Kétárbócos vitorlás

Union Brigantine

1:100, Constructo No.80616
A makettet a Kedvesemtől kaptam még 2018 karácsonyára.
Ekkor még csak a Titanic mentőcsónakon voltam túl fahajó makett-ügyileg, így gondoltam, kéne építeni egy vitorlást is. Mivel alapvetően óvatos vagyok, így erre a kitre esett a választásom.

A makett egy középhaladó készlet, a hajótörzs egy darab tömbből van kimunkálva, tömör fa. Ennek tükrében az építés nem ígerkezett nagyon bonyolultnak. Hajlítani alig kell. Ami többé-kevésbé trükkös volt, az a macskafejek kötése és a különböző futó-, merevítőkötelek oly módon való feszítése, hogy azok sehol ne lazuljanak meg, lógjanak be. Eleinte elkezdtem a kit saját kötélzetével, de az nekem túl szőrösnek bizonyult és jó kis íjászvaxos kezeléssel sem lett jobb, így a Vitorlásvilágból vettem többféle méretet és színt. Ezekkel már szerintem jól néz ki az eredmény.

Mint említettem a macskafejek trükkösek, szívesen vennék tippeket, kommenteket hozzáértőktől, hogy hogyan lehet őket szépen egyforma távolságra kötni. Az árbocok befúrása igényel még említést: mivel 3D-ben kell pozícionálni, én egy oszlopos fúróval intéztem ezt. A vitorlákat párom édesanyja varrta meg, ők kesztyűsök, jobban értenek hozzá.

Mindent egybevetve élveztem a játékot és szerintem az eredmény sem lett rossz. Most készül a harmadik kitem, egy 1:50-es halászhajó, cikk arról is lesz.
Köszönöm szépen, hogy elolvastad, ha kérdésed vagy építő jellegű kritikád van, ne habozz leírni!
Végső megérdemelt nyughelyén_2
Végső megérdemelt…
Törzs és a fedélzet deszkázásának kialakítása
Törzs és a fedé…
Árbocok bent
Árbocok bent
Macskafej
Macskafej
Kezdetleges kötélzet
Kezdetleges köté…
Kötéllétra indul
Kötéllétra indul
Vitorla próba
Vitorla próba
Innen szép nyerni
Innen szép nyerni
Teljes vitorlázat a helyén
Teljes vitorlázat a…
Végső megérdemelt nyughelyén_1
Végső megérdemelt…
2023.02.11.
Nagyt, Budaörs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
DzsunKa
2023.02.22. 09:53:19
Szia Tamás!
Úgy vélem ez a modell inkább kezdők mint középhaladók közé tartozik, de ennek nincs is jelentősége. Jó választás volt a mentőcsónak után, egy egyszerűbbel folytatni. Az inkább profiknak való kitt. Írtad, hogy ez brigg a második hajód, én ezért inkább ennek a méretaránynak a választását nem javasoltam volna. Nem tudom mennyi segítő irodalmat néztél át az építés előtt és közben, azt hiszem építés alatt kicsit türelmetlen voltál. Rengeteg olyan oldal van a neten, ahol pont az általad említett problémákra találhatsz több különféle megoldást is. Jók a grafikák, a fordító programok is viszonylag normálisan visszaadják a szakszöveget. A YouTube-n szintén akad jó pár video, amelyek a hajómodellezéssel kapcsolatosak.
Melyik halászhajót építed? Ugyanis a legtöbb meglévő modell készítéséről lehet találni a neten cikket, vagy videót. Keresd meg azokat, és lesd el a szakmai fogásokat.
SOK SIKERT AZ MOSTANI ÉS TOVÁBBI HAJÓK ÉPÍTÉSÉHEZ, LEGYEN BENNÜK SOK ÖRÖMÖD.
Üdv, DzsunKa
Johnie
2023.02.22. 15:18:00
Szia!

Végre egy vitorláshajó, ráadásul fából!
Egy picit mindig elérzékenyülök, ha ilyent látok és melegség tölti el a szívem a rideg műanyag kitek mellett.
A macskafejek egyforma távolságra kötéséhez én anno távtartót használtam. Tűzőkapocs volt a távtartó.

https://www.makettinfo.hu/forum/image.php?img_url=upload%2F201101%2F1210972_37608_ajax_476.JPG#image_213588


Pár kritika, ha nem haragszol:
Az ágyúk kötélzetét hiányolom.
A felvont vitorlák biztosan nem szőnyegszerűen/ sonkástekercsszerűen tekeredtek fel ;)
Zavaró a csillogó vörös és sárgaréz elemek jelenléte. Inkább kölcsönöz díszhajó jelleget mint makett hatást.
Fura, hogy nem ad a Constructo külső palánkozáshoz faanyagot. Ez is a gyártó hibája, sokkal több a gyári hiba mint a teáltalad elkövetett, neked itt az volt a dolgod, hogy menj utánuk...
Ha tényleg megfogott ezen ága eme szép hobbinak, ajánlom a Makettinfo Történelmi vitorlások topikjának több éves visszaolvasását, a Marjai könyvek beszerzését/ olvasását, pár hónap/ év alatt hatalmas minőségi ugrást fogsz magadon észrevenni.
Végszóra pedig :a kitből én úgy látom amit a jelenlegi tudásod alapján lehetett azt maximálisan kihoztad belőle.
Várjuk a következőt, szeretjük a lelkünket fahajók látványával átmelegíteni... ;)
Nagyt
2023.02.24. 08:31:17
Nagyon köszönöm a kritikákat, ezekből lehet tanulni. A kitet alapvetően dobozból építettem és igen, nem merültem el szakirodalomban. A halászhajó kit a Disarmodel gyártmánya és Atunero del Cantabrico a neve. Ez már jól tele van kihívással, de próbálom őket megugrani. Nyilván tökéletes makett nincs, de talán láttok majd fejlődést :)
Anglerr74
2023.02.24. 19:05:12
Kedves Tamás! Johnie egy kicsit szigorú, de régi motoros, szépeket épített, így megteheti (és igaza is van) :-). Mentségedre szóljon, hogy ezt a hajót (is) most építem én is és az ágyú kötélzet ebben a méretben nem egyszerű kivitelezni, én is elvetettem, pedig 1/72 a kedvenc méretarányom. Én e mellett a Terrort építem, mert több részletes, gyakorlatilag lépésről lépésre video van a youtubon https://www.youtube.com/watch?v=Gm0F5XqfMaM&list=PLrPwa5r7zKUzCBCWrtnYjaSn4I5Ex-qBp
és animált stopmotion videó is
https://www.youtube.com/watch?v=2tRSU1do60E&t=29s
és az ára is nem vészes talán...
A vitorlás építésben csak az első 20-50 évben kezdő az ember :-). Építs a magad örömére és büszkeségére! Nem mindig az a cél, hogy minden életszerű legyen, Johnie is készítet árbockosarat kabátgombból :-). Szia, Tamás
Johnie
2023.03.13. 20:30:23
Szia Anglerr74!

Úgy bizony, a szükség nagy úr ;)
Ami épp volt kéznél ;)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció