúszott és a panelvonalak közt,pár mm-es eltérés jött létre.Miután korrigáltam a hibát,már jól mutatott a dolog.
A következő apró(?!) probléma a hajtóműbeömlőknél volt.Itt sehogy sem akart a törzs és a beömlő szintben találkozni.Tömítés,csiszolás,tömítés ,csiszolás,ragasztó elenged,sírás,fogcsikorgatás, ragasztás,csiszolás és kész.
Minden a helyén volt az apróbb alkatrészek kivételével.Ezeket külön festettem.

Festés:
A világosszürke alapra először a hajtómű környékét festettem fel és a vízszintes vezérsíkokat.Maszkolás, majd az alumínium alsó következett,száradás,maszkolás kékesszürke felső,száradás,fényes lakk,matricák.Itt remegő gyomorral vágtam körbe és áztattam le a saját műveimet.Sikerült.Újabb réteg fényes lakk,és jöhetett a koszolás.
Gondoltam panelezzen,aki akar,és jó harcjárműves szokás szerin hígított feketével kezdtem átkenni a gépet.Fel is marta az alut az egyik szárny alján rendesen.(Ennek nyomait az ajtófélfa viseli,ott aztán használtam a fejemet rendesen.)
Kijavítottam a hibát és folytattam immár ésszel a koszolást.A felső felületre az alap kékesszürke ,fakított változatát hordtam fel,majd finoman elkentem a repülési iránynak megfelelően.Ezután fekete és fehér keverékét(mozgalmi nevén szürke)fültisztító segítségével a panelvonalaknál elkentem.
Mattlakkozás és az apróbb alkatrészek feltétele következett.

Összegezve: a makett nem mai darab,de egy jó matricalappal és sok türelemmel szép gép építhető belőle.
Nemrég halottam egy mondást,hogy nem makettező az,akinek nincsen Phantomja.Nekem már van.
A doboz
A doboz
Na ja
Na ja
festés előtt
festés előtt
Májky művek
Májky művek
2010.11.17.
Májky
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Misimakett
2010.12.21. 18:55:13
Szia. Szépre sikeredett, nekem tetszik.
Luthor
2010.12.21. 21:46:28
Az rendben van, hogy pici a gép, de azért pár éles fotót is feltehettél volna. Nem hiszem el, hogy akkora gond ez. Ha életlen, fotózol másikat. Makró is van a világon. Vagy manuális fókusz. Bár lehet, hogy így jártunk jobban, mert se az összeépítést, se a festést nemigen lehet értékelni.
Májky
2010.12.22. 07:21:35
A kritika jogos,csak van egy pici problémám.Amikor kész a fotó megnézem a gépben ok,a számítógépen ok,itt meg homály.A makrók pont ezért nem kerültek fel.Mit tanácsoltok?
Fonák Tamás
2010.12.22. 08:25:34
Ha jól látom, ez is ugyanaz a darab mint amit a Revell és az Academy csinál, csak más dobozban.
Ami a fotózást illeti:
Én se akartam beszólni senkinek, de tényleg próbáljatok már éles fotókat felrakni. Ma már nem kell megvárni a film előhívást, tehát lehet próbálkozni amíg van áram az aksiban.
Az a kis négyszögletű AF keret a kijelző közepén még a legegyszerűbb gépeken is állítható.
Javaslom, hogy arcfelismerés meg stb. helyett Spot üzemmódba legyen állítva, akkor az lesz éles, ami a keret belsejében van. Élekre, sarkokra érdemes célozni, hogy az AF találjon elég kontrasztot az élesség beállításához. Emellett makró üzemmód sem árt (kis virággal jelölik).
Ha így sem megy, manuális élességállítás (ez már nem minden gépen van) és közelítve-távolítva lehet éles képet kapni.
Az elmosódott kép másik oka lehet a túl hosszú záridő, elég fény hiányában a gép ezzel kompenzál, ha nincs elég fény.
Ember nem igazán képes 1/60 sec alatt bemozdulás-mentesen tartani a gépet, tehát állványra kell rakni, vagy növelni az ISO érzékenységet vagy a rekesznyílást. Vagy megfelelő megviágítás, esetleg vaku használata.
Mindezeken túl még a legegyszerűbb gépekkel sem probléma normális képeket csinálni.
Májky
2010.12.22. 08:58:49
Köszönöm,megpróbálom ezzel a módszerrel,talán legközelebb jobban megy.
hobbista
2010.12.31. 10:30:55
A leírás nagyon tetszik, a franciákban meg ne bízzál!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció