Knight Rider SPM

Knight Rider SPM mode (season four)

1:24, Aoshima
Pintér György - Múzeumi krimik Knight Rider SPM

A filmsorozat története

Az 1981 márciusában kezdték forgatni az 1982 és 1986 között négy évadot megélt Knight Rider filmsorozatot. A legtöbb sorozat veszít népszerűségéből az idő előrehaladtával, nem volt másként ezzel sem. Ezt ellensúlyozandó George Barris - a főszereplő autó fizikai megalkotója - két új alternatívát vezetett be a sorozat életébe. A lenyitható tetejű cabrio kivitelt és az SPM (Super Pursuit Mode) változatot. A valóságban képtelen volt az autó ezekre az átalakulásokra,ezért halványkék háttér előtt vették fel azokat a vágóképeket, amikor az autó éppen átalakult. A következő snittben pedig már az átalakult autó száguldott.

KITT

A sorozat adásai után jóval később dobta piacra „Kitt” makettjeit az Aoshima, amelyek valódi alternatívát kínálnak a régi AMT kivitellel szemben. Ez a makett 105 műanyag alkatrészből és 4 gumiabroncsból áll össze. Az alábbiakban csak a jellegzetességeikre és buktatóikra térnék ki.
Koncepcióját tekintve úgy gondoltam, hogy a modellt teljes pompájában (kinyitott féklapokkal) és a vezetővel együtt fogom megvalósítani, mégpedig az éppen vészfékező és ezért előrebólintó pozícióban. A futómű hátsó illesztési pontjait ezért 1 mm vastag sztirol lappal emeltem meg, elöl meg a gólyalábakból vágtam le 1 mm-et a dob felőli végeikről. Az új felső csapok elkészítése után a levágott csapokat az alsó vég felől visszatoldottam, így méretük azonos maradt, csak máshová került a kerekek forgáspontja. A kormányösszekötő miatt be kellett fűrészelnem a motorba, de ez a talapzatra helyezés után nem látszik.
A fő problémát a karosszéria bonyolultsága jelentette, ami 28 elemből állt, plusz a két visszapillantó tükör. Több elemet kellett fekete és mattfehérre, vagy fekete és mattpirosra festeni. Ezeknél logikailag könnyebb lenne először a matt részeket lefesteni, de arra nagyon nehéz szép fényes felületet produkálni. Nekem nem sikerült (lásd fotó), így le kellett mosnom és csak többszöri nekifutásra lett elfogadható a fényezés. Az oldalt lévő levegőbelépőknél a karosszéria éleit is matt fehérre kell festeni. A hátsó ablakot tartó elem a „C” oszlop hajlatánál rést hagyott, ebbe az ívbe kis darab sztirolt ragasztottam mindkét oldalon.
A hátsó, 16 sugárhajtóműre emlékeztető csövek túl rövidek, ezért 2 mm átmérőjű injekciós fecskendőből vágtam le darabokat, amiknek egyik végét kónikusan kitágítottam, a helyüket kifúrtam és mindegyiket a helyére ragasztottam. Az eredeti csővégződések króm karikáit ezüstre festve imitáltam, míg az új végek belseje matt piros lett.
Az oldalsó lámpák mögé króm fólia került, a rendszám pedig egy maratott kerettel vált eredetibbé. A két oldalt lévő nyitható féklap belső oldalát egy-egy sztirol lappal fedtem le. A jobb és bal féklapok a testhez rögzítésekor figyelni kellett arra, hogy az elemeket először a tartóba kell beakasztani és csak utána ragaszthattam be a kasztniba. A mozgásuk elég nehézkes, ezért a rögzítésük mellett döntöttem. Egyébként ezekbe a tartókonzolokba akad majd meg a korábban alvázra ragasztott utastér a kasztnival való „házasításuk” során. Ezt két csipesszel, néhány percnyi „játék” után elég könnyű elvégezni, azaz a helyére lehet pattintani.
A tetőn lévő féklap két tartószárán lévő pöckök túl hosszúaknak találtattak, ezért oldalanként 1-1 mm-t visszavágtam belőlük és így már könnyen be lehetett akasztani a helyükre. A két első ködlámpa sajna nincs túl jól kitalálva, mert kicsi felületen kellene megragasztani. A kasztniba téve ezért hátulról rögzítettem szilárdan az orrba. A kész orr részt nem lehet elég pontosan a helyére illeszteni, mert az alváznak bele kellene süllyedni az orrba, csakhogy nem megy elég mélyre. Az alján látszik, hogy nem simul bele teljesen a kasztni vonalába. Sajnos ennek a korrigálására a Móvári kiállítás előtt egy nappal már semmi esélyem sem volt. A hátsó ablak fröccsöntési pontjainál furcsa kör alakú anyaghiba látszik, mind belülről, mind kívülről, ami pech, és nagyon nehéz korrigálni, ezért nem is kísérleteztem vele.
Az utastérben a váltókulissza fokozatait felfestettem ecsettel, de ebből később vajmi kevés látszik. Biztonsági öv ugyan nem volt az autóban, de a kardánboksz melletti csatlakozóit benne felejtettek a figyelmetlen filmesek, ezt a hiányt azonban sztirol lapból készültekkel pótoltam. Az utastér Testors 1754 1/3-ad és 1706 2/3-ad arányú keverékével lett festve, ezt világosítottam és sötétítettem az árnyékoláshoz. Az összes színes nyomógomb először ezüst, majd clear színekkel lett lefestve.

Michael

Elképzelésem szerint a figura kinyújtott bal kézével fogja a kormányt, másik kezével pedig egy gomb felé nyúl a műszerfalon. Az alap, azaz a törzs és a végtagok egy régi Tamiya figura volt, a fejet pedig egy Fujimi szerelőről adoptáltam, amelyre puttyból raktam hajat. Az eredetileg pólós, dzsekis öltözetű figurára galléros inget „húztam” puttyból. A dzsekit pedig bőrdzsekire alakítottam át, amihez ólomfóliából szabtam ki a patentos hajtókát és a felhajtott gallért. A cipő orrát pedig egyszerűen csizmává formáztam.
Nem tudom mit szúrtam el, de már lefestett állapotban derült ki, hogy a jobb keze pont a műszerfalig ér, a bal keze meg már jóval a kormányon túl ér, egész a műszerfalig. A kész figura bal kezét ezért át kellett alakítani és a festése is javítást igényelt. Újabb meglepetésként ért, hogy a kész figura fél feje nem fért el az elképzelt helyén, mert a tetőn lévő féklap mélyedése és a féklapot vezető sín belenyúlt a fejnek szánt térbe. Egy gyors „skalpolás”, majd a bal oldali - látható, - fejrész puttyból történő visszaépítése után azért sikeresen megoldottam a problémát.

Az út

A járművet egy rövid útszakaszra akartam felrakni, ahol a jellegzetes nagy fékcsíkok is megjeleníthetők. Az út sztirol lap, a homokos rész ipari papírragasztóba szórt homok, két színnel lefújva. A tábla sztirolból készült, strukturálása is saját munka, a hátulján lévő csavarok azonban gyári termékek.

Az aprólékos és elég bonyolult munka közel egy évig tartott, de megérte a fáradságot. Mindenkinek csak ajánlani tudom, ha valaki szereti a kihívásokat. Dobozból összerakva természetesen ettől sokkal hamarabb is össze lehet rakni a makettet, ám számomra az kevésbé lett volna vonzó.

Következő projekt: Knight Rider 2008 (Ford Mustang 500 KR).
DSCF7304
DSCF7304
Knight rider alkatrész bontás 002
Knight rider alkatr…
ablak hiba
ablak hiba
első gólyaláb
első gólyaláb
első futómű helye
első futómű helye
hátsó futómű
hátsó futóm
DSCF6326
DSCF6326
festett alváz
festett alváz
DSCF6439
DSCF6439
elrontott festés
elrontott festés
oldalsó féklap
oldalsó féklap
festett kasztni
festett kasztni
festett kasztni (1)
festett kasztni (1
kr-kitt-ebs02
kr-kitt-ebs02
tágítás
tágítás
cső végződések
cső végződések
Kép 023
Kép 023
műszerfal
műszerfal
váltókulissza
váltókulissza
DSCF7031
DSCF7031
öv csatlakozó
öv csatlakoz
átfaragott vezető
átfaragott vezet
első próbálkozás
első próbálkozás
átalakított kézzel (1)
átalakított ké…
átalakított kézzel (2)
átalakított ké…
átalakított kézzel (3)
átalakított ké…
átalakított kézzel (4)
átalakított ké…
DSCF7083
DSCF7083
DSCF7088
DSCF7088
DSCF7094
DSCF7094
megskalpolva (1)
megskalpolva (1
megskalpolva
megskalpolva
DSCF7314
DSCF7314
DSCF7315
DSCF7315
féknyomok
féknyomok
DSCF7249
DSCF7249
DSCF7253
DSCF7253
DSCF7269
DSCF7269
DSCF7276
DSCF7276
DSCF7292
DSCF7292
DSCF7293
DSCF7293
DSCF7294
DSCF7294
DSCF7298
DSCF7298
DSCF7316
DSCF7316
DSCF7317
DSCF7317
DSCF7318
DSCF7318
2012.04.20.
Utolsó módosítás: 2012.04.21.
Franky1234, Nyíregyháza
A tábla matricáját kiszerkesztette Sváb József, nyomtatta Illyés János. Ezúton is köszönöm segítségüket.
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
p-51
2012.04.21. 07:43:16
Köszönjük!!!
Ez egy kicsit felvidította a szombatra rávasalt hétfő reggelt...
Nagyon-nagyon szép, gratulálok!
p-51
Kferro
2012.04.21. 09:32:35
Nagyon látványos munka, nagyon szép bemutatás.
Ráadásul a nosztalgia-faktor is kiemelkedő. :D
Köszönet érte!
ElGatoNegro
2012.04.21. 12:02:34
Nagyon szép munka!

Hasselhoff kezében nem létok hamburgert, ez véletlen? :ODDDDD
Luthor
2012.04.21. 17:04:41
A féknyomok kivételével pazar munka, főleg a figuraépítés tetszett. A féknyom túl markáns, szerintem simán lehetett volna hosszabb is, de főleg a kezdete elmosódottabb.
Sámán
2012.04.21. 18:40:21
Üdv Franky!

Tetszik nagyon. A figura átalakítása is elgondolkodtató. Mondjuk én inkább a fenekéből szedtem volna le (vagy az ülésből martam volna ki, úgyis belesüpped)
(kicsit nagyobb alapra raktam volna... ... és a Baywatch tengerparti homokján álló Pamela Anderson-nal kiegészíteném. Ja, az már másik film...)

Szia! Sámán
Franky1234
2012.04.21. 22:13:07
Sziasztok!

Köszönöm mindenkinek a gratulációkat!

ElGatoNegro,

Azért nem látsz hamburgert, mert most vette észre a McDonaldst. Ezért fékezett akkorát! :-DD

Luthor,

Igen a féknyom is a kapkodás rovására írható. A talapzat indulás előtt két nappal kezdett összeállni, még akkor hoztam el a képkeretezőtől a steril lapot. Ez tipikus esete a 24-ből 48-at makettezz kiállítás előtt, ha tudsz! Visszajavítgatni már nem akartam...

Sámán,

Ez érdekes megközelítés. Őszintén eszembe sem jutott, hogy a fenekéből vágjak le. Bár az is igaz, hogy a figura már az ülésbe volt rögzítve mikor kiderült a turpisság a fejével. :-(
A mai dioráma feldolgozáskoat figyelembe véve ez is bődületesen nagy alapnak számít. Főleg a félig lelógó makettek mai tendenciáihoz képest...
A következő garantáltan jóval nagyobb lesz a "Kittcave" miatt!

Üdv mindekinek!
F.
Regal
2012.04.22. 09:08:35
Szia Feri!

Nagyon szép munka, személyesen is megnézhettem Móváron.:-) Azért a "így le kellett mosnom és csak többszöri nekifutásra lett elfogadható a fényezés." mondat egy szerény 7-szeri mosást és festést takar....:-)Kiváncsian várom a Mustang 2008 elkészítését!
A figuramódosításon túl nekem a műszerfal tetszik nagyon!
Gratulálok hozzá mégegyszer,
üdvözlettel,
Regal
Cosworth1981
2012.04.22. 13:25:24
PAZAR!!! Tetszik!!!:)
toto
2012.04.22. 13:38:25
Szia!

Szépen megcsináltad, tetszik :)!
Tomi
kbx
2012.04.23. 00:34:36
Szia!

Nagyon szép munka Feri, büszke lehetsz rá!
Egyetlen dolog ami nekem sem tetszik, azok a féknyomok... pontosabban a számuk! Elméletileg a hátsó kerekek nem blokkolhatnak, mert akkor úgy elszállna az autó, mint a győzelmi zászló.

Á
Franky1234
2012.04.23. 21:00:11
Sziasztok!

Regal!
Igen egy kicsit elszaladt a csikó a fekete festegetésével, így valóbban volt rajta minden Tamiyától Testorson át Humbrolon keresztül Prisma Colorig Gunze alapozóval, de végül egész elfogadható lett, csak sokat ázott közben fékolajban.

kbx!

Köszi az infót. Ezt nem tudtam. Főleg azért érdekes, mert több ötletadó fotón is egyértelműen látszik a négy fék csík. Tanulni sosem késő...

Köszönettel:
F.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció