Királytigris tábori javítása

Királytigris tábori javítása

1:35, Tamiya, Dragon, Plusmodel
A Királytigris három éve pihent a dobozában, mire eldöntöttem, hogy mi lesz belőle. Ez akkor történt, amikor hozzájutottam a Plusmodel "romos farm" nevű dioráma épületéhez.

A Királytigris

Mint mindegyik Tamiya makett, az építés nem okozott problémát, minden baj nélkül össze lehetett állítani. Életem első zimmerit borítását is itt követtem el, látszik is rajta. A neten látott módszerrel készült, és még nincs elég gyakorlatom benne. Talán lesz ebből egyszer még jó is.

A figurák

A Dragon German Tank Crew 1939-1943 figurái igen élethűeknek bizonyultak, összeállításuk sem okozott gondot. Egy picit gondolkodóba ejtett, hogy miért éppen hatan vannak, de mindet összeállítottam és mindegyik rajta van a dión.

A farm

Nagyon szeretem a Plusmodel különböző dioráma kiegészítőit, mert elég fantáziadúsak és meglehetősen komplett módon adják őket, réz feljavítókkal, gyanta elemekkel. A gipszet én ragasztópisztolyból kinyomott gyantával szoktam összeragasztani és tapasztalataim szerint bombabiztosan fognak.

A Királytigris festése

Matt fekete akrillal alapoztam, majd száradás után alapszínnek a Tamiya XF-59 desert yellow színét használtam a Gunze Aqueous Hobby Color H 42 színével keverve 1:1 arányban. Száradás után hagyományosnak mondható zöld és vörösesbarna (mindkettő Gunze Aqueous Hobby Color, de a zöldről lekopott a címke, sajnos a számát nem tudom, a barna az H47 Red Brown) álcázófestékkel mintáztam a teljes felületet. Miután korábban sikerült szert tennem a Verlinden cég Királytigris gyantából készült motorjára, így a motorház tetejét nyitva ragasztottam be. A motort még ez előtt festettem, bár nem sok látszik belőle (pedig mennyi szép réz vezetékkel, csővel egészítettem ki). A zimmerithez Neoflexet használtam, nem volt vele semmi gond, csak egy kissé gyakorlatlan vagyok zimmeritezésben. Amitől féltem, hogy a matrica hogyan fog ragadni a bordázott felületre, nem következett be a Microsol alapozónak és matricafeszítőnek köszönhetően.

A figurák festése

Összeállítás után valamennyit Gunze H 12 matt feketéjével festettem úgy, hogy előtte 1:1 arányban összekevertem a Gunze Flat Base H 40 -el. Így a fekete egyenruhák valóban fekete szövetnek látszanak (tök matt), nem csillognak. Sajnos az összes matt fekete festék száradás után nem annyira mattnak látszik, van egy kis csillogása, amitől úgy néz ki, mintha bőrcuccokban lennének a figurák. Egy kissé szenvedtem a fejhallgatókkal és a gégemikrofonnal, különösen a vezetékezésükkel, 0,3 mm-es rézdrótból vannak.

A farm festése

A falak természetesen maradtak fehérek, mint eredetileg is lehettek. A lekopott vakolat alatt a téglák és a tetőn a megmaradt cserepek pasztellkréta porral lettek színezve, mattlakkal fixálva, az ablakkeret Gunze H 406 Chocolate Brown. A dobozban melléklet ablaküveget csak
"tördelni" kellett és beragasztani. Az egyik ablakkeretet egy kissé ferdén ragasztottam a helyére, mintha ki akarna esni. Az esővízgyűjtő hordóban a Vallejo Still Water művize van, csakúgy, mint az udvari kútban. Ez utóbbi a magyar Homokit cég terméke.
A ház belsejét is úgy alakítottam ki, mintha az eredetileg is műhely lett volna, mielőtt becsapott a mennykő egy gránát képében

Kiegészítők

A műhelyasztal, a különböző szerszámok, alkatrészek, csigás emelő, dissous gázpalackok, a kompresszor, létra korábban beszerzett makettekből és kiegészítőkból maradt a fiók mélyén mostanáig. A falon túli fa egy noname cég terméke, de nem néz ki rosszul.

A dioráma alapja

Saját készítésű (fa profilléc gérbe vágva és összeragasztva, alatta 5 mm-es rétegelt lemez). A kereteken belül poliuretán mennyezeti burkolólap van két rétegben, erre öntöttem rá a kb. 2-3 mm Rigips réteget, majd száradás után tapétaragasztóval bekentem és beszórtam Cimsec okker fugázóanyaggal. Ez utóbbi megoldás nem igazán jó, máskor máshogyan fogom csinálni.
Miután minden megszáradt, felraktam mindent, ahogy terveztem.

Összegezve

Öt-hat hónap igen kiváló szórakozás, lefekvés utáni álmodozás, időnként munka közben káromkodás és miegymás. Egyszóval isteni dolog a makettezés, mindenkinek csak ajánlani tudom.
Bármilyen észrevételt szívesen fogadok, legyen az jó, vagy rossz. Előre is köszönöm.
Az egész dioráma
Az egész dioráma
Az udvar részlete
Az udvar részlete
A dioráma másik nézőpontból
A dioráma másik n…
"Siessetek! Nem érünk rá!"
"Siessetek! Nem ér…
"Honnan jöttek fiam?"
"Honnan jöttek fiam…
esővízgyűjtő hordó
esővízgyűjtő…
...hol fal állott, most kőhalom...
...hol fal állott,…
A hajdanvolt műhely
A hajdanvolt műhely
A csigás emelő
A csigás emel
Nem maradt más, csak ez az egy zsák krumpli
Nem maradt más,…
"Képzeld Hans! Az újság szerint..."
"Képzeld Hans! Az…
A lesántult acélszörny
A lesántult acélsz…
A vésztartalék mindenesetre (a hátizsák)
A vésztartalék…
2008.05.10.
Utolsó módosítás: 2008.05.15.
Budai Péter (BÉPÉ), Érd
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Gyurma
2008.05.14. 17:25:30
BÉPÉ!
Nekem csak a fal és hordó alól kifolyt ragasztó tőnt fel, más nem: szerintem nagyon tuti!
Gratulálok hozzá, egyszer talán én is ilyen szinten leszek.

Minden elismerésem!
BÉPÉ
2008.05.14. 19:09:26
Szia Gyurma!
Köszi az elismerést.Én látok még rajta máshol is hibákat, de ezeket sajnos mindig csak utólag veszem észre, mikor
az elkészült fotókat képernyőn látom (és így sokkal nagyobb minden részlet). Így tehát mindig van mit javítani, ezért aztán a makettezést sosem lehet befejezni Hála az égnek. Üdv: BÉPÉ
gyurmakoma
2008.05.23. 09:22:16
Üdv.
Én csak futólag néztem meg a képeket,nagyon nem értek a diorámához,de valamit nem értek.
Ha leszakadt a menyezet az égés következtében és aládúcolták,uj,natur nyers fával,ez eddig okés,nagyon jó.De mit keres alatta az a kupasz égett famaradék,hamu miegyéb?
Ha ott dolgoztak a ducolással,akkor arrébbsöprik a hulladékot nem?vagy azon taposva dúcolták alá?ha igen/bár furcsa/ de akkor meg lábnyomoknak kéne benne lenni nem?
Bocs a belekotyogásért,amugy tényleg jó tetszik
vargapeter
2008.05.23. 09:32:58
Üdv!
Nagyon ötletes, nekem tetszik!!! :)
Lacus78
2008.05.23. 11:41:57
Szia BÉPÉ!
Bár a fórumban már írtam a diorámáról, most ismét írok pár szót. A diorámád egyszerűen szép, a jelenet jó, semmi gond nincs vele! Tekintsd úgy, hogy még nincs kész. Semmi olyan "hiba" nincs rajta, amit ne lehetne könnyedén eltakarni. Ha nem akarod pl. a talajt újra megcsinálni és "beledolgozni" a láncaltapat, akkor tegyél rá kicsit magas füvet, ez kitakarná a lánctalp és a talaj közti rést! (ezt kócból tudod szépen megcsinálni, egyszerű temperás vízben festve, száradás után "szálaira morzsolva", és már csak vagdaosni kell) Ezen aztán szépen érzékeltethető a kifektett fűvel a lánctalp nyoma is. A többi "hiba" is hasonló módon kezelhető!!!
U.i.: nagyon beindult a dioráma gyárad!!:)
Üdv: Laci
Lacus78
2008.05.23. 11:47:29
...ja, és ott van a kérdéses égett kupac!! "Söpörd" végig a fal tövébe, így megoldódott a kérdés, miért is nem söpörték félre a dúcolásnál?? De igenis félresöpörték!! És ez a törmelék eltakarná a fal tövét is, vagyis megszűnne a "lebegés"!!! Remélem picit segítettem...
Még egyszer üdv: Laci
BÉPÉ
2008.05.23. 17:29:18
Szia Mindenki, aki hozzászólt! (Lacus 78, gyurmakoma, vargapeter)
MIndenkinek köszönöm a véleményt, már megint sikerült újabb ötletekre szert tenni. Ebből is az derült ki számomra, hogy a makettezést (ezen belül konkrétan egy adott makett , dioráma elkészítését) nem lehet és nem is szabad befejezni, maximum egy-két napra abbahagyni, de csak azértm hogy utánna újra kezdjük. Tök lökött vagyok, mert azt a bizonyos kupacot nekem nem jutott eszembe odébb "söpörni". Egyébként azóta szétkaptam ez egészet és most már van lánctalp nyom a földön és a kicsike nem a lánctalp élén áll, hanem a homokba belenyomódva.
Lacus! Amit a kócról írtál az egészen jó ötlet (Neked mindig jó ötleteid vannak.Nekem meg megáll az eszem és egyhelyben toporog.) Én először a Fressnapfnál (állati eledel stb. kereskedés) kapható szizál fű csomagra gondoltam, mert olcsó teljesen tiszta és úgy vágható, kócolható, ahogy csak akarod. De a kóc tényleg jobb, mert az már tulajdonképpen "félkész".
Mégegyszer köszi mindenkinek a véleményt, ötletet, segítséget. Üdv: BÉPÉ
kocka
2008.05.24. 15:42:03
Szia BÉPÉ!
Nekem nagyon tetszik a cikk is, a dio is, az ötlet is, a megvalósítás is:D
Szép lett,főleg a ház oldalán felfutó növényke tetszik:)
Most olvasom h változtattál azóta.Rakhatnál fel akkor új képeket és a figurákról is rakhatnál fel egy két közelit. Kösszi.
Üdv:kocka
Márky
2008.08.12. 15:29:01
Az összes hibát (nem is hiba igazából nem ront az összképen) felfedezték az előttem írók csak annyit akarok hozzászólni, hogy a figurák szerintem túlontúl fényesek. Egy réteg matt vagy félfényes lakk sokkal élethűbbé tudja tenni. De ezek nélkül is kiváló munka minden elismerésem!
Batur
2009.01.06. 21:11:06
Üdv!
Nagyon tetszik a makett,én most készülök venni egy Dragon Királytigrist 1/35-ben zimmerittel,csak azt szeretném kérdezni,hogy a matricák pontos felhelyezési módszerét le tudnád írni nekem??Nagyon szépen köszönöm!
mate5200
2009.03.11. 19:04:16
Nagyon jó a Dioráma.A kutat miből és hogy czináltad(:
mate5200
2009.03.24. 17:50:26
A falan a növényt miből csináltad?
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció